В Одеській області не допустили до реалізації партію кабачків із перевищеним вмістом нітратів, які везли на продаж із Туреччини. "Одеське життя" розповідає, як правильно вибрати ранні овочі без шкоди для здоров'я.
Як повідомили в Держпродспоживслужбі в Одеській області, партію кабачків з Туреччини з перевищеним вмістом нітратів було виявлено фахівцями Південного міжрегіонального головного управління Держпродспоживслужби під час державного контролю на кордоні.
850 кг небезпечних кабачків затримали і в присутності представника Держпродспоживслужби в Одеській області знищили.
Навесні досить часто трапляються отруєння першими овочами. Найчастіше, це отруєння нітратами, якими вони насичені. Адже щоб виростити ранні овочі та вигідніше продати, їх щедро годують стимуляторами росту, мінеральними добривами, обробляють хімікатами для тривалого зберігання та гарного транспортування.
У певній кількості нітрати не несуть шкоди організму, а от якщо їхня кількість зашкалює, вони перетворюються на нітрити. Саме останні й спричиняють отруєння.
Читайте також: Як швидко перевірити кавун на нітрати вдома і не отруїтися
Норма нітратів для дорослого – 500 мг на добу, а маленькій дитині для отруєння достатньо і 10 мг. Купуючи овочі, уважно їх розгляньте, іноді зовнішній вигляд вкаже на небезпеку.
Помідори. Звісно, в ідеалі вони мають пахнути. Коли зриваєш помідор із грядки, одразу розноситься специфічний запах. Так рослина реагує на дотик. Але тепличні імпортні плоди, найімовірніше, оброблені речовинами, які подовжують лежкість і оберігають від ушкодження під час транспортування. Тому вибирайте плоди меншого розміру. Вони швидше виростають і менше вбирають нітратів.
Огірки. Вибирайте щільні огірочки. Мляві плоди говорять про те, що в них мало вологи, а отже, і корисних речовин. На огірках не повинно бути плям і вм’ятин. Наповнені нітратами вони дуже швидко псуються.
Редис. Вибирайте з гладкою шкіркою, без пошкоджень і тріщин. У свіжого редису бадилля пружне і соковите.
Морква. Що яскравіший колір, то менше в ній нітратів. Дуже світла серцевина свідчить про пересичення добривами.
Капуста. Верхнє листя не має бути млявим і пошкодженим. Чорні плями на листках – наявність нітратів у великій кількості. Огляньте качан. Якщо капуста лежить довго, то з неї періодично знімають верхній шар листя, це видно неозброєним оком.
Салати. Якщо кущик салату продається в стаканчику із землею, це ще не факт, що він корисний. Занадто довге, нестійке листя свідчить про застосування стимуляторів росту.
Зелена цибуля. Перо має бути темного кольору, пружне. Білі кінчики без коричневих плям. Зріз – світлий.
Молода картопля. Безнітратна хрустітиме, якщо натиснути на неї нігтем. М’які бульби містять багато нітратів.
Повністю очистити від шкідливих речовин ранні овочі неможливо, а ось зменшити їхній рівень цілком реально. Для цього потрібно:
Вас також може зацікавити:
Жителів одеського мікрорайону Черемушки не на жарт злякала змія, яку місцеві жителі виявили на дереві… Read More
Сьогодні, у День працівника соціальної сфери України, «Одеське життя» розповідає, хто такі соцпрацівники, яку вони… Read More
Цього недільного дня, 3 листопада 2024 року, в Україні відзначають День інженерних військ – професійне… Read More
Через війну багато людей були змушені залишити свої будинки і переїхати до безпечніших регіонів. На… Read More
Усіх із добрим ранком! І дня недільного вам виключно легкого, приємного і позитивного! А щоб… Read More
3 листопада 2024 року в Україні поздоровляють захисників, які служать в інженерних, ракетних військах та… Read More