Наприкінці вересня колоритне село Шершенці, що на Кодимщині, з експедицією відвідав шеф-кухар Євген Клопотенко. Його візит до цієї надзвичайно гарної місцини мав на меті вивчення та дослідження приготування української традиційної страви «Голубці».
Нагадаю, шершенецькі голубці внесено до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Тож не дивно, що цією стравою зацікавився Євген Клопотенко.
Цікаво, що зйомки приготування голубців проводилися на обійсті понад столітньої садиби Ксенії Омелянівни Олей. До речі, у хаті збережений український сільський побут, який приємно здивував киян.
Зустріли гостей духмяним короваєм, який виготовила майстриня Валентина Тимінська.
— Знаний на всю Україну кухар Євген Клопотенко разом із шершенецькими, грабівськими, баштанківськими працівниками культури та освіти освоював науку приготування наших голубців як за старовинними, так і за сучасними рецептами. Щиро дякую гостинним господарям та всім, хто зберігає наші традиції, — сказала начальник відділу культури і туризму Кодимської міськради Людмила Басько.
Саме голубці вважаються коронним блюдом шершенецьких господинь. Вони обов’язково готуються в печі. Традиційно їх роблять маленькими, завертаючи у листя капусти або винограду. Називаються вони майже як у Грузії – дольма. Начинку готують із пшеничної, кукурудзяної, ячмінної або рисової крупи, приправленої смаженою цибулею зі шкварками чи м’ясом.
Вся ця смакота – під келих пахучого шершенецького вина.
Інгредієнти:
Приготування:
Вимочуємо крижалки у воді, ділимо на кілька частин. Промиваємо рис у кількох водах. Трохи запарюємо кип’яченою водою. Залишаємо на 20-30 хвилин, щоб рис набух. Відкидаємо на сито.
Почищену цибулю ріжемо, моркву тремо на середній тертці. Цибулю з морквою пасеруємо на олії. Змішуємо крупу з цибулею і морквою, додаємо м’ясний фарш. Солимо й перчимо на смак.
Загортаємо начинку у листочки. Складаємо в каструлю або в казан, заливаємо водою, додаємо сметану і кладемо у піч (або у духовку). Готуємо хвилин 40-50. Подаємо зі сметаною.
Читайте також:
Імпортувати електроніку з Китаю - це водночас і прибуткова можливість, і непростий процес, що вимагає… Read More
11 років тому, 5 липня 2014 року, після трьох місяців окупації, ЗСУ вдалося звільнити Слов'янськ… Read More
Сьогодні, у суботу, 5 липня 2025 року, десятки одеських вулиць залишаться без світла до вечора… Read More
Ключові моменти: Вранці жителі Таїрова почули сильний вибух; Ситуацію прокоментували у поліції: на Варненській вибухнув… Read More
ТОВ «Консалтинг-Буд» стане виконавцем реконструкції частини будівлі Одеського шпиталю для ветеранів на Фонтанській дорозі. Вартість… Read More
Одеська міськрада ухвалила рішення, що звільняє учасників бойових дій і родини загиблих захисників від сплати… Read More