Статті

Плов на «Книжці»: скільки коштує обід з казана на одеському книжковому ринку

Навколо легендарної одеської «Книжки» є безліч закладів на різний смак та гаманець. Але наша оглядачка смачних місць Одеси Юлія Сущенко вирішила спробувати страви, які продають прямо на ринку. Давайте дізнаємось, чим там можна поласувати та скільки коштуватиме такий обід.

Ключові моменти

  • На одеській «Книжці» продають свіжий гарячий плов і люля-кебаб просто на ринку — біля казана виникає стабільна черга.
  • Порції великі та недорогі: обід із плову або люля з салатом коштує від 80 до 150 гривень.
  • Страви готують з якісних продуктів: рис басматі, яловичина у плові, баранина в люля-кебабі.
  • Плов привозять близько 11:00, і вже до 13:00 його майже повністю розбирають — більшість покупців постійні.

 

Обережно, ця стаття викликає апетит!

Увага! Даний матеріал не є рекламним. Враження та думки мають субʼєктивний характер та відображають індивідуальні смаки автора.

Від ринку книжкового до ринку їжі

На легендарній «Книжці» книг стає з кожним роком менше. Проте все більше з’являється кавʼярень та магазинчиків, де торгують смаколиками: рибними делікатесами, цукерками, кавою та чаєм.

На “Книжці” все менше точок з книгами та більшає кафе та кофеїн
Книжковий ринок пропонує каву на будь-який смак

Для багатьох жителів центру та працівників навколишніх офісів вже стало традицією пити ранкову каву саме тут. Та й обідню перерву можна провести тут – на свіжому повітрі, під тінню дерев, у затишно облаштованих зонах.

Для багатьох одеситів вже стало традицією розпочинати ранок з кави на “Книжці”
Одесити пам’ятають про загиблих від російської агресії

Доволі тривалий час на «Книжку» привозять домашні обіди. А нещодавно в Тік-Тоці я побачила ролик про те, що тут можна поїсти гарячого плову. Звісно, я не могла не піти та не скуштувати одну зі своїх найулюбленіших страв.

А що в меню?

Плов з казана на “Книжці”

Шукати точку продажу плову довго не довелося. Я побачила велику чергу поряд зі столиком під великою синьою парасолькою. В черзі чомусь стояли виключно чоловіки. На моє жартівливе запитання, чи продають плов жінкам, чомусь не відреагували.

«Добре, проїхали, це ж тобі не Привоз», – подумала я.

В черзі за пловом та люля-кебабом чомусь лише чоловіки

Поряд зі столиком ташувалася справжня піч, на якій стояв величезний казан із пловом.

На столику стояла миска з кебабами, салатом, маринованою морквою і цибулею. Меню виявилось доволі лаконічним і містило лише те, що було на столику та хліб. Для знайомства я взяла всього потроху – пів порції плову, пів порції люля-кебабу, салат із капусти, трохи моркви та навіть свіжу цибулю.

Знаменитий казан
Поряд з казаном, на столику – миска з кебабами, салати, маринована морква, цибуля та хліб

Цитати з меню

Меню можна знайти на казані
  • Плов плюс салат – 150 грн
  • Люля-кебаб плюс салат – 150 грн
  • 0,5 порції – 80 грн
  • Мікс – 150 грн

Як смакують плов з казана та кебаб на «Книжці»

Розмір цих пів порцій виявився більшим, ніж я очікувала, – повна глибока тарілка плову, одна штучка люля-кебабу, додатків можна попросити покласти більше або менше, як ви любите. Хліб берете за власним бажанням і відправляєтесь їсти за столик поряд, біля дерева. Столові прибори – одноразові, пластикові. Також всю їжу вам можуть запакувати з собою.

Плов виглядає привабливо – з великою кількістю мʼяса, морквою та стручками гострого перцю

Плов мені сподобався ще до того, як я його скуштувала – в казані він виглядав дуже привабливо з великою кількістю мʼяса, морквою та стручками гострого перцю. На смак виявився не гіршим.

Рис – басматі, соковита морква, добре приготована мʼяка яловичина. В плові достатньо спецій, але без надлишку. Він не сухий, хоча рис розсипчастий і не переварений. Плов готують без нуту.

На смак плов на “Книжці” також відмінний

Де можна скуштувати плов з нутом, я розповідала тут. Смак Криму в серці Одеси: як ресторан «Хаджибей» зберігає культуру корінного народу

Люля-кебаб готують із баранини. Страва, на перший погляд, дуже проста – лише м’ясний фарш, сіль і перець. Але він має бути добре вимішаним, відбитим і не пересушеним під час приготування.

Люля-кебаб подають з салатом (у складі салату – капуста та морква)

В принципі, тут він саме такий – соковитий, в міру гострий, лише з одного кінця трохи пересмажений. Люля добре смакує з капустяним салатом та маринованою морквою.

Запивати жирний плов краще айраном або гарячим чаєм. Я зробила помилку і не купила чай заздалегідь. Вам рекомендую памʼятати про це і купити спочатку напій, а потім йти за пловом.

А як приготувати традиційний кримськотатарський плов, ми розповідали ось тут Хто такі кримські татари та як вони святкують Курбан-байрам в Одесі

Загальне враження

Чек за мій дуже поживний м’ясний обід склав 150 гривень, за чай зі свіжого імбиру та лимону я заплатила ще 70 гривень. Розрахуватися, до речі, тут можна як готівкою, так і карткою саме через термінал, а не переказом.

Важливо враховувати, що плов приїжджає на «Книжку» десь об 11-й ранку. А до години дня його майже весь зʼїдають. Я прийшла на початку другої та ледь встигла взяти порцію. Багато людей купують одразу декілька порцій плову додому. Звісно, що майже всі покупці вже постійні.

На жаль, більше нічого, крім плову і люля, сюди не привозять, але продавці розповіли, що у них є ще точка на авторинку «Яма», де вони готують шурпу та шашлик. І я вже шукаю, з ким би за компанію туди зʼїздити.

До першої години дня плов на “Книжці”, зазвичай, вже майже весь зʼїдають

Читайте також:

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

«Наші ще не вдома»: в Рені підняли голос за кожного зниклого захисника

Сьогодні, 15 листопада, у місті Рені відбулася перша акція «Наші ще не вдома». На площі… Read More

15-11-2025 в 19:23
  • Авторський блог

На що в СРСР не шкодували електроенергії: парадокси радянської економії

Радянська пропаганда закликала мешканців СРСР економити електроенергію. Але на саму пропаганду там електрики не шкодували.… Read More

15-11-2025 в 17:43
  • Новини

Подільськ попрощався зі своїм загиблим земляком — Захисником України Максимом Дригальським

У місті Подільськ Одеської області проводжали в останню путь свого Героя — Максима Дригальського, який… Read More

15-11-2025 в 16:58
  • Статті

Де в Одесі безкоштовно стерилізувати безхатніх тварин: як діє міська програма

Останніми роками в Одесі працювала міська цільова програма регулювання чисельності безпритульних тварин у місті. До… Read More

15-11-2025 в 16:27
  • Новини

Війна, день 1361: нова жертва в Києві та запеклі бої на фронті

Сьогодні, 15 листопада 2025 року, — 1361-й день від початку повномасштабної війни в Україні. Нічні… Read More

15-11-2025 в 15:30
  • Новини

Одеські трамваї №1 та №7 знову вийшли на маршрути

Сьогодні, у суботу, 15 листопада, в Одесі відновили рух двох трамваїв. Раніше їх тимчасово зупинили… Read More

15-11-2025 в 12:44