Ковбасна продукція має дуже високий попит у нашій країні. Це універсальна та доступна, їжа, яку люблять практично всі. Оскільки ковбаси виробляються на основі інгредієнтів тваринного походження, вони є забороненими у раціоні веганів та вегетаріанців.
Сучасна харчова промисловість активно дбає про всіх своїх споживачів та змогла створити ковбаси на рослинній основі. На відміну від класичного продукту, вегетаріанський варіант виготовляється на основі білка. Вироби досить складно відрізнити від звичайних, оскільки вони майже не відрізняються за текстурою та мають відмінні смакові якості.
З чого роблять вегетаріанські ковбаси
На ринку представлений досить великий асортимент ковбасних виробів, які у своєму складі не містять тваринних білків. Представники компанії Пан-і-Веган відмічають, що для створення таких продуктів можуть використовуватись різні інгредієнти:
- Соя. Найбільш поширений варіант, який забезпечує ніжний смак та м’яку текстуру.
- Зернові. Найчастіше за основу беруть пшеницю. Це дозволяє досягти вищої щільності.
- Горіхи. Цікавий варіант, який приємно здивує найвишуканіших поціновувачів.
- Гриби. Ковбаса має гарну текстуру та яскраво виражений смак.
На основі інгредієнтів рослинного походження можна розробити величезний асортимент продукції. При цьому виготовляють як варені, так і копчені ковбаси, що дозволяє суттєво розширити раціон вегетаріанців.
Користь рослинної ковбаси
Основна перевага такої продукції полягає у високій якості вихідної сировини, відсутності харчових відходів, важких жирів та хімічних добавок. На додаток при виготовленні не використовуються консерванти, барвники, штучні наповнювачі та фосфати, як це буває в м’ясному продукті. Класичний склад вегетаріанської ковбаси може мати такий вигляд:
- основа – білок, отриманий із сої, гороху або пшениці;
- барвники – ферментований рис чи витяжки із рослинних продуктів;
- підсилювачі смаку – горіхи, оливки, гриби, морські водорості, спеції та прянощі.
Рослинні ковбаси – це відмінне джерело білка, вітамінів та мінералів, яке можна включити до раціону веганів та вегетаріанців. Саме така продукція може заповнити дефіцит кальцію, цинку, заліза та вітаміну В12, що є актуальним для людей, які відмовилися від їжі тваринного походження.
Готовий продукт можна вживати як самостійну страву або додавати до бутербродів. Ковбаси часто включать до складу каш, супів, пасти, піци тощо. Досить часто її готують як окрему страву на грилі.
Переваги вегетаріанської ковбаси
Це чудова альтернатива м’ясному варіанту, оскільки надає споживачеві низку незаперечних переваг:
- Якість. Для виготовлення відбираються лише найкращі рослинні інгредієнти, які насичують організм вітамінами, мінералами та поживними речовинами.
- Безпека. На відміну від класичної ковбаси, продукт не містить гормонів росту, антибіотиків та важких жирів, які присутні в м’ясному варіанті.
- Смак. Продукція рослинного походження не поступається за смаковими якостями.
- Склад. При виготовленні вегетаріанських ковбас не використовуються хімічні стабілізатори, підсилювачі чи консерванти.
- Асортименти. Зараз на полицях магазинів споживачам пропонуються сосиски, сардельки, варена та копчена ковбаси, створені на рослинній сировині. Важливо відзначити, що основа може бути різна, що контрастно змінює смак та текстуру.
- Екологічність. При виготовленні вегетаріанського продукту потрібно менше ресурсів, що також є величезним плюсом для навколишнього середовища.
У результаті можна сказати, що вегетаріанська ковбаса – гідний аналог м’ясних виробів. При цьому вона несе велику користь та не чинить негативних впливів на організм людини.