Статті

«Мікічета», «гізлимя», «плачинди»: рецепт приготування традиційної Бесарабської страви

«Мікічета», «гізлимя», «плачинди» — це три назви однієї страви родом із Одеської Бесарабії. Сьогодні вкотре торкнемося кулінарної теми та здивуємо вас особовою стравою.

Жителі півдня Одещини вже посміхнулися і зрозуміли, що йдеться про одну й ту саму страву, яку болгари, гагаузи та молдавани називають по-різному, але готується вона однаково. Пропоную приготувати її за рецептом Олени Волкової родом із села Рівне Тарутинської громади та її доньки Софії.

— Мешканці Бессарабії багато працюють, отже їдять не лише смачну, а й ситну їжу. Тому на сніданок у моїй болгарській родині бабуся, потім мама, а тепер вже і я готуємо мікічету, — каже Олена.

Інгредієнти для мікічети

Інгредієнти для приготування тіста:

  • 500-600 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 склянку води;
  • сіль.

Інгредієнти для приготування начинки:

  • 200-300 г овечої бринзи;
  • 2 яйця.

Процес приготування мікічети

Олена Волкова та донька Софія

Спочатку замішуємо тісто. До борошна додаємо воду, яйце та сіль до смаку. Вимішуємо руками. Воно має вийти не дуже м’яким, але й не твердим. Тісто розрізаємо на дрібні шматочки, з яких робимо кульки і залишаємо їх відпочити на 5-7 хвилин.

Навчитися місити тісто, робити з нього кульки, а потім ще й рівномірно їх розкатати качалкою — це перше завдання і головний урок для бессарабської невістки. Якщо не вмієш це робити, про заміжжя можеш і не думати. Але Олена цей урок пройшла давно і сміливо орудує качалкою. Вона вже розкотила тоненькі коржики і готує начинку.

Тут все просто – натираєш на тертці шматок бринзи та вимішуєш її із двома яйцями. На одну частину коржика помічниця Соня накладає начинку і закриває її другою частиною тіста. Виходять такі собі півсфери. І поки Соня закінчує свою роботу, мама вже починає смажити мікічета. Цей сніданок люблять усі – байдужих я не зустрічала. І, що дуже цікаво, він усіх повертає в дитинство, коли за обидві щоки уплітали гарячі та найсмачніші у світі мікічета, гізлимя чи плачинди.

Share
Анна Терзивец

Я родилась и выросла среди бескрайних степей Буджака, которые люблю всем сердцем. После окончания школы уехала в Болгарию, где в Софийском университете получила журналистское образование. Вернувшись в Одессу, с 1999 года с головой ушла в журналистику. Работала в газете «Роден край», сотрудничала со многими одесскими и киевскими изданиями, а еще - писала стихи: о родном крае, о песнях бабушки, о лозе, посаженной дедушкой… и о любви. «Любовь свята» - именно так называется мой первый сборник стихов. С 2013 года я - автор и ведущая телерадиопрограммы «Голос болгар». Но остаюсь верной и писательскому ремеслу. Буду рада делиться с вами историями замечательных людей Буджака и своей любовью к жизни.

Recent Posts

  • Новини

Росія б’є по енергетиці: понад 6 тисяч українців — без газу

Російські війська вночі завдали комбінованого удару по газовидобувній інфраструктурі на Полтавщині. Україна у відповідь посилює… Read More

16-10-2025 в 09:56
  • Новини

Одесити сьогодні будуть без світла: адреси і час відключень

У четвер, 16 жовтня, низка вулиць в Одесі тимчасово залишиться без електропостачання через планові ремонтні… Read More

16-10-2025 в 09:27
  • Новини

Одеса готується до важкої зими: що зміниться з 1 листопада

З 1 листопада в Одесі має розпочатися опалювальний сезон. Міські служби вже перевіряють всю важливу… Read More

16-10-2025 в 08:33
  • Новини

Осінніх канікул в Одесі не буде: школи продовжують працювати

У школах Одеси цього року вирішили скасувати осінні канікули. Причина — нестабільна ситуація з опаленням… Read More

16-10-2025 в 07:28
  • Новини

На Одещині досі мовить російське радіо та ТБ: чому не можуть їх побороти

На півдні Одеської області мешканці й досі можуть ловити російські телеканали та радіостанції — попри… Read More

16-10-2025 в 07:11
  • Новини

Команду “Тузлівських лиманів” визнали рейнджерами року: за сміливість та відданість природі

На Всесвітньому конгресі Міжнародної спілки охорони природи в Абу-Дабі українська команда Національного природного парку “Тузлівські… Read More

16-10-2025 в 06:43