Літо триває, а перші літні ягоди, наприклад, полуниця, вже потихеньку «відходять»... Але поки полуницю ще можна відшукати на наших ринках, так хочеться насолодитися її смаком якомога довше. Але чи всі знають, як правильно її зберігати? Але ж ця ягода може лежати в холодильнику протягом тижня. А ще її можна заморожувати. Розповідаємо, як робити це правильно.
Купуючи ягоду, ретельно її огляньте, щоби виявити несвіжу. Плями на ягоді, розім’яті ягоди свідчать, що полуниця не дуже свіжа, можливо, навіть почала підгнивати. Вибирайте сухі ягоди, принаймні вологі зіпсуються набагато швидше. Не купуйте потемнілі або м’які ягоди, тим більше полуниці, на якій почала рости пліснява.
Збираючи ягоди на своєму городі, дочекайтеся, поки вони дозріють і стануть яскраво-червоними, але при цьому залишаться досить щільними.
Навіть якщо ви ретельно вибирали полуницю в магазині або на базарі, перед відправкою на зберігання, в холодильник, потрібно перебирати ягоди, викинути пом’яті та зіпсовані.
Найкраще тримати полуницю у дерев’яній, картонній або навіть пластиковій коробці, але обов’язково з дірками для вентиляції. Не тримайте ягоди у пакеті. Укладаючи полуницю в тару шарами, перекладіть її паперовим рушником. Таким чином вона буде сухою.
Полуницю потрібно мити перед вживанням. Якщо вимити полуницю заздалегідь, вона вбиратиме воду i ягоди розкиснуть. Щоб уникнути цього, мийте ягоду безпосередньо перед використанням. Якщо ягода помита, а потрібно її довше зберегти, підсушіть її за допомогою паперового рушника.
Розчин оцту та води допоможе видалити бактерії з ягід. Термін зберігання полуниці від цього збільшується. Якщо довелося купити полуницю, в якій багато уражених ягід, викиньте зіпсовані, а обробіть сумішшю з однієї частини оцту і трьох частин води.
Полуницю слід зберігати в окремому місці холодильника за оптимальної температури 0-2ºC. Зберігати ягоди краще у спеціальному нижньому висувному відсіку холодильника для фруктів та овочів.
Полуницю можна зберегти ще довше, якщо її заморозити. Для заморожування ягід відмінно підходять пластмасові контейнери та контейнери із товстого скла. Можна використовувати спеціальні пластикові пакети для заморожування із кліпсою, що замикає. Але не укладайте полуницю занадто щільно, інакше отримаєте суцільну масу. Залишайте контейнер незаповненим на 1,5-2 сантиметри, тому що при заморожуванні ягода збільшується в обсязі.
Якщо заморожувати ягоди без додавання цукру або сиропу, краще розсипати їх в один шар на піддон морозильної камери і заморозити протягом кількох годин. Після цього заморожені ягоди розкласти по контейнерах чи пакетах. Таким чином ягоди не перетворяться на кашу.
Заморожувати ягоди можна цілими, нарізаними або із цукром. Додаючи цукор чи цукровий сироп, ми зберігаємо смак, аромат та форму ягід. 100 г цукру вистачить на літр ягоди. Можна приготувати цукровий сироп, змішавши цукор і теплу воду у співвідношенні один до одного і залити їм ягоди, щоб вони повністю покриті сиропом. Цукор або цукровий сироп краще додавати до ягод, які вже розкладені по контейнерах.
При розморожуванні полуниці поставте її в холодильник і дайте розтанути.
Раніше ми розповідали, як правильно заморожувати зелень на зиму, а також чому не варто купувати рибу «в глазурі».
Читайте також:
Завтра, у п'ятницю, 20 вересня 2024 року, в Одесі та Одеській області очікується невеликий дощ… Читати далі
Не любите пекуче літнє сонце? Активно працюєте влітку і немає часу на відпустку? Тоді відпочинок… Читати далі
Шістнадцятирічний Назар Ковальчук з невеличкого села Вербове Ананьївської громади з дитинства бореться з важкою недугою,… Читати далі
На пленарному засіданні сесії Одеської міської ради було затверджено новий проєкт утримання центрального парку імені… Читати далі
За прогнозами Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) цієї зими в Україні… Читати далі
Минулого місяця депутати Ренійської міськради ухвалили чергові рішення про виділення ділянок землі на березі Дунаю… Читати далі