Новини Одеси та Одеської області

Історія фастфуду: як він зародився та розвивався упродовж століть

Історія фастфуду: як він зародився та розвивався упродовж століть

Фастфуд – це смачно, швидко, недорого, а головне – доступно. Ця їжа у великому асортименті продається в багатьох куточках Одеси, легко втамовує голод і в розумних межах не шкідливіша за звичайну домашню їжу.

Фастфуд має довгу історію, яка сягає давніх часів. Люди завжди їли страви, які можна було швидко приготувати та з’їсти на ходу. У Стародавньому Єгипті люди їли коржики, у Стародавній Греції — пироги, а в Стародавньому Римі — смажене м’ясо.

Доречі, одеситам та гостям Одеси пропануємо заглянути в один із сендвіч-барів, наприклад, мережі «Vlavashe». Гостям доступний широкий вибір страв та напоїв зі свіжих та натуральних інгредієнтів.

Стародавні часи: зародження фастфуду

фастфуд у стародавні часи

У Стародавньому Єгипті однією з найпопулярніших страв були коржики. Їх готували з борошна, води та дріжджів, а випікали на глиняних чи кам’яних подах.

У Стародавній Греції та Римі були поширені пироги, які начинялися різними інгредієнтами, такими як м’ясо, овочі та фрукти.

Особливим попитом у давнину користувалося смажене м’ясо яловичини, баранини та свинини, приготовлене на відкритому вогні чи грилі.

Середні віки: розвиток фастфуду

У середні віки фастфуд продовжив свій розвиток. На ярмарках та ринках можна було зустріти шашлики, смажене м’ясо та новаторські страви швидкого харчування.

Однією з найпопулярніших страв на ярмарках та ринках був шашлик. Технологія приготування дійшла донині практично без змін. М’ясо нарізали шматочками й нанизували на палички та смажилися на вугіллі, відкритому вогні чи грилі.

Особливим попит мало м’ясо яловичини, баранини та свинини, але активно набирало популярності та м’ясо птиці.

перший McDonald's

XX століття: перші ресторани швидкого харчування

У XX столітті фастфуд переживає справжню революцію та виходить на новий рівень свого розвитку. З’являються перші ресторани швидкого харчування та виробництво швидкої їжі стає на потік.

Одними з перших були White Castle та McDonald’s. Вони пропонували недорогу і швидку їжу, через що швидко набрали популярність серед людей у ​​містах, що швидко розвиваються.

У цей період з’являються всесвітньо відомі мережі швидкого харчування:

  • У 1921 році було засновано White Castle – перший ресторан швидкого харчування з виробництва бургерів.
  • У 1940 році з’явився всесвітньо відомий ресторан McDonald’s. Це була по-справжньому революційна технологія як смачної їжі, а й внутрішнього устрою ресторанів.
  • 1952 року відкривається KFC. Цей ресторан набрав популярність задовго до офіційного відкриття завдяки своїй страві зі смаженої курки.
  • У 1954 році було засновано Burger King — перший ресторан швидкого харчування, який почав продавати бургери зі смаженою котлетою.
  • 1958 року з’являється Pizza Hut — перший ресторан швидкого харчування, який почав продавати піцу.

XXI століття: доступність та здоров’я

На сьогодні фастфуд — одна з найпопулярніших форм харчування у світі. Але у  сучасному суспільстві швидка їжа зіткнулася з новим викликом — обізнаністю людей щодо негативного впливу фастфуду на здоров’я.

Звичайно, якщо харчуватися такою їжею тривалий час, можна отримати проблеми зі здоров’ям. Фастфуд, як правило, має високу калорійність, високий вміст жирів, цукру та солі, і низький вміст клітковини, вітамінів та мінералів.

Але в розумних межах: на прогулянці у вихідні або в подорожі з’їдена шаурма не набагато шкідливіша за домашні смаженого м’яса і салату з майонезом.

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції