Статті

Два рецепти пасок від читачів «Одеського життя»

До Великодня наші читачі поділилися улюбленими рецептами пасок, перевіреними десятиліттями. Одна — сирна, ніжна й проста у приготуванні. Інша — традиційна здобна, пишна, ароматна, з родзинками і цедрою. Обидві — з любов’ю і натхненням, щоб прикрасити ваш святковий стіл.

Рецепт сирної паски від Ніни Килимник з міста Балта

Ніна Килимник запропонувала читачам “Одеського Життя” свій рецепт сирної паски.

– Цю смачну сирну паску завжди випікала мама мого чоловіка. Мені смакує її ніжність та аромат. Часу на її приготування йде небагато. Швидко, просто і красиво. Переконана, що такі паски вийдуть у кожної господині.

Інгредієнти:

  • Сир м’який – 250 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 100 г
  • Вершкове масло – 100 г
  • Дрібка солі
  • Сода – 0,5 ч.л.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Куркума – 0,5 ч.л.
  • Цедра апельсина – з 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 200 г
  • Родзинки – 50 г
  • Цукати – 50 г.

Глазур:

  • Цукрова пудра – 50 г
  • Молока стільки, щоб глазур не була рідкою.

Приготування:

Спочатку збиваємо яйця до піни. Потім додаємо цукор і продовжуємо збивати до білого кольору. Кладемо розтоплене вершкове масло, збиваємо.

Кладемо м’який сир, добре вимішуємо. Додаємо цедру апельсина, сіль, розпушувач, соду, куркуму для кольору (за бажанням) і добре змішуємо. Потім додаємо родзинки, цукати, перемішуємо.

Тепер сиплемо борошно до тіста у кілька прийомів. Перемішуємо за допомогою міксера, а потім перемішуємо лопаткою.

Форми змащуємо олією і розкладаємо в них тісто, заповнюючи приблизно на одну третину. Верх пасок вирівнюємо ложкою, змащеною олією. Відправляємо паски у заздалегідь розігріту духовку до 180°C на 40-50 хвилин або до сухої зубочистки.

Якщо верхівки швидко темнішають, накрийте їх пергаментом або фольгою і допікайте.

Готові паски переносимо на дощечку та даємо повністю охолонути.
Тоді паски легко звільняються від форм.

Глазур:

До цукрової пудри вливаємо потрохи молоко, перемішуємо. Ставимо глазур на водяну баню, щоб вона не застигала.

Одну за одною беремо паски і перевертаємо, занурюючи у глазур. Поки глазур не схопилася, одразу прикрашаємо, щоб вони стали ще кращими. Кожна з вас зробить це на свій смак.

Паски від Ніни Килимник.

Великодня паска від Лілії Драганер з міста Подільськ

Рецепт великодньої паски від Лілії Драганер перевірений кількома поколіннями нашого роду

– Цей рецепт перевірений кількома поколіннями нашого роду. Паска виходить пухка, ароматна і сонячна.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 кг
  • Молоко – 400 г
  • Жовтки – 10 шт.
  • Дріжджі – 100 г
  • Масло – 200 г
  • Цукор – 300 г
  • Родзинки – 100 г
  • Коньяк – 150 г
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • цедра одного апельсина

Приготування:

Замішуємо опару: дріжджі розчиняємо у теплому молоці, додаємо 100 г цукру і 200 г борошна, добре перемішуємо і ставимо у тепле місце.

Як опара збільшиться удвоє, додаємо решту цукру, жовтки, сіль і борошно, вимішуємо. Потім кладемо родзинки, курагу, журавлину і цедру.

Далі вимішуємо тісто до однорідної маси, наприкінці вливаємо розтоплене, але охолоджене вершкове масло і коньяк. Паска – це важка здоба, а алкоголь робить її пористою і допомагає тісту краще піднятись. В результаті отримуємо м’яку, ніжну паску.

Місити треба приблизно 15-20 хвилин, поки тісто не почне відставати від рук. Ставимо у тепле місце, даємо підійти. Тоді приминаємо і чекаємо, поки знову підійде.

Розкладаємо тісто у форми, заповнюючи 1/3 об’єму, даємо піднятись вдвоє.

У нагріту до температури 200°С духовку ставимо паски, через 10 хвилин зменшуємо температуру до 160-170°С. Випікаємо ще 50 хвилин.

З цієї порції виходять три паски діаметром приблизно 15, 20 і 25 см.

Паски від Лілії Драганер.

Нехай ваші пасочки прикрасять великодній кошик, святковий стіл та порадують гостей. Радісних свят!

Читайте також:  

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Статті

Курбан-байрам в Одесі: як кримські татари зберігають традиції далеко від Криму (відео)

Курбан-байрам у кримських татар Одеси: свято пам’яті, єднання і культури. Свято єдності, пам’яті та смаку:… Read More

01-08-2025 в 18:33
  • Новини

В Одесі запустили Хаб для підтримки підприємців в умовах війни

В Одеській області відкрили Хаб Стійкого Бізнесу — спеціальний простір для підтримки підприємців в умовах… Read More

01-08-2025 в 17:33
  • Новини

В Одесі відремонтують ще один пошкоджений обстрілами будинок

Рішенням позачергової сесії Одеської міської ради виділено фінансування для технічного обстеження та протиаварійних робіт у… Read More

01-08-2025 в 16:36
  • Новини

Гірка звістка з фронту: Одещина втратила захисника Миколу Китаєва

Кілійська громада отримала ще одну важку звістку з передової: 29 липня 2025 року в бою… Read More

01-08-2025 в 15:29
  • Новини

Сьогодні Медовий Спас – свято вдячності, віри та врожаю

1 серпня православні християни відзначають Медовий Спас, також відомий як Маковія - одне з найдушевніших… Read More

01-08-2025 в 14:26
  • Новини

Квитки через “Дію”: Укрзалізниця поки що обмежилася одним напрямком з Одеси

З 1 серпня «Укрзалізниця» ввела обов'язкову верифікацію через сервіс «Дія.Підпис» під час купівлі квитків на… Read More

01-08-2025 в 13:27