Нас з дитинства вчать тому, що ранні овочі та фрукти дуже корисні: вони насичують організм вітамінами та мінералами, благотворно впливають на самопочуття. Але чи це так насправді і на що варто звернути увагу перед вживанням сезонних продуктів, розбиралося «Одеське життя».
Людям у великих містах все складніше придбати овочі і фрукти без нітратів чи стимуляторів зростання. Як вживати сезонну продукцію і не нашкодити здоров’ю, ми поцікавилися у нутриціолога та консультанта з харчування Наталії Ходєєвої.
— Позбутися 100% хімії в продуктах неможливо. При покупці треба дотримуватись наступних правил:
Найбільш небезпечні раннім літом: молода картопля із зеленими плямами на плодах, молода капуста, петрушка, шпинат, щавель.
Велика кількість нітратів «вбиває» смак овочів: кавуни та морква не солодкі, огірки та помідори несмачні.
Чим небезпечне вживання сезонних овочів та фруктів для роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ) та організму в цілому, розповіла гастроентеролог та лікар-терапевт вищої категорії Діана Кірсанова.
— Насправді нітрати в невеликих кількостях не зазнають сильної шкоди організму. Вони негативно впливають на шлунково-кишковий тракт при великій концентрації, коли під впливом бактерій переходять у нітрити. Саме нітрити для організму — отрута, що призводить до отруєння. Симптомами можуть бути: діарея, нудота та блювання, підвищення температури, млявість та сонливість, порушення свідомості, тахікардія, запаморочення. У дітей найчастіше з’являється млявість, задишка, порушення свідомості, посиніння губ. У таких випадках терміново потрібно викликати швидку.
Читайте також: Чи можна довіряти нітрат-тестерам? Експеримент
З початком сезону полуниці в Одесі почастішали випадки отруєння дітей. Чи корисна рання ягода та як її вживати, пояснила педіатр вищої категорії Наталія Паламар.
— У полуниці міститься багато корисних вітамінів та мікроелементів для дорослих та дітей: вітамін С, фолієва кислота, залізо, кальцій, магній, клітковина. Але іноді бажання поповнити дитячий організм вітамінами призводить до несподіваного результату — блювання, біль у животі та діарея. Ці симптоми можуть бути ознакою отруєння нітратами, вони проявляються через дві-шість годин після вживання. Взагалі умовно визначають «високонітратні» та «низьконітратні» продукти. Фрукти та ягоди відносяться до «низьконітратних», у тому числі і полуниці. За санітарними нормами вміст нітратів у полуниці може бути до 60 міліграмів на кілограм. Це безпечна доза для дорослого та дитини. Дітям шкільного віку рекомендується не більше 300 г полуниці на день. І не забувайте вимочувати фрукти та овочі у воді годину чи півтори.
Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів
Читайте також:
Біля села Косівка в Березівському районі Одеської області 20 травня сталася масштабна пожежа. Вогонь охопив… Read More
З настанням літніх температур Куяльницький лиман в Одеській області вкривається яскравими рожевими й пурпуровими відтінками.… Read More
У п'ятницю, 4 липня 2025 року, в Одесі та Одеській області очікується досить тепла погода… Read More
Депутати Одеської міської ради просять президента України Володимира Зеленського позбавити громадянства колишнього депутата від забороненої… Read More
Вона – ніби листівка з Одеси: невелика площа в центрі, що бачила святкування, протести, весілля… Read More
Судячи з усього, сьогодні, у четвер, 3 липня 2025 року, російські терористи ґрунтовно «взялися» за… Read More