Епідситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції в Одесі залишається спокійною та контрольованою. Про це повідомили в Одеській міській раді.
Яка ситуація в Одесі щодо захворюваності на кишкові інфекції
Сьогодні стало відомо, що дві чотирирічні дитини загинули в Одесі в ніч на 14 травня.
Пізніше стало відомо від лікарів, що поставити остаточний діагноз було важко, оскільки дівчинка мала запальні зміни у складі крові. Також був токсикаційний синдром: у дитини була сіро-земляста шкіра, порушення периферичного кровообігу, нестабільна гемодинаміка, тому медики не виключали як харчове, так і отруєння хімічною речовиною.
Через таку тривожну ситуацію, Одеська міська рада дала статистику щодо хворих на кишкові інфекції в Одесі.
Наразі в міській клінічній інфекційній лікарні перебувають 23 пацієнти з гострими кишковими інфекціями, всім проведені обстеження для виявлення збудника захворювання.
За даними Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, за минулий тиждень захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одеси знизилася на 31,6%, порівняно з попереднім тижнем. Всього за тиждень зареєстровано 39 випадків гострих кишкових інфекцій, з них 56,4% — діти до 17 років.
Рекомендації щодо профілактики кишкових інфекцій:
- Не купуйте продукти харчування в приватних осіб у невстановлених місцях торгівлі.
- Не купуйте їжу там, де немає холодильника та проточної води (стрітфуд).
- Не пробуйте на ринках немиту продукцію (фрукти, баштанні) і не давайте пробувати дітям.
- Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо ви даєте їх дитині у сирому вигляді — можна додатково ополоснути кип’яченою водою.
- Влітку їжу слід готувати з розрахунку на один прийом їжі, особливо це стосується дитячих продуктів харчування, зокрема молочних сумішей.
- Продукти, що швидко псуються, повинні зберігатися тільки в холодильнику при температурі 2-6 °С. Готова їжа при кімнатній температурі може зберігатися близько двох годин.
- Не можна зберігати в холодильнику одночасно сиру та готову їжу, наприклад, котлети та сире м’ясо не повинні зберігатися на одній полиці. Бажано користуватися окремими ножами та обробними дошками для сирої та готової продукції.
- Дотримуйтесь режиму термічної обробки продуктів харчування, особливо м’яса, риби, яєць, морепродуктів.
- Уважно дивіться на термін зберігання продуктів і не вживайте продукти з терміном придатності, що минув. При найменшому сумніві в якості їжі утримайтеся від її вживання.
- Ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни. Якомога частіше мийте руки, особливо перед приготуванням їжі та після кожної перерви в процесі приготування, а також після відвідування санвузла.
- Воду краще вживати бутильовану або свіжокип’ячену. Для маленьких дітей потрібно кип’ятити навіть бутильовану воду.
При появі симптомів харчового отруєння – кишкові розлади, нудота, блювання, висока температура тощо – негайно зателефонуйте своєму сімейному лікарю або педіатру, якщо захворіла дитина.
Якщо не маєте декларації з лікарем — можна подзвонити на цілодобовий call-центр міської служби невідкладної допомоги: 15-50 — зі стаціонарних телефонів, 0-800-50-15-50 — з мобільних.
При різкому погіршенні самопочуттся слід телефонувати в службу екстреної медичної допомоги «103». Самолікування небезпечне для життя та здоров’я.
Читайте також:
- Смерть 4-річних двійнят в Одесі: що розповіли медики.
- Одеська область: жінка та 6 дітей вчаділи від несправної грубки.
- В Одесі через помилку лікаря «за оголошенням» померли двійнята.
Фото ілюстративне