Нас з дитинства вчать тому, що ранні овочі та фрукти дуже корисні: вони насичують організм вітамінами та мінералами, благотворно впливають на самопочуття. Але чи це так насправді і на що варто звернути увагу перед вживанням сезонних продуктів, розбиралося «Одеське життя».
Людям у великих містах все складніше придбати овочі і фрукти без нітратів чи стимуляторів зростання. Як вживати сезонну продукцію і не нашкодити здоров’ю, ми поцікавилися у нутриціолога та консультанта з харчування Наталії Ходєєвої.
— Позбутися 100% хімії в продуктах неможливо. При покупці треба дотримуватись наступних правил:
Найбільш небезпечні раннім літом: молода картопля із зеленими плямами на плодах, молода капуста, петрушка, шпинат, щавель.
Велика кількість нітратів «вбиває» смак овочів: кавуни та морква не солодкі, огірки та помідори несмачні.
Чим небезпечне вживання сезонних овочів та фруктів для роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та організму в цілому, розповіла гастроентеролог та лікар-терапевт вищої категорії Діана Кірсанова.
— Насправді нітрати в невеликих кількостях не зазнають сильної шкоди організму. Вони негативно впливають на шлунково-кишковий тракт при великій концентрації, коли під впливом бактерій переходять у нітрити. Саме нітрити для організму — отрута, що призводить до отруєння. Симптомами можуть бути: діарея, нудота та блювання, підвищення температури, млявість та сонливість, порушення свідомості, тахікардія, запаморочення. У дітей найчастіше з’являється млявість, задишка, порушення свідомості, посиніння губ. У таких випадках терміново потрібно викликати швидку.
Читайте також: Чи можна довіряти нітрат-тестерам? Експеримент
З початком сезону полуниці в Одесі почастішали випадки отруєння дітей. Чи корисна рання ягода та як її вживати, пояснила педіатр вищої категорії Наталія Паламар.
— У полуниці міститься багато корисних вітамінів та мікроелементів для дорослих та дітей: вітамін С, фолієва кислота, залізо, кальцій, магній, клітковина. Але іноді бажання поповнити дитячий організм вітамінами призводить до несподіваного результату — блювання, біль у животі та діарея. Ці симптоми можуть бути ознакою отруєння нітратами, вони проявляються через дві-шість годин після вживання. Взагалі умовно визначають «високонітратні» та «низьконітратні» продукти. Фрукти та ягоди відносяться до «низьконітратних», у тому числі і полуниці. За санітарними нормами вміст нітратів у полуниці може бути до 60 міліграмів на кілограм. Це безпечна доза для дорослого та дитини. Дітям шкільного віку рекомендується не більше 300 г полуниці на день. І не забувайте вимочувати фрукти та овочі у воді годину чи півтори.
Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів
Читайте також:
Сьогодні, 19 листопада, депутати Одеської міськради прийняли нову редакцію Статуту територіальної громади — документа, який… Read More
В ніч на 19 листопада російські війська завдали масованого удару по західних регіонах України —… Read More
Колишній міський голова Одеси Геннадій Труханов є фігурантом кількох кримінальних проваджень. Печерський районний суд Києва… Read More
Ранок 19 листопада на Подільщині Одеської області здивував сніжком, який покрив землю. Це перший листопадовий… Read More
Суд засудив 18-річного мешканця Подільського району до 13 років ув'язнення за вбивство своєї матері та… Read More
Віце-мер Одеси Анна Позднякова оголосила, що йде з місцевого самоврядування. Вона сама подала заяву і… Read More