Статті

В Одесі вперше видали збірку рецептів одеської кухні українською – що в ній?

Серед десятків книг, присвячених одеській кухні, ви навряд чи знайдете видані українською. Англійською – так, російською – звичайно, українською – ні. Виправити це взялася письменниця Євгенія Подмаркова. Презентація смачної збірки «Одеські рецепти» відбулася 5 квітня в «Книгарні-Кавʼярні».

Євгенія Подмаркова – авторка коротких оповідань, громадська активістка та волонтерка, вирішила поділитися сімейними рецептами своєї родини. Разом із мамою вони розбирали числені дописи, блокнотики, папірці, прикрашені різнокольоровими та подекуди вицвітлими помітками та плямами, переписували та перекладали. Всі ці рецепти – дійсно живі. Деякі з них перевірені не те що роками, а століттями, як то двохсотрічний рецепт паски до Великодня або ще старіший, «Золотий мармелад», який готувала на кабиці прапрабабуся Євгенії Уляна Омелянівна.

– Звісно, любі друзі, я точно знаю, що ваші мами, бабусі, і ви самі готуєте краще за всіх, але все ж таки беру на себе сміливість та пропоную вашій увазі невеличку частинку тієї самої одеської кухні – написала Євгенія в передмові.

Авторка відразу зауважує, що не претендує на канонічність рецептів, адже в одеській кухні правильно лише те, що смачно. Саме тому тут чотири рецепти ікри із синіх, три рецепти форшмака (від мами, від Дориної мами) та  вісім компактних але насичених розділи.

Гортаючи сторінки, ми ще раз переконуємось в надзвичайній різноманітності традицій та культур, які були завжди представлені на будь якому одеському столі. Тут і помідори по-вірменськи, і цимес, і рецепт чебуреків, привезений від кримських греків. До більшості з рецептів додані коментарі авторки, звідки ця страва (від подруги, від мами, бабусі або тьоті Емми) їхня одеська назва, як то «Одеський пеніцилін» та поради щодо приготування.

Євгенія зізнається, що дізналася багато нового, поки готувала цю збірку, тож тепер дізнаватися щось нове – черга читачів.

Читайте також: Новий «Гастроном» на Дерибасівській: атмосфера одеського дворика, знайомі страви та солодкі коти (фото).

Фото авторки

Share
Юлия Сущенко

Перед тем, как прийти в "Одесскую жизнь" 15 лет работала на телевидении. Благодаря новыми технологиями пытаюсь соединить ТВ и газетный форматы: веду стримы на facebook-странице и собираю интересные видеоистории. Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Статті

Одесити готуються до пляжного сезону: що найчастіше замовляють на VARUS перед поїздкою до моря

Літо в Одесі — це окрема філософія. Це коли повітря вже пахне морською сіллю, засмагою… Read More

23-05-2025 в 17:07
  • Статті

Атомник на пенсії: село, власні чіпси та розповіді про ядерну енергію школярам

72-річний пенсіонер Олександр Архипенко 43 роки пропрацював у ядерній енергетиці. Ліквідовував аварію на ЧАЕС. З… Read More

23-05-2025 в 16:36
  • Новини

Мазут поблизу одеського курорту: що кажуть екологи

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу спростовує інформацію про «сотні кілограмів неприбраного мазуту на узбережжі Лиманської… Read More

23-05-2025 в 15:31
  • Новини

Удар балістикою по Одесі: над містом здіймається стовп диму (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Вдень 23 травня, росіяни знову атакують Одесу - цього разу балістикою. Повідомляється, що удар націлений… Read More

23-05-2025 в 14:35
  • Новини

Одещина втратила ще одного захисника: стало відомо про загибель В’ячеслава Шевченка

В Одеській області проведуть в останню путь жителя Саф'янівської громади В'ячеслава Михайловича Шевченка, який загинув… Read More

23-05-2025 в 13:29
  • Новини

Під час ранкової атаки на Одесу росіяни випробували новий дрон

Під час ранкової ворожої атаки 23 травня українські військові зафіксували в небі Одеси новий російський… Read More

23-05-2025 в 12:46