Статті

Голубці з Шершенців: чим вони зацікавили відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Наприкінці вересня колоритне село Шершенці, що на Кодимщині, з експедицією відвідав шеф-кухар Євген Клопотенко. Його візит до цієї надзвичайно гарної місцини мав на меті вивчення та дослідження приготування української традиційної страви «Голубці».

Нагадаю, шершенецькі голубці внесено до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Тож не дивно, що цією стравою зацікавився Євген Клопотенко.

Цікаво, що зйомки приготування голубців проводилися на обійсті понад столітньої садиби Ксенії Омелянівни Олей. До речі, у хаті збережений український сільський побут, який приємно здивував киян.

Зустріли гостей духмяним короваєм, який виготовила майстриня Валентина Тимінська.

— Знаний на всю Україну кухар Євген Клопотенко разом із шершенецькими, грабівськими, баштанківськими працівниками культури та освіти освоював науку приготування наших голубців як за старовинними, так і за сучасними рецептами. Щиро дякую гостинним господарям та всім, хто зберігає наші традиції, — сказала начальник відділу культури і туризму Кодимської міськради Людмила Басько.

Саме голубці вважаються коронним блюдом шершенецьких господинь. Вони обов’язково готуються в печі. Традиційно їх роблять маленькими, завертаючи у листя капусти або винограду. Називаються вони майже як у Грузії – дольма. Начинку готують із пшеничної, кукурудзяної, ячмінної або рисової крупи, приправленої смаженою цибулею зі шкварками чи м’ясом.

Вся ця смакота – під келих пахучого шершенецького вина.

Рецепт приготування голубців із рисом:

Інгредієнти:

  • листя кислої капусти (крижалки) — 20-30 шт.
  • рис — 1-1,5 склянки
  • морква — 2-3 шт.
  • цибуля — 3-4 шт.
  • сметана — 2 ст.л.
  • м’ясо — 500-600 г
  • сіль – на смак
  • мелений чорний перець
  • лавровий лист

Приготування:

Вимочуємо крижалки у воді, ділимо на кілька частин. Промиваємо рис у кількох водах. Трохи запарюємо кип’яченою водою. Залишаємо на 20-30 хвилин, щоб рис набух. Відкидаємо на сито.

Почищену цибулю ріжемо, моркву тремо на середній тертці. Цибулю з морквою пасеруємо на олії. Змішуємо крупу з цибулею і морквою, додаємо м’ясний фарш. Солимо й перчимо на смак.

Загортаємо начинку у листочки. Складаємо в каструлю або в казан, заливаємо водою, додаємо сметану і кладемо у піч (або у духовку). Готуємо хвилин 40-50. Подаємо зі сметаною.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Ця рідкісна черепаха пережила динозаврів: кого науковці зустріли на Одещині

Біля селища Ширяєве на Одещині інспектори виявили європейську болотяну черепаху — рідкісного плазуна, чиї пращури… Read More

21-10-2025 в 22:34
  • Новини

В Одесі очищують Куяльницьку канаву та гідроспоруди міста

Комунальники КП «Міські дороги» проводять профілактичне очищення Куяльницької канави, буферного ставка та Румунського каналу в… Read More

21-10-2025 в 21:49
  • Новини

Погода в Одесі: що прогнозують сноптики на середу, 22 жовтня

У середу, 22 жовтня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

21-10-2025 в 20:31
  • Новини

Музей Голокосту запрошує на зустріч про Праведників народів світу

Єврейський музей Одеси «Мігдаль-Шорашим» та Одеський музей Голокосту проведуть зустріч, присвячену Праведникам народів світу —… Read More

21-10-2025 в 19:44
  • Статті

Вкрадений «Поцілунок Іуди»: чи повернеться картина Караваджо в Одесу?

Легендарна картина Караваджо «Христа беруть під варту» або «Поцілунок Іуди», викрадена з Одеського музею західного… Read More

21-10-2025 в 19:32
  • Статті

Чому жителі Серпневого заздрять сусідньому містечку: Як живе прикордонне селище на Одещині

Селище Серпневе Тарутинської громади розташоване на самому кордоні з Молдовою. Майже з кожної його точки… Read More

21-10-2025 в 18:57