Новини Одеси та Одеської області

Приправи та спеції: про що треба знати, купуючи ароматні інгредієнти до страв

Приправи та спеції: про що треба знати, купуючи ароматні інгредієнти до страв

На перший погляд здається що спеції, приправи та прянощі — це інгредієнти, які покликані підсилювати смак їжі. У загальному розумінні так воно і є. Але кожен вид має свої особливості.

Приправи, спеції, прянощі: в чому різниця

Щоб правильно підкреслити смак або відтінити певний інгредієнт, треба знати, чим відрізняються між собою ці ароматні інгредієнти. Експерти магазину, де можна придбати приправи та спеції в Домкі розповіли, в чому різниця.

Спеції допомагають підсилити смак: зробити страву більш солодкою, солоною чи гострою. Отже, до спецій перш за все можна віднести сіль, усі види перців, цукор, гірчицю та хрін. Спеції не впливають за запах страви, але разом з тим без спецій ми не змогли б приготувати, наприклад, смажене м’ясо, бо без солі й перцю страва не матиме ніякого смаку.

смачне м'ясо

Також у процесі приготування до страви додаються прянощі — ароматне листя, запашні корінці, а інколи навіть і плоди. Список прянощів дуже великий. Найчастіше використовують: базилік, майоран, лавровий лист, кмин, петрушка, кріп, меліса, ялівець ну і звичайно ж запашний розмарин. Прянощі надають стравам апетитний аромат та підкреслюють смак. Без них їжа буде просто солоною та перченою.

До складу приправ входять як спеції, так і прянощі. Усі приправи — це ароматний коктейль, який включає одразу декілька компонентів. Дуже часто на місткостях з приправами одразу пишуть, для якої страви вона найбільш пасуватиме: наприклад, приправа до курки, до плову, до грибного супу, до риби чи до м’яса. Також до приправ відносяться усілякі соуси та звичайнісінький кетчуп.

Як правильно використовувати та зберігати спеції та приправи

Основне завдання спецій та приправ — надавати стравам більш яскравого та витонченого смаку, але разом з тим не приглушувати смак основних інгредієнтів. Експерти магазину Domki радять дотримуватися найголовнішого правила: не використовувати спеції та приправи з сильним ароматом у поєднанні з продуктами, які мають слабо виражений аромат. Якщо цього правила не дотримуватися, то сильні спеції повністю приглушать смак основного продукту у страві. Також під час додавання спецій треба пам’ятати про те, що сіль підсилить їхній смак.

Щоб спеції на довгий час зберегли свій аромат, їх треба правильно зберігати. Після покупки всі спеції, приправи та прянощі треба пересипати в окремі місткості. Найкращий варіант — вироби зі скла з кришкою, яка щільно закривається. Зберігати спеції треба в темному місці, де нема різких перепадів температури. Мелені спеції рекомендується зберігати не більше 6 місяців.

Приправи, спеції, прянощі

[mistape]
Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

Вибір редакції