Статті

Голубці з Шершенців: чим вони зацікавили відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Наприкінці вересня колоритне село Шершенці, що на Кодимщині, з експедицією відвідав шеф-кухар Євген Клопотенко. Його візит до цієї надзвичайно гарної місцини мав на меті вивчення та дослідження приготування української традиційної страви «Голубці».

Нагадаю, шершенецькі голубці внесено до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Тож не дивно, що цією стравою зацікавився Євген Клопотенко.

Цікаво, що зйомки приготування голубців проводилися на обійсті понад столітньої садиби Ксенії Омелянівни Олей. До речі, у хаті збережений український сільський побут, який приємно здивував киян.

Зустріли гостей духмяним короваєм, який виготовила майстриня Валентина Тимінська.

— Знаний на всю Україну кухар Євген Клопотенко разом із шершенецькими, грабівськими, баштанківськими працівниками культури та освіти освоював науку приготування наших голубців як за старовинними, так і за сучасними рецептами. Щиро дякую гостинним господарям та всім, хто зберігає наші традиції, — сказала начальник відділу культури і туризму Кодимської міськради Людмила Басько.

Саме голубці вважаються коронним блюдом шершенецьких господинь. Вони обов’язково готуються в печі. Традиційно їх роблять маленькими, завертаючи у листя капусти або винограду. Називаються вони майже як у Грузії – дольма. Начинку готують із пшеничної, кукурудзяної, ячмінної або рисової крупи, приправленої смаженою цибулею зі шкварками чи м’ясом.

Вся ця смакота – під келих пахучого шершенецького вина.

Рецепт приготування голубців із рисом:

Інгредієнти:

  • листя кислої капусти (крижалки) — 20-30 шт.
  • рис — 1-1,5 склянки
  • морква — 2-3 шт.
  • цибуля — 3-4 шт.
  • сметана — 2 ст.л.
  • м’ясо — 500-600 г
  • сіль – на смак
  • мелений чорний перець
  • лавровий лист

Приготування:

Вимочуємо крижалки у воді, ділимо на кілька частин. Промиваємо рис у кількох водах. Трохи запарюємо кип’яченою водою. Залишаємо на 20-30 хвилин, щоб рис набух. Відкидаємо на сито.

Почищену цибулю ріжемо, моркву тремо на середній тертці. Цибулю з морквою пасеруємо на олії. Змішуємо крупу з цибулею і морквою, додаємо м’ясний фарш. Солимо й перчимо на смак.

Загортаємо начинку у листочки. Складаємо в каструлю або в казан, заливаємо водою, додаємо сметану і кладемо у піч (або у духовку). Готуємо хвилин 40-50. Подаємо зі сметаною.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Лайфхаки для успішного імпорту техніки з Китаю

Імпортувати електроніку з Китаю - це водночас і прибуткова можливість, і непростий процес, що вимагає… Read More

05-07-2025 в 12:02
  • Статті
  • Суспільство

День визволення Слов’янська і Краматорська: як ЗСУ вибили окупантів 11 років тому

11 років тому, 5 липня 2014 року, після трьох місяців окупації, ЗСУ вдалося звільнити Слов'янськ… Read More

05-07-2025 в 11:33
  • Новини

Частина Одеси сьогодні без світла – адреси

Сьогодні, у суботу, 5 липня 2025 року, десятки одеських вулиць залишаться без світла до вечора… Read More

05-07-2025 в 10:59
  • Новини

В Одесі стався сильний вибух – НП чи «приліт»? (ОНОВЛЕНО)

Ключові моменти: Вранці жителі Таїрова почули сильний вибух; Ситуацію прокоментували у поліції: на Варненській вибухнув… Read More

05-07-2025 в 10:00
  • Новини

Одеський шпиталь для ветеранів реконструюватиме компанія, яку вже ловили на махінаціях

ТОВ «Консалтинг-Буд» стане виконавцем реконструкції частини будівлі Одеського шпиталю для ветеранів на Фонтанській дорозі. Вартість… Read More

05-07-2025 в 08:32
  • Новини

Ветеранів з Одеси звільнили від податків на житлову нерухомість: подробиці

Одеська міськрада ухвалила рішення, що звільняє учасників бойових дій і родини загиблих захисників від сплати… Read More

05-07-2025 в 07:33