Цього року Великий піст розпочався 3 березня та триватиме до 19 квітня. Для читачів «Одеського життя» ми підготували унікальні і смачні рецепти пісних страв із маленькими секретами приготування, які значно покращують смак нібито звичайнісіньких страв.
У тому, що важливе криється в деталях, я переконалася років двадцять тому, коли побувала в Ізмаїлі на святі Акуліни Гречишниці. Його організували перша директорка Історико-краєзнавчого музею Придунав’я Раїса Шишкіна та її колеги.
У затишному дворику музею було складено вогнища, де на дровах готували пісні каші. У кулінарному змаганні брали участь в основному кухарі ресторанів та ченці.
Як ви здогадуєтесь, пісні каші тих, хто веде аскетичне життя вдалині від мирських спокус, виявилися найкращими.
Пшенична каша смачна, коли приправлена вершковим маслом. Але вона стає ще смачнішою, якщо збагачена овочевими ароматами.
Заливши крупу водою, одразу опустіть у казан очищену морквину та ріпку середніх розмірів. Якщо не знайшли на ринку ріпку, використовуйте одну велику моркву.
Важливо: не розрізайте коренеплід, він повинен варитися з крупою цілим. Варіть, помішуючи, 15-20 хвилин. Слідкуйте, щоб овочі були всередині каші. Проваривши 15-20 хвилин, укутайте, дайте настоятися 30 хвилин.
Зварений у крупі овоч розділіть порційно – він також став особливо смачним.
Ще на тему: Як на Одещини готують традиційну українську страву
Хоча гречка і смачна каша, але й вона може набриднути, якщо часто готувати. Але якщо готувати за різними рецептами, то ця крупа, яка дуже корисна, буде смакувати завжди по-новому. Дуже смачний варіант – гречка із грибами.
Цибулю дрібно накришіть і обсмажте на олії. Додайте дрібно нарізані гриби (підійдуть будь-які) і теж обсмажте, щоб вийшла волога. Додайте спецій за смаком. Коли каша зварилася, опустіть засмажку до неї і дайте трохи настоятися.
Раніше ми розповідали, чи можна взимку знайти гриби у Троїцькому лісі та як їх готувати
Оладки… Хто ж не любить гаряченькі, на кефірі та яйцях? Але є і пісний варіант оладок, які вийдуть набагато дешевшими і кориснішими.
У теплій воді розмішайте дріжджі, цукор, сіль і трохи борошна, дайте постояти опарі 20-30 хвилин. Потім додавайте борошно і замішуйте. Тісто має бути, як густа сметана.
Дайте тісту час підійти – 2-3 години.
Розжарте на сковороді олію і ложкою викладайте тісто. Підсмажте оладки з двох боків до золотистої скоринки.
Важливий момент! Дія дріжджів призводить до того, що оладки добре піднімаються. Щоб вони після остигання залишились пухнастими, гарненько підсмажте ще й третій бочок, встановлюючи кожну оладку на ребро.
Такі оладки подають із варенням, повидлом, медом. Якщо ви не постите, використовуйте сметану і посипайте натертою бринзою.
Читайте також:
Побутові відходи і траву скидали на території приватного сектору поблизу трамвайної зупинки на проспекті Свободи,… Read More
Президент України Володимир Зеленський розпочав заочну дискусію з президентом США Дональдом Трампом щодо змісту запропонованого… Read More
На пляжі «Дельфін» в Одесі планують облаштувати басейн із морською водою, підігрівом та обладнанням для… Read More
Театральні премʼєри та музичні події. Цими вихідними одеситів запрошують на непересічні культурні заходи. Read More
Міністерство юстиції України виставило на аукціон завод із виробництва розчинної кави, розташованого в Чорноморську Одеської… Read More
Депутат Європарламенту від Румунії Шербан Дімітріє Стурдза просить українського міністра освіти сприяти переходу всіх шкіл… Read More