Новини Одеси та Одеської області

Савранський центр професійної освіти готується відзначати піввіковому ювілею

Савранський центр професійної освіти готується відзначати піввіковому ювілею

Попит на спеціалістів робітничих професій почав стрімко зростати задовго до війни. Дефіцит робочих рук виник через небажання молоді навчатися в профтехучилищах — більшість випускників рвалися у виші.

У нинішніх реаліях післявоєнне відновлення міст і сіл України, поруйнованих внаслідок повномасштабного вторгнення рашистів, вимагатиме дедалі більше фахівців, насамперед будівельних професій. 

На Одещині необхідні робітничі кадри готує Північний центр професійної освіти, розташований у Саврані. 

29 липня заклад відзначатиме свій піввіковий ювілей.

директорка Ярослава Жирун

директорка Ярослава Жирун

Студенти тут опановують вкрай необхідні професії столяра, маляра, зварювальника, тракториста, слюсаря тощо. А до кінця року в Саврані планується відкрити «Кулінарний хаб», де шкільні кухарі півночі Одещини підвищуватимуть кваліфікацію.

2017-го ОДА розпочала перебудову зашкарублої системи ПТУ, об’єднавши Савранське, Кодимське та Балтське училища в один кластер. На його розвиток райдержадміністрації та міста області виділили зі своїх бюджетів 8 мільйонів гривень. Підприємці також запропонували допомогу, щоб кардинально змінити систему профосвіти, аби отримувати високоякісних працівників. 

буржуйки для ЗСУ

буржуйки для ЗСУ

— У нас навчаються майже 900 дітей. Більшість — за регіональним замовленням. У Балті готують швачок, у Кодимі —  плодоовочівників і трактористів, Саврань узяла на себе навчання будівельників, малярів, штукатурів, столярів і кухарів, — розповіла директорка закладу Ярослава Жирун, яка нещодавно у складі української делегації відвідала Естонію в рамках проекту «Обмін естонським досвідом для підтримки розвитку професійної освіти і навчання в Україні». — Тоді ж ми відчули себе впевненіше. Бізнес допомагав з фінансуванням. З початком російської агресії ми відкрили власний волонтерський фронт під гаслом: «Маємо робити те, що вміємо робити найкраще на своєму місці!» 

пекарі-кондитери

пекарі-кондитери

Столярі виготовляли дерев’яну тару, в якій відправляються на фронт м’ясні консерви, вироблені кухарями. Кравці майстрували розгрузки, дощовики, плащ-палатки, шили спідню білизну тощо. Зварники зробили понад 30 буржуйок. Пекарі випікали смаколики. Також активно долучилися до плетіння маскувальних сіток, збору коштів для придбання автомобілів та амуніції. 

Професійна освіта і надалі буде в пріоритеті держави, бо саме випускники профтехів візьмуть кельми, зварювальні апарати та відбудовуватимуть зруйновані міста, дороги, мости, підійматимуть економіку країни.

Читайте також:

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції