Новости Одессы и Одесской области

Партія «Відродження» вимагає розглянути законопроект про повернення соцгарантій чорнобильцям

Партія «Відродження» вимагає розглянути законопроект про повернення соцгарантій чорнобильцям

26 квітня Україна вшановуватиме вже 33-ті роковини з дня трагедії на Чорнобильській АЕС. Про цю дату на державному рівні зазвичай згадують раз у рік. На жаль, жодна влада за весь період незалежності так і не вирішила проблем чорнобильців. Навіть більше, впродовж останніх п’яти років ці проблеми тільки поглибились – в частині соціального захисту, пільг та виплат, виконання рішень судів на користь постраждалих від ЧАЕС.

Так, у 2014 році базовий чорнобильський закон був змінений, ліквідоване саме поняття «зона посиленого радіоекологічного контролю», скасована частина пільг і фактично заморожені компенсації та пенсії. З 2014 року їх розмір встановлює Кабінет міністрів України. Зменшується й чисельність самих чорнобильців в Україні – на 45% від 2015 року!

Цього тижня у парламенті з вимогою ухвалити спеціальний закон, який повертає соцгарантії чорнобильцям, виступила депутатська група «Партія «Відродження». Про це повідомив народний депутат групи Андрій Шипко. У політсилі переконані: такий крок буде найкращим способом вшанувати тих, хто поклав своє здоров’я заради захисту України й світу від наслідків найстрашнішої в історії людства техногенної катастрофи.

Законопроект про повернення соцгарантій

Упродовж останніх п’яти років чинною владою ухвалювалися документи, які звужували соціальні права чорнобильців. Від січня 2015 року до липня 2018-го кількість чорнобильців, які отримують пільги, скоротилася на 750 тисяч осіб. «Невже до цих людей повернулося здоров’я? Чи у них проблеми зникли?» – наголосив під час виступу з парламентської трибуни народний депутат групи «Партія «Відродження» Андрій Шипко. Він нагадав парламентарям, що ще два роки тому нардепи «Відродження» внесли законопроект №6292. Документ розроблявся спільно з чорнобильцями та зібрав десятки тисяч підписів на свою підтримку. Але так і не був внесений до порядку денного. Тож народний депутат звернувся до спікера парламенту Андрія Парубія:

«Шановний пане спікере, два роки тому, на цьому самому місці, я особисто передав вам 10 тисяч підписів чорнобильців та ліквідаторів з однією вимогою – негайно внести законопроект №6292 на розгляд парламенту. Його підтримує увесь зал, усі фракції, усе суспільство. Два роки минуло. Де ці підписи? Ми вимагаємо цього четверга, коли, як ви анонсуєте, буде повна мобілізація у залі, поставити цей чорнобильський законопроект на голосування. Ви побачите повну підтримку! Це буде маленький, але водночас значний крок до розбудови соціально справедливої держави», – заявив Шипко.

Він пояснив, що законопроект №6292 – це довгоочікувана реформа соціальних виплат для чорнобильців. Ним пропонується повністю переглянути пенсійне забезпечення ліквідаторів та постраждалих від ЧАЕС, провести перерахунок виплат, розмірів державної допомоги на оздоровлення та харчування, зробити доступнішим лікування. Фактично цей проект закону є першою спробою за багато років навести лад у системі соцзахисту чорнобильців. Його текст написаний на основі звернень чорнобильських організацій до Партії «Відродження» та в тісній співпраці з ними, додає голова Політради Партії «Відродження» Володимир Пилипенко.

«Наша політична сила допомагає чорнобильцям не тільки напередодні 26 квітня, а щодня – це наша системна робота. Тим часом держава фактично не бажає визнавати, що в Україні проживають майже 2 мільйони людей, постраждалих від аварії у Чорнобилі. Не виконуються повною мірою соціальні зобов’язання перед ними, а це – гідний рівень пенсій, надбавки на продукти харчування, на оздоровлення. 120 гривень у рік сьогодні становить виплата на оздоровлення, її розмір не змінювався з 2005 року. Чи вистачає цих коштів, аби оздоровитися?» – говорить Володимир Пилипенко.

За словами політика, Партія «Відродження» упродовж року провела численні зустрічі як з чорнобильськими організаціями, так і з представниками української влади, зокрема, спікером парламенту Андрієм Парубієм у 2017 році. В результаті голова Верховної Ради пообіцяв внести цей проект закону до порядку денного парламенту. Однак цього й досі не сталося. Пилипенко зауважив, що виборами українська влада цікавилася більше, ніж долею чорнобильців.

Боротьба в судах та звернення до Ради Європи

Реєстрація законопроекту №6292 у Верховній Раді – не єдиний напрям діяльності Партії «Відродження» з метою відновлення законних прав чорнобильців, зазначає Пилипенко. Ще один формат роботи політсили – юридичні консультації, а також допомога чорнобильцям в українських судах щодо вимоги перерахунку пенсій.

Для цього юридична команда Партії «Відродження» розробила проекти заяви до Пенсійного фонду України та позовної заяви для ліквідаторів-військовослужбовців. Зразки цих заяв можна завантажити на сайті Партії «Відродження», заповнити їх і звернутися до органів Пенсійного фонду або відразу до суду, вимагаючи перерахунку пенсії в судовому порядку.

«Нині партійні юристи розробили такі самі стандартні заяви й для цивільних осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. За таким самим алгоритмом цивільні ліквідатори можуть завантажити зразки заяв на сайті Партії «Відродження», заповнити їх і звернутися до відповідних органів з вимогою перерахунку пенсій, як того вимагає чинне законодавство, – пояснив Пилипенко. – Ми вважаємо, що якщо влада не хоче вирішувати проблем чорнобильців, користуючись методами законодавчих змін або рішень уряду, то потрібно допомогти людям відстояти свої законні виплати в судовому порядку. І таке відновлення справедливості має стосуватися усіх чорнобильців. Я сподіваюся, що після зміни влади в Україні будуть принципово інші підходи до їх проблем. Так нам вдасться повернути соціальні гарантії людям, на долю, життя та здоров’я яких вплинула трагедія на Чорнобильській АЕС».

Одним з останніх спільних кроків Партії «Відродження» та чорнобильських організацій стало звернення до Ради Європи на ім’я голови комітету міністрів Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич. У ньому підписанти просять вжити заходів для забезпечення виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини щодо чорнобильців.

Источник: vidrodzhennya.org.ua

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции