Новини Одеси та Одеської області

Як визначити якість зерна?

Як визначити якість зерна?

Вирощування зернових – це досить значний сегмент сільськогосподарського ринку в Україні. Урожай продається як серед українських компаній, так і за кордон. Щоб продаж був успішним, продукція повинна бути якісною і мати певні властивості.

У деяких випадках можна оцінити характеристики візуально, але для детальної та глибокої характеристики виконується аналіз зерна з використанням спеціального обладнання у лабораторії. Пропонуємо дізнатися, що він собою представляє, і як виконується.

Якість зерна: показники та їх класифікація

Досвідчені експерти поділяють всі характеристики на кілька категорій, що дозволяє створити розгорнуту та точну характеристику матеріалу. Якщо розглядати загальні якісні показники зерна, необхідно виділити вологість, колір і зовнішній вигляд. Крім цього, враховується запах, смакові властивості, наявність комах та сторонніх частинок (домішок).

Окремо варто розглянути особливі властивості. До них відноситься натура, відсоток клейковини та показники вмісту речовини білка. До списку можна віднести склоподібність зі схожістю. Визначення якості зерна також виконується за встановленими показниками лише на рівні регуляторів ринку. Вони відрізняються для різних сортів пшениці.

Крім органолептичних показників, які дають первісне уявлення про якість матеріалу, використовується низка інших важливих показників, які більш докладно характеризують його властивості:

  • Вологість: один з найважливіших показників, що впливає на лежкість, його схильність до псування та переробки. Оптимальна вологість для зберігання різних культур відрізняється.
  • Засміченість: вміст зернової, сміттєвої та шкідливої домішок, виражене у відсотках. Домішки бувають рослинного, тваринного та мінерального походження, значно знижують якість і можуть зробити її непридатною для використання.
  • Зараженість шкідниками: наявність шкідників та його личинок може призвести до його псування під час зберігання.

Також обчислюється маса 1000 зерен. Показник характеризує крупність зерна і впливає на його вихід під час переробки.

Якими методами визначається якість зерна

Для перевірки властивостей продукції застосовуються різні інструменти та реагенти. Вони підбираються залежно від виду техніки визначення показників. У лабораторії використовуються такі методи оцінки якості зерна:

  • фізико-хімічний;
  • органолептичний.

Перший передбачає більш глибоке вивчення показників. Другий варіант включає аналіз смаку і запаху, а також візуальну оцінку.

аналіз зерна

Наприклад, в лабораторії масову частку вологи визначають шляхом висушування навішення досліджуваного продукту в електричній шафі за дотримання встановлених умов, потім вимірюється зміна маси визначення вологості.

Які вимоги існують щодо якості зерна?

Продукція повинна відповідати таким критеріям:

  • однорідність кольору;
  • досить великі розміри;
  • приблизно однакова форма.

Крім цього, вимоги до якості зерна передбачають інші властивості. Наприклад, нейтральний запах і відсутність у матеріалі сторонніх частинок. Важливим є також оптимальний рівень вологості. Для кожної категорії показники виставляються окремо. Йдеться про м’які та тверді сорти. Вони мають різні вимоги до якості зерна за ГОСТом.

Як зробити аналіз зерна?

Для того, щоб визначити хімічний склад зерна та інші важливі показники, потрібне спеціальне обладнання та реагенти. Саме тому варто звернутися до лабораторії, яка надає таку послугу.

аналіз зерна

Експерти точно визначають всі показники та дають розгорнутий висновок про якість зразків. Але перед відправкою можна зробити візуальну оцінку, щоб зрозуміти, чи є проблеми.

Відбір проб зерна для аналізу

Для збирання зразків підходять різні інструменти. Наприклад, це може бути пробовідбірник або ручний щуп. Другий вид пристосувань буває мішковим, конусним та циліндричним. Він підходить для ручного забору проб. Механічний відбір виконується спеціальними пробовідбірниками. Усі дії потрібно виконувати відповідно до рекомендацій експертів з лабораторії.

Де замовити аналіз зерна?

Щоб дізнатися про характеристики зерна, необхідно звернутися до кваліфікованих фахівців. Таких експертів знайдете у профільній лабораторії МікроБіо Лаба. Тут використовується сучасне обладнання та якісні реагенти, а співробітники мають великий досвід у сфері досліджень. Звернувшись сюди, ви можете розраховувати на повноцінну діагностику та достовірний результат.

Джерело: microbiolaba.com


*на правах реклами

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції