Статті

В Одесі вперше видали збірку рецептів одеської кухні українською – що в ній?

Серед десятків книг, присвячених одеській кухні, ви навряд чи знайдете видані українською. Англійською – так, російською – звичайно, українською – ні. Виправити це взялася письменниця Євгенія Подмаркова. Презентація смачної збірки «Одеські рецепти» відбулася 5 квітня в «Книгарні-Кавʼярні».

Євгенія Подмаркова – авторка коротких оповідань, громадська активістка та волонтерка, вирішила поділитися сімейними рецептами своєї родини. Разом із мамою вони розбирали числені дописи, блокнотики, папірці, прикрашені різнокольоровими та подекуди вицвітлими помітками та плямами, переписували та перекладали. Всі ці рецепти – дійсно живі. Деякі з них перевірені не те що роками, а століттями, як то двохсотрічний рецепт паски до Великодня або ще старіший, «Золотий мармелад», який готувала на кабиці прапрабабуся Євгенії Уляна Омелянівна.

– Звісно, любі друзі, я точно знаю, що ваші мами, бабусі, і ви самі готуєте краще за всіх, але все ж таки беру на себе сміливість та пропоную вашій увазі невеличку частинку тієї самої одеської кухні – написала Євгенія в передмові.

Авторка відразу зауважує, що не претендує на канонічність рецептів, адже в одеській кухні правильно лише те, що смачно. Саме тому тут чотири рецепти ікри із синіх, три рецепти форшмака (від мами, від Дориної мами) та  вісім компактних але насичених розділи.

Гортаючи сторінки, ми ще раз переконуємось в надзвичайній різноманітності традицій та культур, які були завжди представлені на будь якому одеському столі. Тут і помідори по-вірменськи, і цимес, і рецепт чебуреків, привезений від кримських греків. До більшості з рецептів додані коментарі авторки, звідки ця страва (від подруги, від мами, бабусі або тьоті Емми) їхня одеська назва, як то «Одеський пеніцилін» та поради щодо приготування.

Євгенія зізнається, що дізналася багато нового, поки готувала цю збірку, тож тепер дізнаватися щось нове – черга читачів.

Читайте також: Новий «Гастроном» на Дерибасівській: атмосфера одеського дворика, знайомі страви та солодкі коти (фото).

Фото авторки

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини партнерів

З чого складається конструкція прапора та як придбати якісний варіант?

Такий універсальний елемент оформлення як прапор може використовуватися в найрізноманітніших сферах: від реклами до інтер’єру.… Read More

25-08-2025 в 23:51
  • Новини

Українські аграрії в Одесі обговорили умови вступу до ЄС щодо агросектору

Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України завершило підготовку до двосторонніх зустрічей з Європейською Комісією… Read More

25-08-2025 в 22:32
  • Новини

Чи потеплішає в Одесі: що прогнозуть синоптики на вівторок, 26 серпня

У вівторок, 26 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

25-08-2025 в 21:29
  • Новини

Помер відомий одеський художник і карикатурист Віктор Джевага

24 серпня пішов із життя видатний одеський художник-графік та карикатурист, Віктор Вікторович Джевага. Народився у… Read More

25-08-2025 в 20:33
  • Статті

Сто храмів і сотня пісень: неймовірна історія майстра з Одещини

Більше сотні будівель, понад сімдесят храмів, двісті куполів, два монастиря – у Немирові та Херсоні,… Read More

25-08-2025 в 19:36
  • Статті

Трамвай-бажання: як в Одесі роблять міський транспорт комфортним

У 2019 році у напрямку селища Котовського пішов перший трисекційний трамвай. Для мене це стало… Read More

25-08-2025 в 18:51