Статті

В Одесі вперше видали збірку рецептів одеської кухні українською – що в ній?

Серед десятків книг, присвячених одеській кухні, ви навряд чи знайдете видані українською. Англійською – так, російською – звичайно, українською – ні. Виправити це взялася письменниця Євгенія Подмаркова. Презентація смачної збірки «Одеські рецепти» відбулася 5 квітня в «Книгарні-Кавʼярні».

Євгенія Подмаркова – авторка коротких оповідань, громадська активістка та волонтерка, вирішила поділитися сімейними рецептами своєї родини. Разом із мамою вони розбирали числені дописи, блокнотики, папірці, прикрашені різнокольоровими та подекуди вицвітлими помітками та плямами, переписували та перекладали. Всі ці рецепти – дійсно живі. Деякі з них перевірені не те що роками, а століттями, як то двохсотрічний рецепт паски до Великодня або ще старіший, «Золотий мармелад», який готувала на кабиці прапрабабуся Євгенії Уляна Омелянівна.

– Звісно, любі друзі, я точно знаю, що ваші мами, бабусі, і ви самі готуєте краще за всіх, але все ж таки беру на себе сміливість та пропоную вашій увазі невеличку частинку тієї самої одеської кухні – написала Євгенія в передмові.

Авторка відразу зауважує, що не претендує на канонічність рецептів, адже в одеській кухні правильно лише те, що смачно. Саме тому тут чотири рецепти ікри із синіх, три рецепти форшмака (від мами, від Дориної мами) та  вісім компактних але насичених розділи.

Гортаючи сторінки, ми ще раз переконуємось в надзвичайній різноманітності традицій та культур, які були завжди представлені на будь якому одеському столі. Тут і помідори по-вірменськи, і цимес, і рецепт чебуреків, привезений від кримських греків. До більшості з рецептів додані коментарі авторки, звідки ця страва (від подруги, від мами, бабусі або тьоті Емми) їхня одеська назва, як то «Одеський пеніцилін» та поради щодо приготування.

Євгенія зізнається, що дізналася багато нового, поки готувала цю збірку, тож тепер дізнаватися щось нове – черга читачів.

Читайте також: Новий «Гастроном» на Дерибасівській: атмосфера одеського дворика, знайомі страви та солодкі коти (фото).

Фото авторки

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Статті

Природні скарби Одещини: золото, газ, нафта й сіль, що можуть зробити регіон багатшим

На перший погляд, Одеська область — це лише море, степ і виноградники. Але під землею… Read More

12-10-2025 в 21:16
  • Новини

Погода в Одесі 13 жовтня: чи чекати на дощ і коли вигляне сонце

Завтра, в понедельник, 13 октября 2025 года, в Одессе и Одесской области сохранится осенняя прохлада… Read More

12-10-2025 в 20:11
  • Новини

В Одесі відбувся благодійний забіг пам’яті Дем’яна Ганула: зібрано кошти на авто для фронту (фоторепортаж)

Сьогодні вранці, у неділю, 12 жовтня 2025 року, в одеському парку им. Тараса Шевченка біля… Read More

12-10-2025 в 17:57
  • Новини

Війна, день 1327: нові удари по енергетиці та визволення села на півдні

Сьогодні, у неділю, 12 жовтня 2025 року – 1327 добу з початку повномасштабного вторгнення армії… Read More

12-10-2025 в 16:32
  • Статті

В Одесі вулицю генерала Доватора перейменували на Хортицьку: що стоїть за цими назвами

У Хаджибейському районі Одеси вулиця генерала Доватора отримала нову назву — Хортицька. Перейменування відбулося в… Read More

12-10-2025 в 15:41
  • Новини

В Одесі – новий мовний скандал: відвідувачку аптеки відмовилися обслуговувати українською (відео)

В Одесі спалахнув черговий мовний скандал – цього разу місцем дії стала аптека на Куликовому… Read More

12-10-2025 в 13:28