Статті

Гарбузові дива, або як в Одесі готуються до «свята нечистих» (фоторепортаж)

Так, так, до нього ще два тижні (хто відмічає, той знає, що це відбудеться 31 жовтня). Це по-перше. По-друге, такі в нас часи: в нас тепер «нечисть» ну дуже конкретна, має зовсім іншу назву. Та й взагалі не до свят якось. Ну це – кому як.

Ось, наприклад, почула на ринку у рядах з гарбузами:

– А ви гарбузи вирізаєте?

– Можу розрізати.

– Та я маю на увазі, аби страшно було. До Хелловіну.

– Якого ще вам Хелловіну? Їжте собі гарбуз, можу шматками нарізати. Навіщо таку красу корисну спотворювати?

Гарбузи справді красиві й дуже-дуже різні. Є «мега», є менше. Різних відтінків та навіть кольорів…

Може, тому ми зроблені з них страшні нечисті пики й не побачили (поки що). Це, мабуть, ближче до 31 жовтня.

А от на вулицях міста гарбузові дива – майже на кожному кроці. Кав’ярні та інші заклади так і намагаються зробити неповторну композицію з гарбузами.

Але неповторності трохи бракує. Зате красиво. Здається, справжнє гарбузове свято, яке не має ніякого відношення до того дня «нечистих».

Просто такі собі одеські гарбузові дива. Знов-таки – кому як. Йдеш собі, придивляєшся: ага, гарбузи на вулицях, то вже справжня осінь…

Як це все виглядає – дивіться на наших світлинах.

А от щодо самого Хелловіну, то нагадаємо: Свято Хелловін відзначають наприкінці жовтня, вже не одне століття. За повір’ям, саме в цю дату оживає всяка нечисть, яка так і норовить налякати людей. Тому свято заведено вважати найстрашнішим, але водночас і найсмішнішим (додамо: для когось ще й найсмачнішим).

Це свято – традиція стародавніх кельтів. Хелловін починається напередодні свята Всіх святих, у ніч із 31 жовтня на 1 листопада.

Один з найголовніших атрибутів свята – це світильник Джека, який являє собою гарбуз з вирізаними очима і ротом, і свічкою всередині…

Як бачите, на одеських вулицях гарбузи цілі та красиві. На прилавках одеських ринків гарбузи зараз – у тренді…

Фото авторки

Share
Мария Котова

В журналистику пришла достаточно поздно, слишком затянулся «поиск себя». В работе над материалами придерживаюсь правила: читателю должно быть интересно, должно «цепануть». Уделяю много внимания подаче: считаю очень важным, чтобы это блюдечко получилось с достойной каемочкой. Автор четырех изданных книг прозы.

Останні статті

  • Статті

Правильне харчування не означає дороге: розповідаємо як економити

Правильне харчування та здоровий спосіб життя з кожним днем набирає дедалі більшої популярності та нових… Читати далі

2024-10-16
  • Новини

В Одесі підліток побив перехожого молотком: що спричинило агресію

В Одесі 17-річний хлопець жорстоко побив чоловіка за те, що той випадково зачепив його велосипедом. Читати далі

2024-10-16
  • Новини

Ціни на яблука в Україні б’ють рекорди, а картоплею краще запастися зараз

Цього сезону ціни на овочі та фрукти просто б'ють рекорди. Багатьом українцям картопля вже не… Читати далі

2024-10-16
  • Статті

Ціни виростуть на всі продукти: чим варто запастися вже сьогодні

Зростанням цін на продукти українців не здивуєш. Війна та інфляція прискорили цей процес. І зі… Читати далі

2024-10-16
  • Новини

Що буде зі спорожнілою будівлею головпоштамту в Одесі?

Головпоштамт на Садовій вулиці зачинив свої двері для відвідувачів та переїхав на нову локацію. Чому… Читати далі

2024-10-16
  • Новини

Суд в Одесі виніс вирок чоловікові, який отримав 5 повісток для мобілізації

Одесит п'ять разів отримував повістки від ТЦК, але так жодного разу і не з'явився туди… Читати далі

2024-10-16