Цього року Великий піст розпочався 3 березня та триватиме до 19 квітня. Для читачів «Одеського життя» ми підготували унікальні і смачні рецепти пісних страв із маленькими секретами приготування, які значно покращують смак нібито звичайнісіньких страв.
У тому, що важливе криється в деталях, я переконалася років двадцять тому, коли побувала в Ізмаїлі на святі Акуліни Гречишниці. Його організували перша директорка Історико-краєзнавчого музею Придунав’я Раїса Шишкіна та її колеги.
У затишному дворику музею було складено вогнища, де на дровах готували пісні каші. У кулінарному змаганні брали участь в основному кухарі ресторанів та ченці.
Як ви здогадуєтесь, пісні каші тих, хто веде аскетичне життя вдалині від мирських спокус, виявилися найкращими.
Пшенична каша смачна, коли приправлена вершковим маслом. Але вона стає ще смачнішою, якщо збагачена овочевими ароматами.
Заливши крупу водою, одразу опустіть у казан очищену морквину та ріпку середніх розмірів. Якщо не знайшли на ринку ріпку, використовуйте одну велику моркву.
Важливо: не розрізайте коренеплід, він повинен варитися з крупою цілим. Варіть, помішуючи, 15-20 хвилин. Слідкуйте, щоб овочі були всередині каші. Проваривши 15-20 хвилин, укутайте, дайте настоятися 30 хвилин.
Зварений у крупі овоч розділіть порційно – він також став особливо смачним.
Ще на тему: Як на Одещини готують традиційну українську страву
Хоча гречка і смачна каша, але й вона може набриднути, якщо часто готувати. Але якщо готувати за різними рецептами, то ця крупа, яка дуже корисна, буде смакувати завжди по-новому. Дуже смачний варіант – гречка із грибами.
Цибулю дрібно накришіть і обсмажте на олії. Додайте дрібно нарізані гриби (підійдуть будь-які) і теж обсмажте, щоб вийшла волога. Додайте спецій за смаком. Коли каша зварилася, опустіть засмажку до неї і дайте трохи настоятися.
Раніше ми розповідали, чи можна взимку знайти гриби у Троїцькому лісі та як їх готувати
Оладки… Хто ж не любить гаряченькі, на кефірі та яйцях? Але є і пісний варіант оладок, які вийдуть набагато дешевшими і кориснішими.
У теплій воді розмішайте дріжджі, цукор, сіль і трохи борошна, дайте постояти опарі 20-30 хвилин. Потім додавайте борошно і замішуйте. Тісто має бути, як густа сметана.
Дайте тісту час підійти – 2-3 години.
Розжарте на сковороді олію і ложкою викладайте тісто. Підсмажте оладки з двох боків до золотистої скоринки.
Важливий момент! Дія дріжджів призводить до того, що оладки добре піднімаються. Щоб вони після остигання залишились пухнастими, гарненько підсмажте ще й третій бочок, встановлюючи кожну оладку на ребро.
Такі оладки подають із варенням, повидлом, медом. Якщо ви не постите, використовуйте сметану і посипайте натертою бринзою.
Читайте також:
Організатори Одеського міжнародного кінофестивалю представили оновлений дизайн головної нагороди — статуетки «Золотий Дюк». Read More
Депутати Одеської облради звернулися до Президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням присвоїти… Read More
Культурний оглядач «Одеського Життя» Юлія Сущенко зібрала найцікавіші культурні та освітні події Одеси які варто… Read More
Польща планує інвестувати в будівництво приватної залізничної гілки європейського стандарту, яка з'єднає Львів і Одесу. Read More
Комунальне підприємство «Сервісний центр» відмовилося від ідеї придбати чотири громадські туалети вартістю 5,7 млн грн.… Read More
У вівторок, 16 вересня 2025 року, розпочалася 1301-а доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти… Read More