Статті

Головне в голубцях – кісточки перемити: як жителі Рені готували ярмарок до дня міста

На честь Дня міста Рені жителі Ренійської громади провели благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, в ході якого було зібрано понад сто тисяч гривень. Головною подією свята стало приготування страв бессарабської кухні: всі змогли скуштувати каварму, токану, курбан і, звичайно, долму. Гагаузи її називають сарма, болгари – сармі, а молдавани – сармалє. Ми вирішили з'ясувати, чим відрізняються національні варіанти цієї страви, яка завжди є атрибутом святкового столу.

Сармалє з бабусиними секретами

Спочатку відзначимо, що сарма, сармі, сармалє у всіх народів Бессарабії схожі своїми розмірами: в ідеалі вони повинні бути не більшими за жіночий мізинець, така ювелірна робота – це доказ майстерності господині.

Але щоб накрутити на свято величезний казан такої міні-долми, потрібно багато часу та робочих рук. Отже, збирається група жінок різного віку, які завзято приступають до роботи. Зрозуміло, що й бесіда починається сама собою.

Читайте також: Як Свято квітів перетворилося на День міста Рені

Якщо страву готують на весілля, то предметом розмови, звісно, ​​стають майбутня подія та її учасники. Жінки обговорюють нареченого, наречену, їхні сім’ї, добробут та родичів до сьомого коліна. Словом, усім добре перемивають кісточки. А може, це не так?

Мар’яна Кирліг

Звичайно, це правда! – зізналася мешканка села Орлівка Мар’яна Кирліг. – І це завжди так відбувається, коли група людей збирається разом, щоб виконати якусь роботу.

Олена Окішор

Так, точно, є таке! – сміється мешканка села Плавні Олена Окішор. – Можна не лише кісточки перемити, а й дізнатися багато секретів. Зазвичай на кухні збираються і молоді господині, і представниці старшого покоління. Ось бабусі в такі моменти розповідають багато цікавого та корисного для молодих, діляться не лише своїми рецептами, а й життєвою мудрістю.

Долма проти смартфонів

Світлана Рулевська

Чи правда, що в сармі з фаршем «упаковуються» й плітки? Ну звичайно правда, а як же без цього? – підтверджує мешканка села Нагірне Світлана Рулевська. – Адже треба обговорити суспільне життя і всі новини. І дай Боже, щоб так і було! Щоб люди збиралися, спілкувалися. Подивіться, що останнім часом відбувається: усі «зависли» у телефонах, «сидять» в інтернеті та соцмережах. А в нашому селі ще збереглася традиція на релігійні свята виходити на вулицю, встановлювати біля паркану присадкуватий дерев’яний круглий столик, який ми, болгари, називаємо суфре, ставити на нього хто чим багатий і спілкуватися.

Нюанси мають значення

Щодо рецепту, то зазвичай все йде за стандартом, – розповідає про молдавські сармалє Олена Окішор. – Спочатку засмажуються цибуля з морквою, овочі тушкуються з м’ясом, засипається рис. Додають петрушку, кріп, мелений чорний перець. Але в кожному селі у кожної господині є свої нюанси.

За словами Світлани Рулевської, болгарські сармі відрізняються соусом:

Якщо в інших селах до долми подають зазвичай сметану або сметанний соус, то у болгар соус червоний, із підсмаженої цибульки з перцевою пастою, – розповідає Світлана. – Сармі, перш ніж відправити в піч, ми заливаємо цією червоною пастою і в ній томимо. Якщо сармі завертаються в капустяний лист, він має бути дуже тоненьким. У нашому сільському дитячому садочку працює нянечкою Галина Бринза, вона сама молдаванка, так ось у неї капустяний листок такий тоненький, що весь вміст просвічується – кожна рисинка впереміш із помаранчевими вкрапленнями моркви. Це справжній шедевр кулінарного мистецтва!

Читайте також: День міста Рені: як історик спростував міфи, нав’язані росіянами

Сармалє у молдаван обов’язково мають бути гостренькими, – розповідає про свої нюанси мешканка села Лиманське Олександра Сасі. – Голубці роблять як у виноградному листі, так і в капустяному. А капуста  використовується як пропарена свіжа, так і квашена. У першому випадку вона більш хрумка, а в другому – м’яка і з приємною кислинкою. Так от, якщо голубці складати шарами – з квашеною і свіжою капустою, то при приготуванні в одному казані смаки і запахи перемішуються – і це дуже смачно!

Марина Борня

Якщо ви хочете приготувати долму взимку, то слід запастися виноградним листям, – розповідає мешканка села Новосільське Марина Борня. – Є кілька способів. Можна залити листя розсолом, можна підсушити і щільно скласти в банки, потім закатати кришкою. Сучасні господині почали заморожувати листя у морозильних камерах, порційно складаючи їх по пакетиках, – дуже добре зберігаються.

Share
Антоніна Бондарева

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 37-річним досвідом. Пише про південь Одещини, на соціальні та економічні теми, висвітлює суспільні проблеми. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Нагороджена «Золотою медаллю української журналістики».

Recent Posts

  • Новини

Майже 9 мільйонів на воду: біля Одеси оновлять ключовий водогін

КП «Чорноморськводаканал» оголосив великий тендер на реконструкцію великої ділянки водопровідної лінії до рибного порту в… Read More

01-12-2025 в 15:32
  • Новини

У Затоці на пляжі виявили нові сліди мазуту

Після тривалої перерви узбережжя Чорного моря в Затоці знову виявилося забрудненим мазутною речовиною. Фахівці вже… Read More

01-12-2025 в 14:29
  • Новини

Медики їдуть до вас: де і коли працюють мобільні бригади в Одеській області в грудні

У грудні мобільні медичні бригади знову виїжджають у громади Одеської області. Це шанс безкоштовно пройти… Read More

01-12-2025 в 13:31
  • Новини

В Одесі — новий керівник охорони здоров’я: кого призначили

В Одеській міськраді представили нового голову Департаменту охорони здоров'я — нею стала доктор медичних наук… Read More

01-12-2025 в 12:33
  • Новини

Соціальні маршрути в Одесі: схеми та розклади руху безкоштовних автобусів

В Одесі запустили три безкоштовні соціальні маршрути. Вони працюють у будні дні та допомагають з'єднати… Read More

01-12-2025 в 11:36
  • Новини

Масштабні зміни в Одеській області: які громади зникли, а які отримали нові назви

Кабмін офіційно змінив назви кількох громад Одеської області та закріпив їх укрупнення. Багато старих громад… Read More

01-12-2025 в 10:34