Статті

Чи можна взимку знайти гриби у Троїцькому лісі та як їх готувати?

Пам’ятаю, як в дитинстві на березі річки Гірський Тікич, на старих вербових пеньках, у грудні-січні збирав тугенькі опеньки. Грибочки, посмажені з картопелькою на олійці з цибулькою, смакували всій нашій родині. Щоправда, на Любашівщині ці гриби в дивину. Досвідчені грибники здебільшого виходять на тихе полювання у соснові бори та лісочки, де збирають маслюки, зеленушки, мишата, підсадки, грузді та рижики. Більшість плодоносять з жовтня до пізніх морозів.

Надія Вихватенко з села Маловасилівка Любашівської громади днями, пройшовшись заповідними грибними місцями Троїцького лісу, під товстим килимом опалого листя відшукала лише кілька маслюків. Вона розповіла, що свій грибний сезон завершила в середині грудня, але якщо така аномально тепла погода протримається довше, то, можливо, й грибочки полізуть!

Надія Вихватенко
Читайте також: Чому аграрій з Любашівки боїться «голих» морозів?

Жінку, яка має шістьох дітей та семеро онуків, до грибної справи привчила її свекруха Людмила ще двадцять років тому, коли молодята перебралися у село. Також навчила маринувати грибочки. Частину виробленої продукції Надія продає, адже для великої родини це вагомий прибуток до сімейного бюджету – її чоловік помер молодим, а у селі важко знайти роботу.

Лісові грибочки

Жодне родинне свято Вихватенків не обходиться без смачних, власноруч зібраних в екологічно чистому місці та приготовлених за сімейних рецептом, маринованих грибочків. Смакують вони і зятю пані Надії, який захищає Батьківщину і охоче привозить побратимам тещину смакоту.

Грибочки від Надії
Ще на тему: Рибні консерви із кодимської рибки поїхали з Познанки до фронтовиків

Всім бажаючим, хто хоче маринованих грибочків, господиня Надія Вихватенко пропонує свій класичний рецепт.

Рецепт маринованих грибів від Надії Вихватенко

Щоб вийшло 6 півлітрових банок, потрібно відро маслюків – приблизно три з половиною кілограми.

Заготовка для маринування

Інгредієнти для маринаду:

  • вода – 2 л;
  • оцет – 300 мл;
  • сіль – 2 ст.л.;
  • цукор – 2 ст.л.;
  • чорний перець горошком – 12-15 шт.;
  • перець духмяний – 10-12 шт.;
  • гвоздика – 6-7 шт.;
  • лавровий лист – 8-9 шт.

До води додаємо оцет, сіль та цукор. Потім кладемо гвоздику, перець чорний горошком і духмяний, лавровий лист.

Суміш доводимо до кипіння. Гриби чистимо і варимо 10 хвилин. Потім промиваємо в холодній воді, кладемо у маринад і варимо ще 15 хвилин та консервуємо.

Смачного!

Вас також зацікавить:

 

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Особливості напівакустичних гітар

Напівакустична гітара — це різновид електрогітари з порожнистим або напівпорожнистим корпусом, яка має магнітні звукознімачі… Read More

26-07-2025 в 23:18
  • Новини

В Одесской области родители назвали ребенка Люцифером

З початку 2025 року на Одещині зареєстровано цілу низку вкрай незвичайних імен. Абсолютним фаворитом у… Read More

26-07-2025 в 23:06
  • Новини

В Одесі почав руйнуватися будинок на Молдаванці, який постраждав від удару дрону

У будинку на вулиці Кутузакія на одеській Молдаванці, який постраждав від удару російського дрона в… Read More

26-07-2025 в 21:46
  • Новини

Паляче сонце й грози: якою буде погода в Одесі та області 27 липня

Як повідомляють синоптики Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, в неділю, 27 липня 2025 року,… Read More

26-07-2025 в 20:37
  • Статті

Дід Єньо, молитва і квіти: як українські болгари зберігають легенди та обряди на Одещині

Журналісти видання «Одеське життя» проколесили пів Одещини у пошуках унікального болгарського свята Єньовдень, що майже… Read More

26-07-2025 в 18:54
  • Авторський блог

Росіяни хотіли стерти Одесу з лиця Землі…

В Одесі ледь не сталася трагедія — російські агенти планували ракетний удар по складу з… Read More

26-07-2025 в 17:31