Новини Одеси та Одеської області

Ціни б’ють рекорди: скільки коштують основні продукти харчування на ринках Одеси та області

Ціни б’ють рекорди: скільки коштують основні продукти харчування на ринках Одеси та області

З початком осені асортимент на прилавках одеських ринків все ще тішить око яскравою палітрою овочів та фруктів. Багаті вітамінами та корисними елементами дари природи — у пріоритеті в покупців. Хоча ціни на низку продуктів вже м’яко натякають: літня різноманітність на фінішній прямій. А значить, овочі та фрукти скоро стануть «тепличними» та «привізними», а вартість вітамінного набору зросте в рази. Так, в Україні вже третій тиждень поспіль дорожчають помідори. За даними аналітиків, несприятливі погодні умови негативно вплинули на врожай ґрунтових томатів. Їхня вартість варіюється в межах.

40-55 гривень за кілограм. Це в середньому у 2,4 рази дорожче порівняно з кінцем серпня 2023 року. Також останнім часом зросли ціни на огірки. Основна причина — скорочення пропозиції як тепличного, так

і ґрунтового овочу. Лише за цей тиждень ціни на тепличні огірки зросли на 14% та сягнули 40-60 гривень за кілограм. Крім того, зовсім зникають з прилавків або відчутно дорожчають сезонні овочі, фрукти та ягоди. Зате дешевшають баштанні. Кавунів та динь на ринках багато та за доступною ціною. А ще з’являється багато винограду та яблук. Також економісти прогнозують цієї осені подорожчання низки популярних продуктів. Серед них — гречка, хліб, молочка, цукор. Це пов’язують як із сезонними явищами, так і з соціально-економічними. На думку експертів, український продовольчий ринок переживає складний період. Аномальна спека, перебої з електропостачанням, а тепер ще й зростання акцизів (а значить — подорожчання) на пальне майже напевно позначаться на вартості продуктів харчування.

Але поки цього не трапилося, пропонуємо вам дізнатися про асортимент і ціни на ринках Одеси та області

Привоз на початку осені: що ж там з цінами?

Привоз на початку осені. Овочі-фрукти, риба-м’ясо, супутні товари (мається на увазі все інше)… А людей — як і завжди — ну дуже багато. Чи змінились ціни на популярному одеському базарі?

Ціни на овочі

  • картопля — 25-35 гривень;
  • цибуля — 25-30 гривень;
  • помідори — 20-60 гривень;
  • буряк — 25-35 гривень;
  • кабачки — 30-40 гривень;
  • огірки — 40-70 гривень;
  • солодкий перець — 40-75 гривень;
  • баклажани — 25-35 гривень;
  • капуста — 30-40 гривень;
  • часник — 110-130 гривень;
  • морква — 25-35 гривень;
  • кукурудза — 10-15 гривень;
  • зелень у пучках — від 15-20 гривень.

Ціни на фрукти

  • яблука — 20-40 гривень;
  • груші — 30-50 гривень;
  • банани — 50-70 гривень;
  • грейпфрути — 60-80 гривень;
  • гранати — 70-100 гривень;
  • лимони — 50-80 гривень;
  • малина — 90-120 гривень;
  • персики — 35-75 гривень;
  • сливи — 20-40 гривень;
  • абрикоси — 45-80 гривень;
  • кавуни — 10-20 гривень;
  • дині — 25-40 гривень;
  • виноград —  40-90 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • яйця (десяток) — 25-80 гривень;
  • бринза — 140-220 гривень;
  • сир — 70-100 гривень.

Ціни на м’ясо

Яловичина-телятина:

  • задня частина — 240-250 гривень;
  • теляча шия — 200-220 гривень;
  • ребра — 120-150 гривень;
  • антрекот — 180-200 гривень.

Свинина:

  • задня частина — 170-180 гривень;
  • шия — 200-230 гривень;
  • лопатка — 150-170 гривень;
  • ребра — 180-190 гривень;
  • сало свіже — 70-200 гривень;
  • сало солоне — 150-280 гривень.

Ціни на рибу

  • товстолобик — 80-100 гривень;
  • карасі — 70-90 гривень;
  • лобань — 80-130 гривень;
  • судак — 170-240 гривень;
  • короп — 50-120 гривень.

Одеський Новий базар: здається, ціни вже осінні?

Старий одеський Новий базар… Все неспішно — і «прогулянки», і вибір продуктів, і оце «добрий день!» на кожному кроці, наче збираються виключно знайомі люди. До речі, а що ж там з цінами — чи то літніми, чи вже осінніми?

Ціни на овочі

  • картопля — 20-30 гривень;
  • цибуля — 20-30 гривень;
  • помідори — 25-90 гривень;
  • буряк — 25-30 гривень;
  • кабачки — 15-45 гривень;
  • огірки — 50-75 гривень;
  • солодкий перець — 35-100 гривень;
  • баклажани — 25-30 гривень;
  • капуста — 35-40 гривень;
  • морква — 25-30 гривень;
  • часник — 130-150 гривень;
  • кукурудза — 15-20 гривень;
  • зелень  — від 15 гривень.

Ціни на фрукти

  • яблука — 40 гривень;
  • груші — 40-70 гривень;
  • лимони — 60-90 гривень;
  • банани — 60-80 гривень;
  • гранати — 90-120 гривень;
  • сливи — 30-60 гривень;
  • абрикоси — 50-80 гривень;
  • персики — 50-80 гривень;
  • кавуни — 15-25 гривень;
  • дині — 25-60 гривень;
  • виноград — 50-90 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • яйця (десяток) — 30-70 гривень;
  • бринза — 150-250 гривень;
  • сир — 70-180 гривень.

Ціни на м’ясо

Телятина-яловичина:

  • задня частина — 220-250 гривень;
  • антрекот — 200-250 гривень;
  • шия — 220-270 гривень;
  • ребра — 170-200 гривень.

Свинина:

  • задня частина — 180-200 гривень;
  • шия — 200-220 гривень;
  • лопатка — 200-210 гривень;
  • ребра — 180-190 гривень;
  • сало свіже — 60-220 гривень;
  • сало солоне — 180-260 гривень.

Ціни на рибу

  • короп — 90-140 гривень;
  • товстолобик — 90-140 гривень;
  • лобань — 80-150 гривень;
  • судак — 180-250 гривень.

Київський ринок: банани дешевше винограду

Київський ринок  зустрів вересень яскравими фарбами всіх кольорів. Найкраща пора року, коли дійсно є все! Всі овочі, фрукти, ягоди, м’ясо, риба, молочні продукти. А ось ціни різні: від «дорого-багато» до «по кишені». Це стосується також всього асортименту продуктів, бо щось везуть до нас з сусідніх країн, а щось самі вирощуємо. Парадокс в тому, що зараз імпортні банани дешевше нашого винограду — буває й таке!

Ціни на овочі

  • картопля — 25-30 гривень;
  • цибуля — 25-35 гривень;
  • морква — 25-30 гривень;
  • помідори — 15-110 гривень;
  • буряк — 25-30 гривень;
  • кабачки — 40-45 гривень;
  • огірки — 55-80 гривень;
  • солодкий перець — 30-140 гривень;
  • баклажани — 20-80 гривень;
  • капуста — 25-30 гривень;
  • цвітна капуста — 80-95 гривень;
  • броколі — 80-95 гривень;
  • часник — 110-160 гривень;
  • спаржа — 120 гривень;
  • квасоля — 110-160 гривень;
  • зелень — від 15 гривень.

Ціни на фрукти

  • яблука — 25-35 гривень;
  • груші — 45-60 гривень;
  • банани — 65-80 гривень;
  • лимони — 70-80 гривень;
  • слива — 15-45 гривень;
  • персики — 60-80 гривень;
  • нектарини — 65-160 гривень;
  • кавун — від 12 гривень;
  • диня — від 25 гривень;
  • малина — 120-140 гривень;
  • чорниця — 180 гривень;
  • лохина — 220 гривень;
  • ожина — 140-160 гривень;
  • виноград — 45-120 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • яйця (десяток) — 35-70 гривень;
  • бринза — 150-180 гривень;
  • сир — 80-160 гривень.

Ціни на м’ясо

Яловичина-телятина:

  • задня частина — 240 гривень;
  • теляча шия — 180-220 гривень;
  • ребра — 180 гривень.

Свинина:

  • задня частина — 180 гривень;
  • шия — 220-240 гривень;
  • лопатка — 180 гривень;
  • ребра — 180-220 гривень;
  • сало свіже — 120-180 гривень;
  • сало солоне — 140-260 гривень.

Ціни на рибу

  • товстолобик — 85-110 гривень;
  • карасі — 70-80 гривень;
  • судак — 210-240 гривень;
  • короп — 120-140 гривень.

Південний ринок: все по сезону

Південний ринок — краще, ніж в «Греції все є», бо є те, чого точно немає ані в Греції, ані будь-де, адже наш край творить справжні гастрономічні дива та саме у вересні все це є на прилавках ринку! Всі сезонні овочі та фрукти є! Знову після невеликої перерви є ґрунтові огірки та друга (ремонтантна) малина, з’явилася ожина та лохина, перша журавлина нового сезону. Огірки цього року тримають занадто високі ціни, бо спека в липні майже знищила врожай, але помідори компенсують це різноманіттям сортів та цін — від 15 гривень за кілограм. Ціни на м’ясо та рибу стабільні, продавців та покупців в останню суботу літа та першу неділю осені на ринку було багато: мабуть, всі вже дбають про зимові запаси.

Ціни на овочі

  • картопля — 25-35 гривень;
  • цибуля — 25-35 гривень;
  • морква — 30 гривень;
  • помідори — 15-110 гривень;
  • буряк — 25-35 гривень;
  • кабачки — 50-55 гривень;
  • огірки — 60-85 гривень;
  • солодкий перець — 35160 гривень
  • баклажани — 25-90 гривень;
  • капуста — 25-30 гривень;
  • цвітна капуста — 90 гривень;
  • броколі — 90 гривень;
  • часник — 120-160 гривень;
  • квасоля — 120-160 гривень;
  • зелень — від 20 гривень.

Ціни на фрукти

  • яблука —  25-35 гривень;
  • груші — 45-60 гривень;
  • банани — 70-80 гривень;
  • лимони — 75-80 гривень;
  • слива — 15-60 гривень;
  • персики — 70-80 гривень;
  • нектарини — 80-160 гривень;
  • кавун — від 10 гривень;
  • диня — від 30 гривень;
  • малина — 140 гривень;
  • чорниця — 220 гривень;
  • лохина  — 220-260 гривень;
  • ожина — 160 гривень;
  • виноград — 50-120 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • яйця (десяток) — 40-70 гривень;
  • бринза — 160-180 гривень;
  • сир — 80-160 гривень.

Ціни на м’ясо

Яловичина-телятина:

  • задня частина — 240 гривень;
  • теляча шия — 180-200 гривень;
  • ребра — 170-180 гривень.

Свинина:

  • задня частина — 180 гривень;
  • шия — 220-240 гривень;
  • лопатка — 170-180 гривень;
  • ребра — 180-220 гривень;
  • сало свіже — 120-180 гривень;
  • сало солоне — 140-280 гривень.

Ціни на рибу

  • товстолобик — 80-120 гривень;
  • карасі — 70-80 гривень;
  • судак — 210-240 гривень;
  • короп — 120-140 гривень.

Ціни на ринку «Північний» на початку вересня

На початку вересня у нас все ще справжнє одеське літо нехай і спекотне, але не задушливе. Вночі з’явилася можливість ковтнути свіжого повітря. А зранку, добре відпочивши, вирушити на базар, щоб свідомо і без поспіху вибрати що треба. І це добре — бо сезон в розпалі. Баклажани, солодкий перець і томати всіх видів домінують на прилавках. Все ще багато персиків, абрикос та слив. Розпочався сезон винограду. Кавуни та дині — взагалі окрема історія. Тож вирушаємо на ринок «Північний»!

Ціни на овочі

  • картопля — 20-30 гривень;
  • цибуля — 25-30 гривень;
  • помідори — 20-60 гривень;
  • буряк — 25-30 гривень;
  • кабачки — 20-30 гривень;
  • огірки — 45-80 гривень;
  • солодкий перець — 30-70 гривень;
  • баклажани — 20-40 гривень;
  • капуста — 30-40 гривень;
  • морква — 25-40 гривень;
  • часник —  120 гривень;
  • кукурудза — 20 гривень;
  • зелень — від 10-15 гривень.

Ціни на фрукти та ягоди

  • яблука  — 20-30 гривень;
  • груші — 50-70 гривень;
  • сливи — 20-40 гривень;
  • абрикоси — 50-90 гривень;
  • малина — 100 гривень;
  • виноград — 40-100 гривень;
  • кавуни — 5-15 гривень;
  • дині — 20-50 гривень;
  • лимони — 60-70 гривень;
  • банани — 50-60 гривень;
  • гранати — 80-100 гривень;
  • грейпфрути — 70-90 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • яйця (десяток) — 35-70 гривень;
  • бринза — 140-220 гривень;
  • сир — 60-110 гривень.

Ціни на м’ясо

Телятина-яловичина:

  • задня частина — 240-260 гривень;
  • антрекот — 190-200 гривень;
  • шия — 220-250 гривень;
  • ребра — 130-140 гривень.

Свинина:

  • задня частина — 170-180 гривень;
  • шия — 190-210 гривень;
  • лопатка — 160-180 гривень;
  • ребра — 170-180 гривень;
  • сало свіже — 70-180 гривень;
  • сало солоне — 150-250 гривень.

Ціни на рибу

  • короп — 70-100 гривень;
  • товстолобик — 80-120 гривень;
  • лобань — 70-120 гривень;
  • судак — 180-240 гривень;
  • карась — 60-80 гривень.

Балта: нема ніде солодше винограду

виноград Балта

Балтські базари на початку вересня пахнуть виноградом, знятим з власних плантацій. Розмаїття смаків і кольорів приємно дивує. Адже років з десять тому тут в основному можна було купити лише винний виноград та зрідка «дамський пальчик». Сьогодні сортів стільки, що всі не перелічити, а смакові якості здатні задовольнити найпретензійніші уподобання.

Ціни на овочі

  • картопля — 13-20 гривень;
  • цибуля — 9-15 гривень;
  • помідори — 30-60 гривень;
  • буряк — 25 гривень;
  • огірки — 50 гривень;
  • солодкий перець — 30-40 гривень;
  • капуста — 12-15 гривень;
  • часник — 100-150 гривень;
  • морква — 25 гривень;
  • зелень — 20 гривень.

Ціни на фрукти

  • яблука — 30-40 гривень;
  • лимони — 90 гривень;
  • апельсини — 80 гривень;
  • банани — 55 гривень;
  • слива — 25-40 гривень;
  • персики — 30-50 гривень;
  • виноград — 75-120 гривень;
  • кавуни — 8-10 гривень;
  • дині — 20 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • яйця (десяток) — 50 гривень;
  • бринза — 140 гривень;
  • сир — 100-120 гривень.

Ціни на м’ясо. Свинина:

  • задня частина — 170 гривень;
  • шия — 180 гривень;
  • лопатка — 170 гривень;
  • ребра — 160 гривень;
  • битки — 200 гривень;
  • сало свіже — 100 гривень.

Ціни на рибу

  • товстолобик — 100 гривень;
  • карасі — 75 гривень;
  • короп — 120-130 гривень.

У Тарутиному крамниці стають популярнішими за ринок

Перші два роки війни, коли основні поставки овочів та фруктів з Миколаївщини та Херсонщини майже припинилися, навчили фермерів колишнього Тарутинського району сподіватися лише на себе та серйозно зайнятися городництвом і садівництвом. І це одразу позначилося на цінах — вони стали більш доступними.

Якщо раніше місцеві скуповувались лише на ринку, то зараз охоче користуються овочево-фруктовими крамницями — їх сьогодні в Тарутиному працює вже сім, до війни було три. Причому часто в крамницях дешевше, ніж на базарі. Сьогодні в продажу місцеві кавуни, дині, солодкий перець зелений, морква, буряк, сливи, персики, яблука, виноград, помідори, огірки, цибуля. Солодкий перець завозять ще з Біляївської громади, картоплю — з Винниччини і Черкащини. Яблука і персики — частково з сусідньої Молдови.

З’явилось в селищі і два магазини «М’ясо», один з них відкрився лише тиждень тому. На самому ринку, на жаль, в робочі дні працюють усього три реалізатори м’яса, у яких вибір досить невеликий. Отже за м’ясом місцеві теж стали ходити до крамниць. Тому сьогодні ми зорієнтуємо вас по цінах в крамницях, а у наступному огляді зробимо порівняння, де дешевше — на базарі чи в крамницях.

Ціни на овочі

  • картопля — 10-15 гривень;
  • цибуля — 15 гривень;
  • помідори — 18-25 гривень;
  • солодкий перець — 22-40 гривень;
  • огірки — 35-50 гривень;
  • баклажани — 20-25 гривень;
  • морква — 20-25 гривень;
  • кабачки — 10-20 гривень;
  • капуста — 25 гривень;
  • буряк — 20-25 гривень.

Ціни на фрукти, бахчу

  • диня — 25 гривень;
  • яблука — 30 гривень;
  • лимон — 80 гривень;
  • апельсин — 75 гривень;
  • виноград — 30-40 гривень;
  • слива — 50 гривень;
  • персик — 50 гривень;

Ціни на м’ясо. Свинина

  • задня частина — 160-180 гривень
  • лопатка — 160 гривень;
  • ребра — 140-160 гривень;
  • шия — 160 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • молоко — 20 гривень;
  • яйця — 25 гривень;
  • вершки — 150 гривень;
  • сир — 100 гривень;
  • сметана — 100 гривень;
  • бринза — 200-240 гривень.

Також можна придбати домашню каварму за 260-280 гривень за кілограм.

Ренійський ринок: сезон виноробства у розпалі!

На півдні Одещини — сезон виноробства! Аномальна спека у липні та серпні призвела до стрімкого та передчасного дозрівання винограду. Якщо раніше білі сорти технічного винограду починали збирати з двадцятих чисел серпня, то цього сезону — з перших чисел. Якщо у минулі сезони червоні сорти винограду (каберне, мерло та інші) починали знімати з лози в середині вересня, то цього року вже наприкінці серпня вони перезріли. Населенню технічний виноград продають по 16-18 гривень за кілограм.

Ціни на овочі

  • картопля — 20-25 гривень;
  • цибуля — 20 гривень;
  • помідори — 25-60 гривень;
  • буряк — 15-20 гривень;
  • часник — 100-120 гривень;
  • капуста — 25-40 гривень;
  • перець — 25-45 гривень;
  • баклажани — 20-30 гривень;
  • кабачки — 25-30 гривень;
  • огірки — 35-40 гривень;
  • зелень — 5-15 гривень.

Ціни на фрукти

  • яблука — 15-30 гривень;
  • груші — 30-50 гривень;
  • сливи — 20-35 гривень;
  • виноград — 20-60 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • яйця (десяток) — 40-45 гривень;
  • бринза — 200-220 гривень;
  • сир — 170-180 гривень;
  • сметана — 170-180 гривень.

Ціни на м’ясо. Свинина

  • задня частина  — 185-195 гривень;
  • шия — 230-235 гривень;
  • лопатка — 190 гривень;
  • ребра — 190-200 гривень;
  • сало свіже — 60-100 гривень.

Ціни на рибу

  • карась — 50-65 гривень;
  • лящ — 30-40 гривень;
  • товстолобик — 40-60 гривень;
  • судак — 80-120 гривень.

Любашівка: поступово росте ціна на городину

Подорожчання електроенергії та постійні відключення, а також підвищення акцизу на пальне призведуть до стрімкого зростання цін на харчові продукти. У вересні в Любашівці майже удвічі зростуть тарифи на воду. Один кубометр коштуватиме  47,5 гривні.  На базарі поступово зростає ціна на городину, але помідори і солодкий перець можна виторгувати за 10-15 гривень за кілограм.

Ціни на овочі

  • картопля — 20-30 гривень;
  • цибуля — 18-20 гривень;
  • помідори — 15-40 гривень;
  • морква — 15-30 гривень;
  • буряк — 20-25 гривень;
  • огірки — 40-45 гривень;
  • солодкий перець — 15-30 гривень;
  • капуста — 20-25 гривень;
  • баклажани — 20-30 гривень;
  • кавуни — 8-10 гривень.

Ціни на яйця, сир, бринзу

  • сметана — 100-120 гривень;
  • сир — 100-120 гривень;
  • масло — 250 гривень;
  • вершки — 180 гривень.

Ціни на фрукти

  • сливи — 25-40 гривень;
  • яблука — 20-30 гривень.

Ціни на м’ясо. Свинина

  • м’якоть — 160-170 гривень;
  • ребра — 150 гривень;
  • биток — 200-220 гривень;
  • сало свіже — 10-50 гривень.

Огляд цін на ринках Одеси та області підготували Марія Котова, Таміла Терзян, Іван Свищ, Юлія Валієва, Любов Кузьменко, Антоніна Бондарева, Юрій Федорчук

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції