Цього року Великий піст розпочався 3 березня та триватиме до 19 квітня. Для читачів «Одеського життя» ми підготували унікальні і смачні рецепти пісних страв із маленькими секретами приготування, які значно покращують смак нібито звичайнісіньких страв.
У тому, що важливе криється в деталях, я переконалася років двадцять тому, коли побувала в Ізмаїлі на святі Акуліни Гречишниці. Його організували перша директорка Історико-краєзнавчого музею Придунав’я Раїса Шишкіна та її колеги.
У затишному дворику музею було складено вогнища, де на дровах готували пісні каші. У кулінарному змаганні брали участь в основному кухарі ресторанів та ченці.
Як ви здогадуєтесь, пісні каші тих, хто веде аскетичне життя вдалині від мирських спокус, виявилися найкращими.
Пшенична каша смачна, коли приправлена вершковим маслом. Але вона стає ще смачнішою, якщо збагачена овочевими ароматами.
Заливши крупу водою, одразу опустіть у казан очищену морквину та ріпку середніх розмірів. Якщо не знайшли на ринку ріпку, використовуйте одну велику моркву.
Важливо: не розрізайте коренеплід, він повинен варитися з крупою цілим. Варіть, помішуючи, 15-20 хвилин. Слідкуйте, щоб овочі були всередині каші. Проваривши 15-20 хвилин, укутайте, дайте настоятися 30 хвилин.
Зварений у крупі овоч розділіть порційно – він також став особливо смачним.
Ще на тему: Як на Одещини готують традиційну українську страву
Хоча гречка і смачна каша, але й вона може набриднути, якщо часто готувати. Але якщо готувати за різними рецептами, то ця крупа, яка дуже корисна, буде смакувати завжди по-новому. Дуже смачний варіант – гречка із грибами.
Цибулю дрібно накришіть і обсмажте на олії. Додайте дрібно нарізані гриби (підійдуть будь-які) і теж обсмажте, щоб вийшла волога. Додайте спецій за смаком. Коли каша зварилася, опустіть засмажку до неї і дайте трохи настоятися.
Раніше ми розповідали, чи можна взимку знайти гриби у Троїцькому лісі та як їх готувати
Оладки… Хто ж не любить гаряченькі, на кефірі та яйцях? Але є і пісний варіант оладок, які вийдуть набагато дешевшими і кориснішими.
У теплій воді розмішайте дріжджі, цукор, сіль і трохи борошна, дайте постояти опарі 20-30 хвилин. Потім додавайте борошно і замішуйте. Тісто має бути, як густа сметана.
Дайте тісту час підійти – 2-3 години.
Розжарте на сковороді олію і ложкою викладайте тісто. Підсмажте оладки з двох боків до золотистої скоринки.
Важливий момент! Дія дріжджів призводить до того, що оладки добре піднімаються. Щоб вони після остигання залишились пухнастими, гарненько підсмажте ще й третій бочок, встановлюючи кожну оладку на ребро.
Такі оладки подають із варенням, повидлом, медом. Якщо ви не постите, використовуйте сметану і посипайте натертою бринзою.
Читайте також:
День почався собі, як почався: червневий день на четвертому році війни... Сонечко ласкаве, не дуже… Read More
За прогнозами синоптиків, завтрашня неділя, 15 червня 2025 року, обіцяє бути в Одесі та області… Read More
Столяр, чоботар, працівник культури, ремонтник у трамвайному депо і не тільки – він змінив чимало… Read More
Шановні пані та панове, приготуйтеся до захопливої подорожі найулюбленішими місцями відпочинку одеситів та гостей міста… Read More
Ось іронія долі: ще вчора одесити скаржилися на брак води, а сьогодні її у нас,… Read More
Одеса славиться підприємливістю та талантами своїх мешканців. Але історичні обставини часом перетворювали їх на страшних… Read More