Новини

На одеські прилавки не потрапили майже 4 тонни кавунів та динь із нітратами

Сезон кавунів та динь в Одесі – у самому розпалі. Цього року кавуни їдуть до нас із Казахстану, Азербайджану, Молдови, Туреччини та Греції. Водночас фахівці Головного управління Держпродспоживслужби на Одещині не допустили на одеські прилавки близько 4 тонн баштанних. Причина – підвищений вміст нітратів.

Скільки тонн баштанних не допустили до продажу у 2023 році

За інформацією відомства, фахівці проводять відповідні фітосанітарні процедури для вантажів з кавунами та стежать за тим, щоб до реалізації не було допущено продуктів, які можуть виявитися небезпечними для людини.

За даними Держпродспоживслужби, з початку липня поточного року до продажу на ринках Одеси та області не було допущено 3859 кг баштанних з підвищеним рівнем нітратів, зокрема:

  • динь – 1400 кг;
  • кавунів – 1795 кг.

Фахівці попереджають: небезпечно купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, вм’ятинами, підгнилими або розрізаними. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні ушкодженого плода, тому при вживанні такого кавуна можливі шлунково-кишкові розлади.

Дозрівання кавунів і динь зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів. Визначити «на вічко» нітрати неможливо, це можна зробити лише за допомогою лабораторних досліджень. Допустимий рівень вмісту нітратів в кавунах – 60 мг/кг.

Купувати кавуни найкраще у серпні – тоді є майже 100% гарантії, що вони будуть без шкідливих речовин, адже кавуни й так дозрівають на сонці. Але найбільш надійний метод визначити, наскільки безпечні кавун чи диня – пристрій, вимірювальний вміст нітратів – нітрометр.

Як правильно вибирати кавун: поради від Держпродспоживслужби

  • Вибирайте плоди середнього розміру вагою від 3 до 7 кг. Стиглий кавун легший, ніж зелений, і не тоне у воді.
  • Пляма, якою кавун торкався землі, має бути жовтого, а не білого кольору.
  • Вибирати кавун варто і на слух: коли плід дозріває, у нього всередині з’являються порожнечі, і їх можна почути, постукаючи – якщо звук дзвінкий, то кавун стиглий.

Нагадаємо, на початку серпня на одному з фермерських господарств Одеської області зібрали перший масштабний урожай одеських кавунів.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Статті

«Колись загояться всі рани!»: в одеському Міському саду звучала музика, що лікує серця (фото)

Одеський Міський сад знову став свідком живого концерту. Просто неба, біля нашої витонченої ротонди, лунали… Read More

05-07-2025 в 22:03
  • Авторський блог

Одесити, обережно – як би вам отруйну рибу не впарили!

У Чорному морі з'явилася смертельно небезпечна риба – тетраодон (відомий також як фугу). Цей хижак… Read More

05-07-2025 в 20:34
  • Статті

Тут починалась Аркадія: чим дивує найстаріший заклад Одеси

Продовжуємо розповідати про цікаві історичні одеські кафе та ресторани. Цього разу вирішили відправитися в Аркадію.… Read More

05-07-2025 в 19:49
  • Новини

На автошляхах Одеської області запроваджено тепловий режим – що це означає

Через спекотну погоду на автомобільних дорогах Одеської області введено тепловий режим: рух вантажних автомобілів обмежений. Read More

05-07-2025 в 17:32
  • Статті

Де в Одесі можна вивчити українську безкоштовно?

Якщо вам здалося, що в Одесі стало більше української, вам не здалося. І відбувається це… Read More

05-07-2025 в 16:31
  • Новини

У СБУ назвали терактом ранковий вибух в Одесі

Служба безпеки України (СБУ) кваліфікує вибух авто, який пролунав сьогодні вранці, 5 липня, у Київському… Read More

05-07-2025 в 15:58