Сухе біле вино — легкий алкогольний напій, який полюбляють прихильники здорового харчування. У процесі його виготовлення цукор виключається повністю, тому немає потреби турбуватися через зайві калорії. Якщо ж вміло поєднати спиртне з їжею, можна не тільки отримати насолоду від споживання, а й не зашкодити фігурі.
Основні правила подачі
Напій найкраще розкриває свій смак за температури 8–12 °C. Якщо сильно охолодити — втратить аромат, залишиться теплим — здасться звичайним напоєм без особливого букета.
Перед подачею слід помістити пляшку в холодильник на 2–3 години. Коли немає часу чекати довго, на допомогу прийде відро з льодом. Для охолодження вистачить 20–30 хвилин.
На відміну від червоного, біле сухе рідко потребує декантування (переливання в спеціальну ємність), бо воно не має осаду. Проте деякі сорти можуть виграти від легкої аерації, відкривши свій аромат на повну. Наприклад, чудове новозеландське Sauvignon Blanc Marlborough Sun заграє більш яскраво тропічними нотками після такого процесу.
Оптимальний варіант для подачі білого вина — келихи на тонкій ніжці з дещо звуженим верхом. Вони зберігають температуру напою та дозволяють краще відчути весь букет аромату. Наповнювати бокал краще на третину чи трохи менш як на половину. Необхідно достатньо простору для накопичення аромату. Наливаючи алкоголь, тримайте горло пляшки біля келиха, але не торкайтеся його. Стежте уважно, аби вино не контактувало із залишками фольги на тарі, адже може змінитися його смак.
Поєднання з їжею
Зазвичай біле сухе подають як аперитив, щоб підготувати смакові рецептори до споживання страв, пробудити апетит, стимулювати виділення шлункового соку. Тому з ним пасують легкі наїдки, які підійдуть для перекусу. Ще варто запам’ятати головне правило: що яскравіший смак вина, то менш виразною має бути їжа до нього:
- Сири — головний супутник напою. Добре поєднуються такі сорти: брі, камамбер, фета, козячий. Кислотність напою збалансовує жирність продукту, створюючи приємне гастрономічне поєднання.
- Морепродукти, риба — прості страви з устриць, креветок, мідій. Особливо добре гармонує тріска, судак або морський окунь, приготовані на грилі або запечені з цитриною. Дуже смачною вийде закуска у вигляді крему з філе лосося та вершкового сиру.
- Овочі та салати з легкими заправками на основі оливкової олії чи лимонного соку. Вино підкреслює свіжість городини та доповнює її смакову палітру.
- Птиця та нежирне м’ясо (курятина, індичка, телятина) — найкращі партнери. У парі з легкими соусами на основі вершків, лимону створять гармонійний ансамбль.
Сухе біле вино є універсальним напоєм. Його можна замовити з доставкою на Maudau. Такий алкоголь часто вживають в поєднанні з різноманітними стравами. Головне — дотримуватися правил подачі, грамотно підбирати їжу, яка підкреслить і дозволить відчути все розмаїття смаку.
*на правах реклами