Статті

Чи можна взимку знайти гриби у Троїцькому лісі та як їх готувати?

Пам’ятаю, як в дитинстві на березі річки Гірський Тікич, на старих вербових пеньках, у грудні-січні збирав тугенькі опеньки. Грибочки, посмажені з картопелькою на олійці з цибулькою, смакували всій нашій родині. Щоправда, на Любашівщині ці гриби в дивину. Досвідчені грибники здебільшого виходять на тихе полювання у соснові бори та лісочки, де збирають маслюки, зеленушки, мишата, підсадки, грузді та рижики. Більшість плодоносять з жовтня до пізніх морозів.

Надія Вихватенко з села Маловасилівка Любашівської громади днями, пройшовшись заповідними грибними місцями Троїцького лісу, під товстим килимом опалого листя відшукала лише кілька маслюків. Вона розповіла, що свій грибний сезон завершила в середині грудня, але якщо така аномально тепла погода протримається довше, то, можливо, й грибочки полізуть!

Надія Вихватенко
Читайте також: Чому аграрій з Любашівки боїться «голих» морозів?

Жінку, яка має шістьох дітей та семеро онуків, до грибної справи привчила її свекруха Людмила ще двадцять років тому, коли молодята перебралися у село. Також навчила маринувати грибочки. Частину виробленої продукції Надія продає, адже для великої родини це вагомий прибуток до сімейного бюджету – її чоловік помер молодим, а у селі важко знайти роботу.

Лісові грибочки

Жодне родинне свято Вихватенків не обходиться без смачних, власноруч зібраних в екологічно чистому місці та приготовлених за сімейних рецептом, маринованих грибочків. Смакують вони і зятю пані Надії, який захищає Батьківщину і охоче привозить побратимам тещину смакоту.

Грибочки від Надії
Ще на тему: Рибні консерви із кодимської рибки поїхали з Познанки до фронтовиків

Всім бажаючим, хто хоче маринованих грибочків, господиня Надія Вихватенко пропонує свій класичний рецепт.

Рецепт маринованих грибів від Надії Вихватенко

Щоб вийшло 6 півлітрових банок, потрібно відро маслюків – приблизно три з половиною кілограми.

Заготовка для маринування

Інгредієнти для маринаду:

  • вода – 2 л;
  • оцет – 300 мл;
  • сіль – 2 ст.л.;
  • цукор – 2 ст.л.;
  • чорний перець горошком – 12-15 шт.;
  • перець духмяний – 10-12 шт.;
  • гвоздика – 6-7 шт.;
  • лавровий лист – 8-9 шт.

До води додаємо оцет, сіль та цукор. Потім кладемо гвоздику, перець чорний горошком і духмяний, лавровий лист.

Суміш доводимо до кипіння. Гриби чистимо і варимо 10 хвилин. Потім промиваємо в холодній воді, кладемо у маринад і варимо ще 15 хвилин та консервуємо.

Смачного!

Вас також зацікавить:

 

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі попрощалися з прикордонником Денисом Качурко, який загинув на Херсонщині

В Одесі поховали прикордонника Дениса Качурко – боєць загинув, захищаючи Україну на Херсонщині. Попрощатися з… Read More

11-09-2025 в 07:13
  • Новини

До Одеси привезуть святиню з Афона, подаровану на знак поваги до захисників України

Одеські ветерани та капелани привезуть до Одеси рукописну копію ікони Божої Матері Арсаніотиса (захисниця), яку… Read More

11-09-2025 в 06:41
  • Новини

Одеський гумор: «шахеди» у Польщі – соцмережі в ударі

Всім привіт і доброго та позитивного ранку, а дня – виключно успішного та продуктивного! І,… Read More

11-09-2025 в 06:12
  • Новини

Магнітні бурі 11 вересня: поради для метеочутливих людей

Сьогодні, 11 вересня 2025 року, магнітних бур не очікується, геомагнітне поле залишиться спокійним. Read More

11-09-2025 в 05:02
  • Новини

Коли тривога не завада: відомий хор «Гомін» виступив у укритті Одеської філармонії (відео)

Сьогодні, 10 вересня, в Одеській філармонії виступав найпопулярніший колектив – Львівський муніципальний хор «Гомін». Однак… Read More

10-09-2025 в 23:43
  • Новини

На Одещині відремонтують сім КПП на кордоні з Молдовою – що зміниться

На Одещині капітально відремонтують сім контрольно-пропускних пунктів (КПП) на кордоні з Молдовою. Відповідні тендери ініціювала… Read More

10-09-2025 в 22:47