Новини Одеси та Одеської області

Секрет болгарського вина: як проходить обряд першого обрізання виноградної лози

Секрет болгарського вина: як проходить обряд першого обрізання виноградної лози

Болгарське вино не так відомо світові, як французьке, але болгари та їхні гості знають про його незвичайні смакові якості. І серед поціновувачів багато видатних особистостей. Британський політик Вінстон Черчілль, наприклад, щорічно замовляв 500 літрів болгарського вина.

Особливість цього вина, на мій погляд, у тому, що воно готується з великою любов’ю. А на додаток до емоцій та невигадливого технологічного процесу, болгари зберегли цілий арсенал традицій, пов’язаних з вином.

Обряд першого обрізання виноградної лози

Найвідомішим є обряд першої обрізки виноградної лози. Проводиться він 14 лютого — у День святого великомученика Трифона, покровителя всіх виноградарів та виноробів.

Цього дня у найбільшій пошані всі чоловіки, які мають ім’я Трифон. До них приходять друзі та родичі і, за старою традицією, поливаючи водою на руки іменинників, висловлюють найтепліші побажання та обдаровують рушником чи сорочкою (традиційні подарунки для чоловіків на іменини).

Далі свято поширюється на всі будинки, де є хоча б одна виноградна лоза.

Жінки цього дня з самого ранку зайняті приготуванням обрядового хліба або хлібних коржів. Також вони відварюють цілу курку або готують страву з курячого м’яса. З усіма частуваннями всі йдуть до виноградника.

Тут чоловік читає молитву, дякує Богові за хороший урожай і просить, щоб новий був ще кращим, відрізає три прути від однієї лози, надрізи посипає попелом, а потім поливає вином. А далі кожен господар разом із членами сім’ї, сусідами та друзями має випити торішнього вина, щоб гарним тостом закріпити боже благословення та удачу.

Як відбувається обрізка винограду в селах Буджака

У болгарських селах Буджака, як і в колишні часи, обрізку винограду проводять галасливою компанією. Збираються сусіди та починають по черзі підрізати по одній лозі у кожному будинку. А потім серед усіх господарів обирають царя Трифона — царя вина. Як правило, ним стає або щедрішим з усіх — хто не шкодує вина старого врожаю заради благословення нового, або той, хто має найбільші насадження виноградників.

Царю надягають на голову вінок із перших обрізаних виноградних лозин і святкують до пізнього вечора.

На Бессарабії всі винороби та поціновувачі вина з самого ранку здійснюють священний обряд предків, бажають землі родючості, виноробам — сил і здоров’я, а Україні – якнайшвидшого миру та благоденства. Хай буде так!

Читайте також: Як селяни с Кодими допомагають військовим на фронті

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції