Статті

Чи можна взимку знайти гриби у Троїцькому лісі та як їх готувати?

Пам’ятаю, як в дитинстві на березі річки Гірський Тікич, на старих вербових пеньках, у грудні-січні збирав тугенькі опеньки. Грибочки, посмажені з картопелькою на олійці з цибулькою, смакували всій нашій родині. Щоправда, на Любашівщині ці гриби в дивину. Досвідчені грибники здебільшого виходять на тихе полювання у соснові бори та лісочки, де збирають маслюки, зеленушки, мишата, підсадки, грузді та рижики. Більшість плодоносять з жовтня до пізніх морозів.

Надія Вихватенко з села Маловасилівка Любашівської громади днями, пройшовшись заповідними грибними місцями Троїцького лісу, під товстим килимом опалого листя відшукала лише кілька маслюків. Вона розповіла, що свій грибний сезон завершила в середині грудня, але якщо така аномально тепла погода протримається довше, то, можливо, й грибочки полізуть!

Надія Вихватенко
Читайте також: Чому аграрій з Любашівки боїться «голих» морозів?

Жінку, яка має шістьох дітей та семеро онуків, до грибної справи привчила її свекруха Людмила ще двадцять років тому, коли молодята перебралися у село. Також навчила маринувати грибочки. Частину виробленої продукції Надія продає, адже для великої родини це вагомий прибуток до сімейного бюджету – її чоловік помер молодим, а у селі важко знайти роботу.

Лісові грибочки

Жодне родинне свято Вихватенків не обходиться без смачних, власноруч зібраних в екологічно чистому місці та приготовлених за сімейних рецептом, маринованих грибочків. Смакують вони і зятю пані Надії, який захищає Батьківщину і охоче привозить побратимам тещину смакоту.

Грибочки від Надії
Ще на тему: Рибні консерви із кодимської рибки поїхали з Познанки до фронтовиків

Всім бажаючим, хто хоче маринованих грибочків, господиня Надія Вихватенко пропонує свій класичний рецепт.

Рецепт маринованих грибів від Надії Вихватенко

Щоб вийшло 6 півлітрових банок, потрібно відро маслюків – приблизно три з половиною кілограми.

Заготовка для маринування

Інгредієнти для маринаду:

  • вода – 2 л;
  • оцет – 300 мл;
  • сіль – 2 ст.л.;
  • цукор – 2 ст.л.;
  • чорний перець горошком – 12-15 шт.;
  • перець духмяний – 10-12 шт.;
  • гвоздика – 6-7 шт.;
  • лавровий лист – 8-9 шт.

До води додаємо оцет, сіль та цукор. Потім кладемо гвоздику, перець чорний горошком і духмяний, лавровий лист.

Суміш доводимо до кипіння. Гриби чистимо і варимо 10 хвилин. Потім промиваємо в холодній воді, кладемо у маринад і варимо ще 15 хвилин та консервуємо.

Смачного!

Вас також зацікавить:

 

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі проведуть аудит комунальних підприємств: що шукатимуть

Начальник Одеської МВА Сергій Лисак доручив провести повний аудит усіх комунальних структур міста аби усунути… Read More

03-11-2025 в 17:35
  • Новини

В Одесі посилять систему оповіщення про повітряну тривогу

Начальник Одеської міської військової адміністрації (МВА) Сергій Лисак доручив посилити систему сповіщення про повітряну тривогу… Read More

03-11-2025 в 16:44
  • Новини

Суд заарештував будівлю одеського дельфінарію: що сталося

Господарський суд Одеської області частково задовольнив позов прокуратури і наклав арешт на будівлю Одеського дельфінарію… Read More

03-11-2025 в 15:34
  • Новини

В Одесі звільнили заступника міського голови: що відомо

Виконуючий обов'язки Одеського міського голови Ігор Коваль підписав розпорядження про звільнення заступника мера Валерія Силіна,… Read More

03-11-2025 в 14:32
  • Новини

Безкоштовні 3000 км на поїздах по Україні: як працюватиме нова програма

Президент Володимир Зеленський анонсував нову програму «УЗ-3000», за якою українці зможуть безкоштовно подорожувати країною на… Read More

03-11-2025 в 13:45
  • Новини

В Одесі біля Дюка відкриють новий McDonald’s

У центрі Одеси, біля пам'ятника Дюку де Рішельє, розпочалася реконструкція напівциркульного будинку Завадовського. Історичну будівлю… Read More

03-11-2025 в 12:35