Статті

Голубці з Шершенців: чим вони зацікавили відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Наприкінці вересня колоритне село Шершенці, що на Кодимщині, з експедицією відвідав шеф-кухар Євген Клопотенко. Його візит до цієї надзвичайно гарної місцини мав на меті вивчення та дослідження приготування української традиційної страви «Голубці».

Нагадаю, шершенецькі голубці внесено до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Тож не дивно, що цією стравою зацікавився Євген Клопотенко.

Цікаво, що зйомки приготування голубців проводилися на обійсті понад столітньої садиби Ксенії Омелянівни Олей. До речі, у хаті збережений український сільський побут, який приємно здивував киян.

Зустріли гостей духмяним короваєм, який виготовила майстриня Валентина Тимінська.

— Знаний на всю Україну кухар Євген Клопотенко разом із шершенецькими, грабівськими, баштанківськими працівниками культури та освіти освоював науку приготування наших голубців як за старовинними, так і за сучасними рецептами. Щиро дякую гостинним господарям та всім, хто зберігає наші традиції, — сказала начальник відділу культури і туризму Кодимської міськради Людмила Басько.

Саме голубці вважаються коронним блюдом шершенецьких господинь. Вони обов’язково готуються в печі. Традиційно їх роблять маленькими, завертаючи у листя капусти або винограду. Називаються вони майже як у Грузії – дольма. Начинку готують із пшеничної, кукурудзяної, ячмінної або рисової крупи, приправленої смаженою цибулею зі шкварками чи м’ясом.

Вся ця смакота – під келих пахучого шершенецького вина.

Рецепт приготування голубців із рисом:

Інгредієнти:

  • листя кислої капусти (крижалки) — 20-30 шт.
  • рис — 1-1,5 склянки
  • морква — 2-3 шт.
  • цибуля — 3-4 шт.
  • сметана — 2 ст.л.
  • м’ясо — 500-600 г
  • сіль – на смак
  • мелений чорний перець
  • лавровий лист

Приготування:

Вимочуємо крижалки у воді, ділимо на кілька частин. Промиваємо рис у кількох водах. Трохи запарюємо кип’яченою водою. Залишаємо на 20-30 хвилин, щоб рис набух. Відкидаємо на сито.

Почищену цибулю ріжемо, моркву тремо на середній тертці. Цибулю з морквою пасеруємо на олії. Змішуємо крупу з цибулею і морквою, додаємо м’ясний фарш. Солимо й перчимо на смак.

Загортаємо начинку у листочки. Складаємо в каструлю або в казан, заливаємо водою, додаємо сметану і кладемо у піч (або у духовку). Готуємо хвилин 40-50. Подаємо зі сметаною.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Онлайн чи офлайн: за який тип навчання проголосували одесити 

З 22 серпня по 1 вересня в застосунку MISTO провели опитування, аби дізнатися думки одеситів… Read More

05-09-2025 в 16:34
  • Новини

Хокейний клуб «Шторм» залишає Одесу – Кубок України під питанням

Одеський хокейний клуб «Шторм» оголосив про тимчасовий виїзд з міста через проблеми з льодовою ареною… Read More

05-09-2025 в 15:32
  • Новини

Олена Буйневич про ситуацію з укриттям в Європейському ліцеї: «Перевіряємо всі кріплення»

Директор Департаменту освіти і науки Одеської міськради Олена Буйневич прокоментувала ситуацію з частковим обваленням підвісної… Read More

05-09-2025 в 14:35
  • Новини

Директора аеропорту в Одесі підозрюють у передачі доходів приватникам

Керівнику КП «Міжнародний аеропорт Одеса» повідомили про підозру в нанесенні підприємству мільйонних збитків. Read More

05-09-2025 в 13:45
  • Статті

«Альбіон», «Камбоцола» й абсент «Ван Гог»: як ветеран з Одеси будує сирну культуру України

500–700 літрів молока щодня, 15 сортів крафтових сирів, витримка до восьми місяців і тільки натуральні… Read More

05-09-2025 в 13:28
  • Новини

Три роки на захисті України: Ізмаїл прощається з Героєм Сергієм Семененком

Ізмаїл попрощається з солдатом Сергієм Семененком — Героєм, який віддав життя в бою за незалежність… Read More

05-09-2025 в 12:29