Новини Одеси та Одеської області

Чи буде Одеса з водою, світлом, газом та теплом?

Чи буде Одеса з водою, світлом, газом та теплом?

У відповідь на поразку на Харківщині російська армія обстрілює об’єкти цивільної інфраструктури України. В результаті без світла та водопостачання залишилося багато населених пунктів. На нас чекає тяжка зима. І головним її ризиком є атаки рашистів на енергетичні об’єкти країни. Як зимуватимемо і чи маємо одеську міську владу «план Б» на випадок пошкоджень систем життєзабезпечення Одеси, дізнавалася «Одеське життя».

Вода: одеські ставки та японські фільтри

Дюківський парк, малий ставок4

Більшість комунікацій «Інфоксводоканалу» – підприємства, що забезпечують водопостачання та водовідведення Одеси та її передмість – проходять під землею. Вразити їх практично неможливо. Водночас водопостачання наших будинків залежить від роботи електронасосів.

Навчені гірким досвідом сусіда – Миколаєва, який сьогодні, по суті, залишився без води, одеська влада пообіцяла вжити всіх необхідних заходів, щоб Одеса не відчувала спраги. Для цього розробляється програма альтернативного водопостачання. Один із її напрямків – збільшення кількості бюветних комплексів питної води. Новий бювет обіцяли збудувати у серпні. Ймовірно, будівництво почали в останні дні літа, і тому в середині вересня переможних реляцій про його введення в дію поки що нам не представили.

Задумалися у мерії та про використання технічної води, яку по штольнях зливають очищеною в морі. Деякі показники хімічного складу не дозволяють використовувати її як питну, але для технічних потреб вона може підійти.

Проводиться аналіз та водних запасів одеських водойм – для оцінки можливості їх подальшого використання після очищення. Тут на допомогу прийшло місто-побратим Йокогама, передавши Одесі 33 системи очищення води. Тож якщо лабораторні дослідження покажуть позитивні результати, воду в екстрених випадках можна буде споживати з ставків Дюковського та парку Перемоги. Віриться в це, щоправда, важко.

А тому зробити запас води будинку зайвим у теперішній час точно не буде.

Електроенергія: генератори та європейська електрика

електроопора

Рашисти погрожують занурити Україну у холодну темну зиму. Натомість створити в Одесі повний блекаут надовго досить складно, вважає депутат Одеської міськради Петро Обухов. Так, є ризик попадання ракети в опори з проводами, що йдуть до міста. Але відремонтувати їх можна досить швидко. Якщо «прилетить» трансформаторною підстанцією, її теж можна замінити або перерозподілити струм іншим шляхом. Все необхідне для ремонту критичної інфраструктури держава закупила на суму понад мільярд гривень.

Петро Обухов

Петро Обухов

Попадання в електростанцію може знеструмити на кілька днів цілі райони і навіть все місто. Тому зараз міська влада встановлює генератори в медустановах та на низці соціальних об’єктів. І про всяк випадок готують запаси дизельних генераторів та паливно-мастильних матеріалів до них.

 

План «Б» є у Львові
Що передбачити на випадок, якщо в результаті прильотів будинок на тиждень залишиться і без опалення, і без електрики? За словами Петра Обухова, у такому разі можливе облаштування тимчасових котелень у школах та лікарнях та перетворення їх на притулки для мешканців багатоповерхівок.
– Така робота ведеться, наприклад, у Львові, – розповів депутат. – Про аналогічні заклики чи події в Одесі я не чув.

У крайньому випадку імпортувати електроенергію можна буде з Європи. В Одесі під час зустрічі міністрів закордонних справ України, Молдови та Румунії було погоджено підписання договору щодо можливості підключення вітчизняних енергетичних систем до європейської мережі.

Одеситам радять запастися повербанками і навіть сонячними батареями . А власникам автомобілів – зробити запас палива та використовувати автогенератори для підзарядки гаджетів у екстреній ситуації.

Газ: власні запаси та транзит до Європи

газу немає, карикатура

За прогнозами голови Оператора газотранспортної системи (ОДГТС) України Сергія Макогона, до 15 жовтня запаси блакитного палива в українських газових сховищах мають становити приблизно 14,4 мільярда кубометрів. З таким резервом, вважає директор ОГТС, Україні цілком реально пройти помірну зиму – адже сьогодні споживання газу в країні значно скоротилося.

Ушкодження газопроводів рашистами, звісно, не виключено. Але їх можна швидко відремонтувати. Якщо ж на рівні кремля буде ухвалено рішення про зупинення транзиту газу до Європи через Україну, є ризик, що нашу газотранспортну інфраструктуру агресором буде частково знищено. Це також створить проблеми для транспортування газу всередині країни – адже в Україні єдина газотранспортна система і для транзиту, і доставки блакитного палива місцевим жителям.

Тож тимчасові відключення газу в будинках одеситів цілком можливі. Тому варто придбати електрочайник, газовий балон та невелику плиту для приготування їжі на балонному газі.

Опалення: про лічильники та борги

платіжка за тепло, карикатура

Теплопостачання – найскладніше питання цієї зими. Олексій Асауленко, член комісії ЖКГ Одеської міськради, запевняє, що розпочатись опалювальний сезон в Одесі має у середині жовтня. А готуватись до нього треба вже зараз. Тобто – проводити роботи із заміни тепломереж, ремонту обладнання центральних теплових станцій. Ось тільки у КП «Теплопостачання міста Одеси» нарікають, що коштів на підготовку до зими не вистачає. Адже на сьогодні борги одеситів за послуги теплопостачання досягли рекордних показників – понад мільярд гривень. Зокрема, це пов’язано з небажанням споживачів платити шалені суми, нараховані за тепло за відсутності в будинку теплового лічильника. Встановити прилади обліку міська влада обіцяла у жовтні. Це зменшило б рахунки за опалення та, ймовірно, збільшило б надходження платежів.

Олексій Асауленко

Олексій Асауленко

У відповідь на запит Олексія Асауленка у ТДО відповіли, що роботи з обладнання будинків теплолічильниками справді заплановані. Було укладено і контракти з організаціями, які мають досвід роботи у цій сфері. Але «після запровадження військового стану в Україні зазначені підприємства тимчасово припинили свою діяльність». Тож чи дочекаються одесити встановлення теплолічильників, поки не зрозуміло. Так само, як ТГО – збільшення платежів, що дозволяє провести якісну підготовку до опалювального сезону. Водночас, стверджує Олексій Асауленко, теплові лічильники мають бути встановлені у всіх багатоквартирних будинках до кінця року. І закликає одеситів проконтролювати цей процес. Зокрема, звернутись із цього питання можна через портал Єдиного звернення громадян 15-35.

Під загрозою більше Центр, Молдаванка, Слобідка та Пересип
Температура в будинках цього опалювального сезону повинна бути не нижче 18°С. І спричинить це, ймовірно, до масового використання електричних обігрівачів. І як наслідок – до навантаження електромереж. І це не лише питання збоїв у електропостачанні, а й пожежної безпеки. А з нею в нашому місті і так багато проблем.
– Менш проблемні спальні райони – Київський, Суворовський. А от у центрі Одеси, на Молдаванці, Слобідці, Пересипу можуть виникнути труднощі, – попереджає Олексій Асауленко. – Тому перш за все перевірте стан електричних мереж у вашому будинку. При необхідності, щоб упорядкувати електромережі, можна зібрати гроші в рахунок майбутніх платежів. Такий механізм можна реалізувати як в ОСББ, так і в будинках, що знаходяться під управлінням департаменту ЖКГ або керуючих компаній.

Опитування «Одеського життя»: як одесити збираються зустрічати зиму?

Обставини та наша влада готують нас до того, що зима цього року буде сувора та важка. Паралельно різного роду експерти дають корисні поради, якими продуктами запастись та як утеплити будинок та квартиру. Чи дослухаються до цих рекомендацій одесити, дізнавалися кореспонденти Одеського життя.

Любов, 67 років:

Опитування одеситів

– Я вважаю, що нас просто лякають цією «страшною зимою». Для мене холод – це не страшно, і коли була можливість, завжди гартувалася в морі. Ми ж українці – ми у будь-якому разі вистоємо. Тим більше, зараз виділяють багато гуманітарної допомоги, наприклад, від ООН. І я думаю, що взимку продуктами нам також допомагатимуть. Нас ніхто не залишить, і ми точно не голодуватимемо. Все буде Україна!

Олена та Едуард, по 38 років:

Опитування одеситів2

– Ми з Маріуполя, і найскладнішу зиму вже пережили. Вважаємо, що прислухатися до порад влади та запастися теплою ковдрою, обігрівачем та продуктами – це нормальна практика. Нині ми живемо у родичів і маємо продуктові запаси, ми їх відкладаємо з гуманітарної допомоги. Але, чесно сказати, коли людина перебуває у стресовій ситуації, вона знайде з неї вихід. Найстрашніше вже позаду. Головне, щоби люди не гинули!

Валентина, 53 роки:

Опитування одеситів3

– Звичайно, замислюємося про зиму, але паніки із цього приводу немає. Ми з чоловіком ще не купували продукти. Як звичайно, беремо по одному або два кілограми чогось на найближчий час. Якщо вимкнуть опалення, будемо вмикати кондиціонер. Ще в планах – купити польову газову плитку, якщо не буде світла і газу.

Світлана та Людмила, по 55 років:

Опитування одеситів4

– Ніхто не знає, як воно там буде. Може, зима і справді нас чекає без світла та газу. Але ми спокійно ставимося до цього. Якщо замерзнемо, значить, знайдемо спосіб зігрітися. А чимось утеплювати квартири грошей немає. Все одно вдома щось знайдеться, чим можна зігрітися взимку. Ми зараз живемо зовсім новим життям для себе. Робити запаси ми розучилися. Є надія, що все буде гаразд.

Андрій, 40 років, Тетяна, 35 років та Микита, 9 років:

– Я зиму зустрічатиму на Донеччині, у бліндажі з буржуйкою, – з усмішкою відповів Андрій.

– А ми з сином поїдемо до Чехії, у чоловіка відпустку, ось до нього приїхали, – додала Таня.

– Можна запастися на зиму банками з варенням, огірками та помідорами. Їх зазвичай кладуть у комору та тримають ці запаси до зими, мені бабуся казала. А щоб не замерзнути, треба пошити шапки, шарфи та рукавички, – порадив усім Микита.

Тетяна, 62 роки:

Опитування одеситів6

– Я нічого не боюся, я вірю у божу допомогу. Тому вважаю, що у нас все буде гаразд. Нас завжди лякають цими зимами, у результаті все чудово. Чимось утеплювати квартиру я не збираюся, у мене є старі теплі ковдри, гадаю, цього буде достатньо. А якщо всі почнуть купувати обігрівачі, наші електромережі не витримають. Ось в Іспанії ходять у теплих костюмах і економлять на всьому. А ми звикли жити у комфорті.

Олена, 33 роки:

Опитування одеситів7

– Ми з родиною приїхали з Миколаєва і не замислювалися над тим, чи потрібно готуватися до зими. Ковдра пухова випрала, і на цьому все. Продуктами не запасалися, вікна клеїти також не будемо. Нам казали, що солі в магазинах не буде, у результаті все є. Все буде добре, нам нема куди подітися!

Леонід, 78 років:

– Звичайно, замислювалися про те, яка буде зима. Небагато продуктів закупили, само собою, зробили закрутки. Якщо відключать опалення, вдома є обігрівач, але це не врятує, якщо світла не буде.

Опитування підготували Анастасія Єпур та Ірина Сорокіна

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції