Ми живемо в сучасному світі і навіть не замислюємося про те, яку важливу роль у зберіганні харчових продуктів відіграє холодильник. Він просто є, і ми ним користуємося. А в нинішній складний для українців час мати вдома необхідний запас їжі – не забаганка, а життєва необхідність.
Так, можна і навіть потрібно запасатися продуктами, що мають тривалий термін придатності – це насамперед консерви, борошно, різні види макаронів та круп, цукор та сіль. Крім того, багато хто вже звикли робити домашні заморозки – ягоди, фрукти, овочі та напівфабрикати, адже це дуже зручно. Але що робити, якщо холодильник зламався або вимкнули електроенергію? Вихід є, впевнений відомий український кулінар Євген Клопотенко.
Майже будь-який продукт можна зберегти або продовжити його термін придатності. Головне – знайти будь-яке прохолодне місце. Навіть якщо за вікном стоїть спека, таке місце може бути в гаражі, коморі, погребі та у підвалі багатоповерхового будинку. Як зберегти найбільш поширені у нас продукти без холодильника?
Здебільшого овочі та фрукти можна зберігати і без холодильника. Але важливо знайти не лише прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені або світло. Якщо це станеться, овоч виділятиме зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю небажано вживати в їжу.
Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватись, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть варення або джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте або заквастіть. Ще можна зварити компот.
Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно в металеву ємність і виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також з будь-якого м’яса можна зробити тушонку. Така консерва за правильних умов приготування може зберігатися до трьох років.
А ще щоб зберегти м’ясо без холодильника складіть його в каструлю або скляні банки і добре пересипте сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 столових ложок солі. Щоб потім вживати таке м’ясо, попередньо потрібно його вимочити у воді.
Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Продовжити термін придатності можна за допомогою солі. Очистіть рибу від луски, приберіть начинки і зябра, помийте і добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у холодне місце. Потім рибу можна вимочити у воді та смажити чи висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.
Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність і залийте холодною підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце.
Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет і добре загорнути, щоб він не підсушувався.
Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши 1/2 ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть у холодну воду. Те саме зробіть з баночками сметани.
Хліб можна зберігати в холодильнику або навіть в морозильнику. Якщо вимкнули електроенергію і він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками і розкладіть на лист, щоб шматки не торкалися один одного. Виставте деко в приміщення, що добре провітрюється. Наступного дня у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.
Читайте також:
За матеріалами сайту klopotenko.com
Внутрішні водойми України, зокрема ставки, не менш цінні, ніж чорнозем. Це ресурс для видобутку риби,… Read More
Через масштабне затоплення міста 30 вересня, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом можливої службової недбалості… Read More
З 10 серпня до 10 жовтня одесити можуть проголосувати за перейменування двох топонімів у Київському… Read More
Артисти Центру військово-музичного мистецтва ВМС вперше в історії України здобули почесну відзнаку міжнародного музичного фестивалю… Read More
Усмішка має дивовижну силу. Вона здатна розтопити лід у спілкуванні, додати впевненості та створити відчуття… Read More
З 1 жовтня на українських водоймах знову дозволили ловити раків — закінчилася заборона, пов'язана з… Read More