Статті

«Мікічета», «гізлимя», «плачинди»: рецепт приготування традиційної Бесарабської страви

«Мікічета», «гізлимя», «плачинди» — це три назви однієї страви родом із Одеської Бесарабії. Сьогодні вкотре торкнемося кулінарної теми та здивуємо вас особовою стравою.

Жителі півдня Одещини вже посміхнулися і зрозуміли, що йдеться про одну й ту саму страву, яку болгари, гагаузи та молдавани називають по-різному, але готується вона однаково. Пропоную приготувати її за рецептом Олени Волкової родом із села Рівне Тарутинської громади та її доньки Софії.

— Мешканці Бессарабії багато працюють, отже їдять не лише смачну, а й ситну їжу. Тому на сніданок у моїй болгарській родині бабуся, потім мама, а тепер вже і я готуємо мікічету, — каже Олена.

Інгредієнти для мікічети

Інгредієнти для приготування тіста:

  • 500-600 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 склянку води;
  • сіль.

Інгредієнти для приготування начинки:

  • 200-300 г овечої бринзи;
  • 2 яйця.

Процес приготування мікічети

Олена Волкова та донька Софія

Спочатку замішуємо тісто. До борошна додаємо воду, яйце та сіль до смаку. Вимішуємо руками. Воно має вийти не дуже м’яким, але й не твердим. Тісто розрізаємо на дрібні шматочки, з яких робимо кульки і залишаємо їх відпочити на 5-7 хвилин.

Навчитися місити тісто, робити з нього кульки, а потім ще й рівномірно їх розкатати качалкою — це перше завдання і головний урок для бессарабської невістки. Якщо не вмієш це робити, про заміжжя можеш і не думати. Але Олена цей урок пройшла давно і сміливо орудує качалкою. Вона вже розкотила тоненькі коржики і готує начинку.

Тут все просто – натираєш на тертці шматок бринзи та вимішуєш її із двома яйцями. На одну частину коржика помічниця Соня накладає начинку і закриває її другою частиною тіста. Виходять такі собі півсфери. І поки Соня закінчує свою роботу, мама вже починає смажити мікічета. Цей сніданок люблять усі – байдужих я не зустрічала. І, що дуже цікаво, він усіх повертає в дитинство, коли за обидві щоки уплітали гарячі та найсмачніші у світі мікічета, гізлимя чи плачинди.

Share
Анна Терзивец

Я родилась и выросла среди бескрайних степей Буджака, которые люблю всем сердцем. После окончания школы уехала в Болгарию, где в Софийском университете получила журналистское образование. Вернувшись в Одессу, с 1999 года с головой ушла в журналистику. Работала в газете «Роден край», сотрудничала со многими одесскими и киевскими изданиями, а еще - писала стихи: о родном крае, о песнях бабушки, о лозе, посаженной дедушкой… и о любви. «Любовь свята» - именно так называется мой первый сборник стихов. С 2013 года я - автор и ведущая телерадиопрограммы «Голос болгар». Но остаюсь верной и писательскому ремеслу. Буду рада делиться с вами историями замечательных людей Буджака и своей любовью к жизни.

Recent Posts

  • Новини

Одеса після нічної атаки: як ліквідують руйнування

В Одесі триває ліквідація наслідків масованої дронової атаки на місто в ніч на четвер, 4… Read More

04-12-2025 в 20:44
  • Статті

Зимове містечко на Грецькій площі: карусель, ялинка та очікування святкового дива

Одеська зима щоразу приносить своє диво — тихе, тепле, несподіване. І цього року воно оселилося… Read More

04-12-2025 в 19:33
  • Статті

Петровірівка: село на Одещині, яке колись було містечком на шляху до солеварні

Петровірівка – мальовниче село в долині річки Великий Куяльник. Ташується вона поряд з автобаном Е-95… Read More

04-12-2025 в 19:02
  • Статті

Одеський будинок Асвадурова: як він виглядає через шість років після трагедії

Минуло шість років від моменту, коли Одеса здригнулася від новини про масштабну пожежу на Троїцькій,… Read More

04-12-2025 в 18:31
  • Новини

В Одеській області стало більше аварій на електромережах: ДТЕК пояснив причину та дав поради

В Одеській області на 39% зросла кількість аварій на електромережах. Чому це відбувається, пояснили в… Read More

04-12-2025 в 18:06
  • Новини

Афіша Одеси 5 – 11 грудня: Концерт Олі Полякової, відкриття головної ялинки та інші святкові події

Початок грудня в Одесі — це світло, музика й передсвяткові емоції. Місто відкриває головну ялинку… Read More

04-12-2025 в 16:57