Статті

Як приготувати макарони, щоб не злипалися: 3 поширені помилки

Здавалося б, що може бути простіше, як зварити макарони? На перший погляд, із цим завданням під силу впоратися лажі людині, далекій від тонкощів «високої кухні». Тим не менш, «на виході» у багатьох чомусь виходить не апетитна і смачна страва, а в кращому випадку макаронна каша, а в гіршому – і грудка тіста, що зовсім злиплася. Що ми робимо не так?

«Одеське життя» продовжує ділитися кухонними хитрощами та корисними порадами. І сьогодні ми розповімо, які поширені помилки багато хто з нас припускає при варінні макаронів.

За словами експертів з виробництва макаронних виробів, у всьому світі любителі макаронів зазвичай допускають три основні помилки.

Помилка 1. Мало води

Перша помилка, яку часто допускають люди під час приготування макаронів – недостатня кількість води при варінні.

Якщо варити макарони в невеликій кількості води, то крохмаль від макаронів розчиняється у воді і, при малій кількості рідини, його концентрація перетворює воду на в’язку кашу, а макарони починають злипатися.

Правильне співвідношення при варінні макаронних виробів – від 500 мл до 1 літра води на кожні 80-100 г макаронів. Для цього використовуйте великий посуд з високими стінками.

Читайте також: Як правильно варити пельмені: ви здивуєтеся

Помилка 2. Покласти макарони в каструлю перед закипанням

Ще одна поширена помилка – додавати макарони до каструлі до закипання води.

Якщо додати макарони у воду, перш ніж вона закипить, вони почнуть склеюватися. Справа в тому, що молекули води рухаються недостатньо швидко в не закипілій воді, а крохмаль уже почав виділятися.

Помилка 3. Забути перемішувати

Також не забувайте перемішувати макарони, щоб уникнути великої концентрації крохмалю.

Намагайтеся уникати таких помилок під час приготування макаронів, і тоді якість готової страви вас не розчарує. Але тут важлива ще одна умова: якість виробів.

Ви також можете дізнатися: Кулінарні хитрощі: як правильно додавати в пасту сир

Які макарони краще вибрати

І тут треба зазначити, що немає кращого варіанту, ніж макаронні вироби із твердих сортів пшениці. Так, якісні макарони з твердих сортів трохи дорожчі за звичайні, але навіть з урахуванням високої ціни, їх перевага незаперечна:

  • такі макарони мають низький глікемічний індекс, а отже не шкодять фігурі;
  • після них довго не виникає почуття голоду;
  • вони не розварюються і не злипаються, на відміну від дешевших сортів.

Ще матеріали на тему:

За матеріалами rbc.ua

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Нічна тривога в Одесі: вибух, атака дронів та часткові відключення світла

Пізно ввечері 8 жовтня в Одесі пролунав сигнал повітряної тривоги. Повідомлялося про загрозу застосування ударних… Read More

09-10-2025 в 00:25
  • Новини

День ментального здоров’я в Одесі: де і коли можна безкоштовно відвідати психолога

Завтра, у четвер, 9 жовтня 2025 року, у медичних закладах Одеси пройде День поінформованості та… Read More

08-10-2025 в 23:31
  • Статті

Ефективність у деталях: як Exist.ua оптимізує процес ремонту авто

Сучасний автомобіль — це складна система, де навіть дрібна помилка у виборі деталі може призвести… Read More

08-10-2025 в 23:04
  • Новини

Його серце зупинилося на передовій: на війні загинув захисник України з Одеської області Валерій Василик

Війна забрала життя ще одного Захисника України з Одеської області: на передовій загинув військовослужбовець із… Read More

08-10-2025 в 22:08
  • Новини

І знову дощ: прогноз погоди в Одесі на 9 жовтня

За інформацією синоптиків Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у четвер, 9 жовтня 2025 року,… Read More

08-10-2025 в 21:23
  • Новини

Помірні дощі призупинили екологічну катастрофу на Кодимі

Проливні зливи в Одесі призвели до загибелі людей та наробили чимало шкоди. На щастя, екологічне… Read More

08-10-2025 в 20:22