Представляємо вам рецепт капусти зі шкварками від сестер Світлани Довгошеї та Зінаїди Голуб із села Саражинка Балтської громади.
Для приготування цієї страви обов’язково брали казан і готували на відкритому вогні на дровах з твердих порід, щоб був жар від вугілля (як при приготуванні шашликів), бо від відкритого вогню капуста могла пригоріти. Ще одна особливість – використання рису замість пшона – традиційної складової капусти зі шкварками в інших регіонах України.
Для приготування казана капусти на 4 літри необхідно:
Отже, у казані кипить водичка, додаємо лавровий лист, дрібно порізану цибульку і варимо протягом 10-15 хвилин. Тим часом січемо білокачанну капусту, до цибулі додаємо свіжого коров’ячого молока, доводимо до кипіння і сюди ж додаємо капусту. Даємо закипіти знову і на дуже маленькому вогні варимо протягом ще 15 хвилин.
Підготуємо рис. Він має бути цілими зернами, круглий, не шліфований, зараз це як сорт «Болдо». Миємо його у двох водах: спочатку у холодній, потім у гарячій. Поміщаємо в казан до молока з цибулею та капустою, помішуючи страву до самого дна казана.
Додаємо ще молока, бо рис при варінні його забиратиме в себе. Вимішуємо, не відриваючись від казана! Доводимо до напівм’якості рис і починаємо потихеньку вводити кисле молоко. Вимішуємо, доводимо до ще більшої м’якості рис, додаємо сметани та вершкового масла, добре перемішуємо.
Курячі яйця збиваємо з сіллю і поступово вводимо у страву.
Пробуємо на сіль, перець. Тепло закутуємо казан і даємо настоятись.
Тим часом ріжемо сало з м’ясною ниточкою (прорість) на шматки розміром 2×2×2 (можна й більші) і ставимо смажити в котлику на вогонь, постійно перемішуючи і то зменшуючи, то збільшуючи вогонь, щоб всередині були м’якенькі, а зовні хрумкотіли і були золотавого кольору. Присолюємо шкварочки.
Готову страву, яка за консистенцією виходить як картопляне пюре, густа, викладаємо на широку тарілку, зверху додаємо шкварки і швиденько смакуємо!
Читайте також:
Завтра, в неділю, 5 жовтня 2025 року, в Одесі та Одеській області буде хмарно з… Read More
З 10 жовтня 2025 року компанія-перевізник «Укрзалізниця» запускає щоденне сполучення між Україною та Румунією –… Read More
Існують рекомендації фахівців, які допоможуть зробити огляд більш результативним та інформативним. Read More
Станом на вечір суботи, 4 жовтня 2025 року, в Одесі міські служби продовжують працювати у… Read More
Колишнього директора та вчителя фізкультури Вікторівської початкової школи Старомаяківської громади Березовського району Одеської області Віктора… Read More
Майже ніхто не чув про академіка Михайла Кравчука — геніального українського математика, який стояв біля… Read More