Нас з дитинства вчать тому, що ранні овочі та фрукти дуже корисні: вони насичують організм вітамінами та мінералами, благотворно впливають на самопочуття. Але чи це так насправді і на що варто звернути увагу перед вживанням сезонних продуктів, розбиралося «Одеське життя».
Людям у великих містах все складніше придбати овочі і фрукти без нітратів чи стимуляторів зростання. Як вживати сезонну продукцію і не нашкодити здоров’ю, ми поцікавилися у нутриціолога та консультанта з харчування Наталії Ходєєвої.
— Позбутися 100% хімії в продуктах неможливо. При покупці треба дотримуватись наступних правил:
Найбільш небезпечні раннім літом: молода картопля із зеленими плямами на плодах, молода капуста, петрушка, шпинат, щавель.
Велика кількість нітратів «вбиває» смак овочів: кавуни та морква не солодкі, огірки та помідори несмачні.
Чим небезпечне вживання сезонних овочів та фруктів для роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та організму в цілому, розповіла гастроентеролог та лікар-терапевт вищої категорії Діана Кірсанова.
— Насправді нітрати в невеликих кількостях не зазнають сильної шкоди організму. Вони негативно впливають на шлунково-кишковий тракт при великій концентрації, коли під впливом бактерій переходять у нітрити. Саме нітрити для організму — отрута, що призводить до отруєння. Симптомами можуть бути: діарея, нудота та блювання, підвищення температури, млявість та сонливість, порушення свідомості, тахікардія, запаморочення. У дітей найчастіше з’являється млявість, задишка, порушення свідомості, посиніння губ. У таких випадках терміново потрібно викликати швидку.
Читайте також: Чи можна довіряти нітрат-тестерам? Експеримент
З початком сезону полуниці в Одесі почастішали випадки отруєння дітей. Чи корисна рання ягода та як її вживати, пояснила педіатр вищої категорії Наталія Паламар.
— У полуниці міститься багато корисних вітамінів та мікроелементів для дорослих та дітей: вітамін С, фолієва кислота, залізо, кальцій, магній, клітковина. Але іноді бажання поповнити дитячий організм вітамінами призводить до несподіваного результату — блювання, біль у животі та діарея. Ці симптоми можуть бути ознакою отруєння нітратами, вони проявляються через дві-шість годин після вживання. Взагалі умовно визначають «високонітратні» та «низьконітратні» продукти. Фрукти та ягоди відносяться до «низьконітратних», у тому числі і полуниці. За санітарними нормами вміст нітратів у полуниці може бути до 60 міліграмів на кілограм. Це безпечна доза для дорослого та дитини. Дітям шкільного віку рекомендується не більше 300 г полуниці на день. І не забувайте вимочувати фрукти та овочі у воді годину чи півтори.
Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів
Читайте також:
Завтра, в неділю, 5 жовтня 2025 року, в Одесі та Одеській області буде хмарно з… Read More
З 10 жовтня 2025 року компанія-перевізник «Укрзалізниця» запускає щоденне сполучення між Україною та Румунією –… Read More
Існують рекомендації фахівців, які допоможуть зробити огляд більш результативним та інформативним. Read More
Станом на вечір суботи, 4 жовтня 2025 року, в Одесі міські служби продовжують працювати у… Read More
Колишнього директора та вчителя фізкультури Вікторівської початкової школи Старомаяківської громади Березовського району Одеської області Віктора… Read More
Майже ніхто не чув про академіка Михайла Кравчука — геніального українського математика, який стояв біля… Read More