Статті

«Мікічета», «гізлимя», «плачинди»: рецепт приготування традиційної Бесарабської страви

«Мікічета», «гізлимя», «плачинди» — це три назви однієї страви родом із Одеської Бесарабії. Сьогодні вкотре торкнемося кулінарної теми та здивуємо вас особовою стравою.

Жителі півдня Одещини вже посміхнулися і зрозуміли, що йдеться про одну й ту саму страву, яку болгари, гагаузи та молдавани називають по-різному, але готується вона однаково. Пропоную приготувати її за рецептом Олени Волкової родом із села Рівне Тарутинської громади та її доньки Софії.

— Мешканці Бессарабії багато працюють, отже їдять не лише смачну, а й ситну їжу. Тому на сніданок у моїй болгарській родині бабуся, потім мама, а тепер вже і я готуємо мікічету, — каже Олена.

Інгредієнти для мікічети

Інгредієнти для приготування тіста:

  • 500-600 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 склянку води;
  • сіль.

Інгредієнти для приготування начинки:

  • 200-300 г овечої бринзи;
  • 2 яйця.

Процес приготування мікічети

Олена Волкова та донька Софія

Спочатку замішуємо тісто. До борошна додаємо воду, яйце та сіль до смаку. Вимішуємо руками. Воно має вийти не дуже м’яким, але й не твердим. Тісто розрізаємо на дрібні шматочки, з яких робимо кульки і залишаємо їх відпочити на 5-7 хвилин.

Навчитися місити тісто, робити з нього кульки, а потім ще й рівномірно їх розкатати качалкою — це перше завдання і головний урок для бессарабської невістки. Якщо не вмієш це робити, про заміжжя можеш і не думати. Але Олена цей урок пройшла давно і сміливо орудує качалкою. Вона вже розкотила тоненькі коржики і готує начинку.

Тут все просто – натираєш на тертці шматок бринзи та вимішуєш її із двома яйцями. На одну частину коржика помічниця Соня накладає начинку і закриває її другою частиною тіста. Виходять такі собі півсфери. І поки Соня закінчує свою роботу, мама вже починає смажити мікічета. Цей сніданок люблять усі – байдужих я не зустрічала. І, що дуже цікаво, він усіх повертає в дитинство, коли за обидві щоки уплітали гарячі та найсмачніші у світі мікічета, гізлимя чи плачинди.

Share
Анна Терзивец

Я родилась и выросла среди бескрайних степей Буджака, которые люблю всем сердцем. После окончания школы уехала в Болгарию, где в Софийском университете получила журналистское образование. Вернувшись в Одессу, с 1999 года с головой ушла в журналистику. Работала в газете «Роден край», сотрудничала со многими одесскими и киевскими изданиями, а еще - писала стихи: о родном крае, о песнях бабушки, о лозе, посаженной дедушкой… и о любви. «Любовь свята» - именно так называется мой первый сборник стихов. С 2013 года я - автор и ведущая телерадиопрограммы «Голос болгар». Но остаюсь верной и писательскому ремеслу. Буду рада делиться с вами историями замечательных людей Буджака и своей любовью к жизни.

Recent Posts

  • Статті

Як організувати доставку покупок з китайських інтернет-магазинів в Україну

Дедалі більше українців відкривають для себе китайські інтернет-магазини. Від одягу на Shein до гаджетів на… Read More

21-08-2025 в 23:15
  • Новини

Сенсаційна знахідка на Одещині: до музею потрапив зуб доісторичного хижака

Житель села Долинське Григорій Сирбу приніс у Історико-краєзнавчмй музей міста Рені унікальну знахідку — ймовірно,… Read More

21-08-2025 в 22:36
  • Новини

В Інфоксводоканалі розповіли, як готуються до Дня Незалежності України

Співробітники КП “Інфоксводоканал” у передсвятковий тиждень вирішили здати кров для важких хворих, постраждалих у ДТП… Read More

21-08-2025 в 21:32
  • Новини

Погода погіршиться: що прогнозуть синоптики в Одесі на п’ятницю, 22 серпня

У п'ятницю, 22 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

21-08-2025 в 20:32
  • Статьи

Рани Одеси: як в центрі міста після прильоту рятують історичний будинок

На вулиці Пастера, 54, в історичному центрі Одеси, йде боротьба за життя ще однієї архітектурної… Read More

21-08-2025 в 19:32
  • Новини

В Одесі змінять рух громадського транспорту 24 серпня: яких маршруток це стосуватиметься

24 серпня в Одесі, в День Незалежності України, відбудуться велоперегони «Гонка вгору!». Через неї з… Read More

21-08-2025 в 18:31