Статті

Рецепти Бессарабії: найбюджетніша міліна (баниця) з двома сімейними секретами

Сири різної якості використовуються для приготування різноманітних страв. Ми попросили Галину Курдову, виробницю крафтового сиру, поділитися рецептом бюджетнішого варіанту бессарабської страви з цього продукту. Як готовула разом та що вийшло - читайте у нашому матеріалі.

Ключові моменти

  • Галина Курдова поділилася родинним рецептом бессарабської міліни з двома сімейними секретами — співвідношенням сирів і використанням кислого молока.

  • Міліна готується з витяжного тіста, але для швидкого варіанту можна використати лаваш або тісто філо.

  • Це проста й бюджетна страва бессарабської кухні, яку легко приготувати вдома навіть без досвіду.

Рецепт міліни з двома сімейними секретами, який передала бабуся

Із бюджетних варіантів – усім відомий болгарський десерт Міліна, дехто називає Баниця, – розповідає Галина Курдова. – У наших краях можна побачити різні рецепти. Наша родина має свій, сімейний, який використовувала моя бабуся.

Як каже пані Галина, міліна робиться з витяжного тіста (одне яйце, вода та борошна – скільки візьме). Максимально витягнутий лист тіста посипаємо бринзою та урдою* (молочна страва на основі сироватки), змішаними у співвідношенні один до одного. Це  співвідношення і є першим сімейним секретом.

*Урду – молочна страва на основі сировитки. Сироватку-неварку, що залишалася після вибирання сиру, проварювали, щоб одержати урду.

Міліна – з тіста робимо гармошку

Далі все це збирається гармошкою, викладається у форму і заливається заливкою з п’яти яєць, збитими з півлітра кислого молока. Саме в цьому друга таємниця: для заливання Галина ніколи не використовує сметану чи кефір – лише кисле молоко. Якщо в мене немає кислого молока, навіть не беруся робити міліну.

Заливка для міліни

Випікається в духовці щонайменше 30 хвилин.

Якщо ви не маєте часу робити витяжне тісто, можна використовувати лаваш або тісто філо.

Міліна готова. Смачного!

Довідка ОЖ

Тісто філо — це надзвичайно тонке, майже прозоре витяжне тісто грецького походження, яке стало основою для багатьох середземноморських і балканських страв. Саме з нього готують хрустку баклаву, ситний бурек чи ніжну спанакопіту.

На відміну від класичного листкового тіста, філо не потребує чергування шарів масла та тіста — його розтягують у делікатні окремі пласти, що при випіканні стають повітряними та крихкими. У магазинах філо зазвичай продається у замороженому вигляді, але за бажання його можна зробити й удома — лише з борошна, води та кількох крапель олії.

Читайте також: 

Share
Антоніна Бондарева

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 37-річним досвідом. Пише про південь Одещини, на соціальні та економічні теми, висвітлює суспільні проблеми. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Нагороджена «Золотою медаллю української журналістики».

Recent Posts

  • Новини

Дощі повертаються: що прогнозують синоптики в Одесі на середу, 5 листопада

У середу, 5 листопада 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

04-11-2025 в 21:33
  • Статті

В Одесі дощ нагадав про осінь: місто слухає шурхіт капель та згадує літо (фоторепортаж)

Сонячний, майже весняний листопад раптом згадав, що він усе ж таки осінь. І сьогодні, тихо,… Read More

04-11-2025 в 20:54
  • Новини

Графіки відключення світла в Одесі на 5 листопада

Стабілізаційні відключення електроенергії, введені по всій країні після чергової масованої атаки росіян на енергооб'єкти, триватимуть… Read More

04-11-2025 в 20:31
  • Новини

В Одесі тимчасово закрили клуб Palladium через російську музику

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер та військове командування видали наказ про тимчасове закриття готельно-ресторанного комплексу… Read More

04-11-2025 в 19:44
  • Новини

В Одесі жінку засудили за відео TikTok про роботу ТЦК

Приморський районний суд Одеси виніс вирок місцевій мешканці, яка публікувала в TikTok відео про мобілізаційні… Read More

04-11-2025 в 18:39
  • Новини

В Одесі стартувала осіння висадка: місто прикрасять понад тисяча дерев та кущів

Озеленювачі КП «Міськзелентрест» розпочали масштабну осінню кампанію з висадження рослин. Цієї осені вулиці, парки та… Read More

04-11-2025 в 18:13