Новини

Як у Переймі обрядову кашу готували та всіх перехожих частували

23 вересня у Переймі пройшов майстер-клас з приготування обрядової каші. Захід відбувся в межах проєкту «Весільна спадщина», що реалізується нині на Балтщині.

–  Кожне село Балтщини має свою улюблену кашу, але готують її по-різному. Рецепт весільної каші нашого села свято бережемо та передаємо наступним поколінням. У нас цю кашу готують на різні оказії: весілля, хрестини, родини, іменини, похорони, на обіди, – розповіла директорка сільського клубу Ольга Міхполь.

Обрядова каша села Перейма Балтської громади має свою давню історію. Як тут стверджують, рецепт обрядової каші з давніх-давен передавався з покоління в покоління. З часом, в залежності від статків населення, для її приготування додавалися нові інгредієнти, які покращували смаки та якість каші. Перейм’яни сподіваються, що колись і їхня обрядова каша посяде своє гідне місце серед об’єктів культурної нематеріальної спадщини.

У підготовці інгредієнтів страви взяв активну участь гурт «Перейм’яночка» на чолі з художнім керівником Станіславом Голімбієвским.

Шеф-кухаркою була Анастасія Голімбієвська – відома у селі господиня, яка має величезний досвід з приготування цієї традиційної страви. Наповнюючи двадцятилітровий казан компонентами, кухарка ділилася рецептом, розказуючи, що за чим додавати та скільки готувати. Рецептом з «Одеським життям» поділилася – ми обов’язково його опублікуємо у найближчих публікаціях.

Ви також можете дізнатися: Ідеальний рецепт «Білої каші» з міста Кодима в Одеській області

– Традиційна каша готується із пшона та рису і має високу поживну цінність. Тому вона була особливою, та й залишається й донині, під час весіль, на свята та інші події. Раніше цю страву не готували щодня, бо її приготування вимагає значного часу та зусиль. Однак сьогодні кашу можуть готувати для щоденного вжитку, якщо хочуть побалувати своїх рідних, – розповідає Анастасія Голімбієвська.

Каша готувалась за давньою традицією. Тож вариво супроводжувалось співом, жартами, приказками та добрими побажаннями. Адже це, як тут запевняють, сприяє достатку та щастю. Отже позитивна енергія передавалась зернам і, за повір’ям, ставала побажанням щедроліття, сімейного щастя, здоров’я.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Ризики та можливі ускладнення після пластики живота

Абдомінопластика – це одна з найбільш популярних естетичних операцій, яка допомагає повернути підтягнуту форму живота… Read More

24-09-2025 в 17:03
  • Статті

Від корови Нюрки до поетичних рядків: чим живуть пенсіонери Одещини

Як живуть і в чому знаходять розраду люди на пенсії в звичайному житті? Чим займаються,… Read More

24-09-2025 в 16:34
  • Статті

Гіпоалергенні бази для манікюру: чи вони дійсно безпечні?

Манікюр давно перестав бути просто процедурою, що доглядає, — сьогодні це елемент стилю, спосіб самовираження… Read More

24-09-2025 в 15:58
  • Новини

Одещина продовжує приймати людей з прифронтових міст – місця ще є

Одеська область продовжує приймати переселенців із зони бойових дій. Ще 87 осіб із Донецької області… Read More

24-09-2025 в 15:31
  • Новини

Дві вулиці та парк в Одесі назвали на честь героїв та Лесі Українки

В Одесі перейменували дві вулиці та парк, увічнивши пам'ять про героїв та видатних діячів. Рішення… Read More

24-09-2025 в 13:29
  • Новини

Під час атаки на Одеську область загинула співробітниця Державної аудиторської служби

В результаті ракетної атаки в ніч на 23 вересня в Татарбунарах загинула головний державний аудитор… Read More

24-09-2025 в 12:31