Цього року Великий піст розпочався 3 березня та триватиме до 19 квітня. Для читачів «Одеського життя» ми підготували унікальні і смачні рецепти пісних страв із маленькими секретами приготування, які значно покращують смак нібито звичайнісіньких страв.
У тому, що важливе криється в деталях, я переконалася років двадцять тому, коли побувала в Ізмаїлі на святі Акуліни Гречишниці. Його організували перша директорка Історико-краєзнавчого музею Придунав’я Раїса Шишкіна та її колеги.
У затишному дворику музею було складено вогнища, де на дровах готували пісні каші. У кулінарному змаганні брали участь в основному кухарі ресторанів та ченці.
Як ви здогадуєтесь, пісні каші тих, хто веде аскетичне життя вдалині від мирських спокус, виявилися найкращими.
Пшенична каша смачна, коли приправлена вершковим маслом. Але вона стає ще смачнішою, якщо збагачена овочевими ароматами.
Заливши крупу водою, одразу опустіть у казан очищену морквину та ріпку середніх розмірів. Якщо не знайшли на ринку ріпку, використовуйте одну велику моркву.
Важливо: не розрізайте коренеплід, він повинен варитися з крупою цілим. Варіть, помішуючи, 15-20 хвилин. Слідкуйте, щоб овочі були всередині каші. Проваривши 15-20 хвилин, укутайте, дайте настоятися 30 хвилин.
Зварений у крупі овоч розділіть порційно – він також став особливо смачним.
Ще на тему: Як на Одещини готують традиційну українську страву
Хоча гречка і смачна каша, але й вона може набриднути, якщо часто готувати. Але якщо готувати за різними рецептами, то ця крупа, яка дуже корисна, буде смакувати завжди по-новому. Дуже смачний варіант – гречка із грибами.
Цибулю дрібно накришіть і обсмажте на олії. Додайте дрібно нарізані гриби (підійдуть будь-які) і теж обсмажте, щоб вийшла волога. Додайте спецій за смаком. Коли каша зварилася, опустіть засмажку до неї і дайте трохи настоятися.
Раніше ми розповідали, чи можна взимку знайти гриби у Троїцькому лісі та як їх готувати
Оладки… Хто ж не любить гаряченькі, на кефірі та яйцях? Але є і пісний варіант оладок, які вийдуть набагато дешевшими і кориснішими.
У теплій воді розмішайте дріжджі, цукор, сіль і трохи борошна, дайте постояти опарі 20-30 хвилин. Потім додавайте борошно і замішуйте. Тісто має бути, як густа сметана.
Дайте тісту час підійти – 2-3 години.
Розжарте на сковороді олію і ложкою викладайте тісто. Підсмажте оладки з двох боків до золотистої скоринки.
Важливий момент! Дія дріжджів призводить до того, що оладки добре піднімаються. Щоб вони після остигання залишились пухнастими, гарненько підсмажте ще й третій бочок, встановлюючи кожну оладку на ребро.
Такі оладки подають із варенням, повидлом, медом. Якщо ви не постите, використовуйте сметану і посипайте натертою бринзою.
Читайте також:
Одеські озеленювачі запланували висадити 2025 року в місті 1500 молодих дерев, серед яких акація біла,… Read More
Мобільний додаток Transpod, за допомогою якого одесити відстежували рух міського транспорту в режимі онлайн, а… Read More
Телеграм-канал «Одеське життя» в строкатій стрічці подій, що відбуваються, розміщує фото «Мить одного одеського дня».… Read More
Чергова трагедія на залізниці сталася в Одесі недільного вечора 9 березня 2025 року: двоє підлітків… Read More
Доброго ранку, друзі! Новий тиждень — нові пригоди! Розпочинаємо його з добірки кумедних мемів і… Read More
За даними порталу Meteoagent, сьогодні, 10 березня, очікується магнітна буря потужністю 5 балів. Це вже… Read More