Нас з дитинства вчать тому, що ранні овочі та фрукти дуже корисні: вони насичують організм вітамінами та мінералами, благотворно впливають на самопочуття. Але чи це так насправді і на що варто звернути увагу перед вживанням сезонних продуктів, розбиралося «Одеське життя».
Людям у великих містах все складніше придбати овочі і фрукти без нітратів чи стимуляторів зростання. Як вживати сезонну продукцію і не нашкодити здоров’ю, ми поцікавилися у нутриціолога та консультанта з харчування Наталії Ходєєвої.
— Позбутися 100% хімії в продуктах неможливо. При покупці треба дотримуватись наступних правил:
Найбільш небезпечні раннім літом: молода картопля із зеленими плямами на плодах, молода капуста, петрушка, шпинат, щавель.
Велика кількість нітратів «вбиває» смак овочів: кавуни та морква не солодкі, огірки та помідори несмачні.
Чим небезпечне вживання сезонних овочів та фруктів для роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та організму в цілому, розповіла гастроентеролог та лікар-терапевт вищої категорії Діана Кірсанова.
— Насправді нітрати в невеликих кількостях не зазнають сильної шкоди організму. Вони негативно впливають на шлунково-кишковий тракт при великій концентрації, коли під впливом бактерій переходять у нітрити. Саме нітрити для організму — отрута, що призводить до отруєння. Симптомами можуть бути: діарея, нудота та блювання, підвищення температури, млявість та сонливість, порушення свідомості, тахікардія, запаморочення. У дітей найчастіше з’являється млявість, задишка, порушення свідомості, посиніння губ. У таких випадках терміново потрібно викликати швидку.
Читайте також: Чи можна довіряти нітрат-тестерам? Експеримент
З початком сезону полуниці в Одесі почастішали випадки отруєння дітей. Чи корисна рання ягода та як її вживати, пояснила педіатр вищої категорії Наталія Паламар.
— У полуниці міститься багато корисних вітамінів та мікроелементів для дорослих та дітей: вітамін С, фолієва кислота, залізо, кальцій, магній, клітковина. Але іноді бажання поповнити дитячий організм вітамінами призводить до несподіваного результату — блювання, біль у животі та діарея. Ці симптоми можуть бути ознакою отруєння нітратами, вони проявляються через дві-шість годин після вживання. Взагалі умовно визначають «високонітратні» та «низьконітратні» продукти. Фрукти та ягоди відносяться до «низьконітратних», у тому числі і полуниці. За санітарними нормами вміст нітратів у полуниці може бути до 60 міліграмів на кілограм. Це безпечна доза для дорослого та дитини. Дітям шкільного віку рекомендується не більше 300 г полуниці на день. І не забувайте вимочувати фрукти та овочі у воді годину чи півтори.
Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів
Читайте також:
У вівторок, 19 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More
Одеська міськрада оголосила всеукраїнський конкурс на створення пам’ятника Лесі Українці, який з’явиться у сквері Космонавтів,… Read More
В Одеській обласній клінічній лікарні та Одеському обласному перинатальному центрі запроваджено карантинні обмеження у зв’язку… Read More
18 серпня співробітники КП «ОЕЕМП» виявили нові написи на стінах підземного переходу на вул. Дерибасівській.… Read More
Сучасне виробництво неможливе без якісної системи аспірації. Вона захищає працівників від пилу та шкідливих викидів,… Read More
В Одесі відбулася нарада щодо підготовки підприємства «Інфоксводоканал» до роботи в осінньо-зимовий період. Учасники зустрічі… Read More