Статті

Майстер-клас за донат: як на Одещини учили пекти молдавські вертути

Група ініціативних дівчат-волонтерів з Подільська із самого початку війни готує смаколики для військових з усіх куточків України. Інколи дівчата демонструють свою майстерність по відео. Цього разу вони вийшли у прямий ефір зі смачним майстер-класом із випікання молдавських вертут. До того ж обіцяли провести навчання для всіх охочих. Умовою заходу обрано енергетичний обмін, тобто, вам – знання, а ви – донат на Перемогу.

Сьогодні загін «Паляниця», як і завжди, має багато роботи. Печуть, готують і збирають кошти. Адже їхня турбота про українських військових не припиняється ні на мить. Щоденно готують тоннами найсмачніше для наших захисників: рогалики, печиво, булочки, вертути, пироги, різноманітні каші з м’ясом, тушонку. Тільки минулого тижня загін здійснив вісім відправок воїнам.

Волонтери регулярно проводять аукціони, на яких виставляються лоти – картини, авторські книжки, вироби. Під час лотереї розігрується випічка майстринь – торти, рулети, печиво, пироги, пончики. У нещодавній лотереї взяла участь 81 людина.

– Дякуємо всім, хто долучається до допомоги нашим військовим.  Дякую майстриням, які надали нам багато цікавих лотів. Люди долучаються до перемоги, допомагаючи нашим захисникам. Ми з радістю готуємо їжу для них, – говорить очільниця загону Людмила Татар.

Нещодавно загін «Паляниця» за свою працю отримав у подарунок від військових прапор – дівчата цим дуже пишаються.

А хлопці щиро дякують своїм невтомним друзям за постійну підтримку та допомогу. Вони кажуть, що випічка «Паляниці» не тільки радує, але й зігріває їхні серця турботою та повертає додому.

Рецепт від «Паляниці»: молдавська вертута з витяжного тіста із сирною начинкою

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 280 г,
  • вода – 125 мл,
  • яйця – 1 шт.,
  • олія – 2 ст.л.,
  • сіль – за смаком.

Інгредієнти для начинки:

  • сир – 500 г,
  • яйця – 2 шт.,
  • сіль – за смаком,
  • кріп (свіжий чи заморожений) – 1 пучок.

Приготування:

Для начинки з’єднуємо сир з кропом, яйцями, трохи солимо. Добре перемішуємо.

Для тіста спочатку змішуємо олію, яйце, воду і сіль. Збиваємо. Потім потрохи додаємо борошно і замішуємо тісто. Якщо тісто липне до рук, додаємо ще трохи борошна, але так, щоб не забити тісто. Вимішуємо тісто 10 хвилин і даємо відпочити, накривши рушником чи харчовою плівкою на 30-40 хвилин.

Коли тісто відпочило, змащуємо його олією і ділимо на три частини. Розкачуємо кожну частину більше по краях, ніж середину. Витягуємо тісто руками до прозорості.

Змастивши всю поверхню олією, викладаємо начинку. Звертаємо в рулетик, який закручуємо у спіраль, а потім скручуємо равликом.

Викладаємо на деко, змащене олією і застелене пергаментним папером. Змащуємо вертути олією. Випікаємо при температурі 190 градусів 35-40 хвилин, періодично змащуючи олією (двічі). Готові вертути подаємо гарячими. Смачного!

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видала чотири книги: «Рядки, перелиті в життя», «Горлиця отчого краю», «…І разом з ними йшла весна», поетичну збірку «І живу, і веснію любов’ю». З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України веду активну боротьбу з російським агресором на інформаційному фронті, допомагаю у волонтерській сфері. Вірю в Бога і в те, що Він чує наші молитви до Нього. Люблю свою справу. Інколи насолоджуюсь самотністю і використовую цей стан для творчості чи самовдосконалення. Вважаю, що в кожному віці жінки є своя краса.

Recent Posts

  • Статті

Ще один історичний одеський будинок красується відреставрованими дверима (фоторепортаж)

Зусиллями реставраційної майстерні «Тисячі дверей Одеси» відновлені двері дохідного будинку Флоріана Рожицького на вулиці Всеволода… Read More

21-02-2025 в 19:42
  • Статті

Півсторіччя листування: неймовірна історія дружби між Рені та Бухарестом

Мешканка міста Рені Олена Вакарчук та мешканка Бухареста (Румунія) Дойна Будімір листуються 63 роки. За… Read More

21-02-2025 в 18:43
  • Статті

«Укрзалізниця» дарує подарунки: подробиці нової програми лояльності

Нещодавно «Укрзалізниця» оновила програму лояльності у своєму офіційному застосунку. Тепер пасажири можуть не лише подорожувати,… Read More

21-02-2025 в 18:09
  • Новини

Одне з найстаріших видань Одещини відсвяткувало 105 років і припинило вихід

18 лютого одна з найстаріших газет Одещини та України відсвяткувала свій 105-й ювілей. За роки… Read More

21-02-2025 в 16:28
  • Новини

В Одесі прорвало теплотрасу: працює спецтехніка

Ремонтна бригада КП «ТМО» працює над усуненням прориву теплотраси на вул. Євгена Танцюри. Роботи обіцяють… Read More

21-02-2025 в 15:24
  • Новини партнерів

Харчування в дорозі: яку їжу взяти із собою

Під час далекої подорожі — незалежно від того, на якому виді транспорту ви його здійснюватимете,… Read More

21-02-2025 в 15:10