Сьогодні, 28 січня 2022 року, у день відкриття Антарктиди, українське наукове судно «Ноосфера» вирушає з порту Одеси до першої антарктичної експедиції під українським прапором. Понад чотири місяці триватиме похід. За цей час судно двічі перетне Атлантику, проведе низку досліджень, забере полярників з Антарктичної станції «Академік Вернадський». На борту науково-дослідного судна перебуватимуть близько 50 членів команди та вчених із різних країн світу.
Ми побували на судні за кілька днів до початку експедиції з метою зазирнути в його «душу», яка, як і у звичайному будинку, знаходиться на кухні, тобто на камбузі, і дізналися, хто та як весь цей час годуватиме людей. Адже правильне та смачне харчування – запорука фізичного та морального здоров’я колективу, який тривалий час проведе у замкнутому просторі за складних погодних умов. До речі, екіпаж тут зібрався виключно чоловічий.
Приміщення, де готують їжу, нагадує кухню гарного ресторану. Так про нього відгукується судновий шеф-кухар Олексій Задорожний. Тільки, на відміну від звичайного харчоблоку, обладнання на цьому камбузі вдвічі більше: чотири духові шафи, два грилі, два подрібнювачі і так далі. Все тому, що під час тривалого переходу та екстремальних погодних умов техніка може вийти з ладу, і завжди треба мати під рукою запасний варіант.
На кухні працюватимуть троє – шеф-кухар, кухар та помічник. Суднові кухарі – з більш ніж 20-річним досвідом роботи на пасажирському та торговому флоті. Обидва – у передчутті походу. Говорять, що із задоволенням перейшли на роботу під рідний прапор.
«Отримати в повне розпорядження камбуз, поставити роботу під себе – це мрія кожного кухаря та дорогого вартує. Я заради цього готовий трохи втратити зарплату. Ну і гордість бути першими, для мене це – не пустий звук»,
– ділиться Олексій.
Крім приготування їжі, шеф-кухар займається калькуляціями, складанням меню, закупівлею продуктів. А продуктів тут багато – дві двадцятитонні фури. Адже всього треба взяти із запасом. До того ж судно ще підвозить продукти на станцію «Академік Вернадський». Весь цей обсяг буде завантажено на борт та розсортовано вручну. А поки що всі сховища вичищені та готові до прийому продуктів.
Для зберігання на судні є морозильники для м’яса, спеціальні сховища для картоплі (якої беруть майже три тонни) та овочів, для сипких продуктів і навіть «винний льох», де вина зберігаються не лише у спеціальній температурі, а й надійно кріпляться (так , команді під час переходів належиться вино).
На судні триразове харчування: сніданок-обід-вечеря. Меню розробляється на тиждень наперед. В арсеналі Олексія Задорожного страви різних кухонь світу. Оскільки екіпаж міжнародний – українці, англійці, латиші, – то й їжа має подобатися всім. На сніданок тут завжди будуть яйця, бекон, сири, різні пластівці та каша. В обід шеф збирається щодня влаштовувати національні дні, у тому числі безсарабської кухні. Олексій – випускник Ізмаїльського вищого спеціального професійного училища (колишня «дев’ятка» – ВПУ №9) та знає тонкощі приготування і мамалиги та каварми. Другий кухар, Олександр Лук’янченко, окрім іншого, займатиметься випіканням свіжого хліба та солодощів.
Так виглядає звичайна вечеря членів команди – суп, основні страви та гарнір. На вибір:
Для їжі на «Ноосфері» є кілька приміщень – біля кухні, для команди та ресторан, який починає функціонувати, коли на судно заселяються вчені. Їжа до ресторану доставляється на спеціальних ліфтах, а потім потрапляє до рук офіціантів. Але ресторанного обслуговування та окремого меню тут не буде, розповідає Олексій Цвік, готель-менеджер судна, та нагадує, що це не круїзний рейс. Тим не менш, багато «втіх життя» будуть доступні: це і візити дружби в портах заходу і на станції, і відзначення державних свят.
Ресторан, як і камбуз, обладнаний усім необхідним: від посудомийної машини до винної шафи та стаціонарного пробковідкривача. Як нам розповіли, за часів, коли судно належало Британській антарктичній місії, у складі екіпажу був навіть сомельє.
Особливу увагу приділяють сміттю. Вірніше, його утилізації. І на кухні, і в ресторані розташовані спеціальні подрібнювачі відходів, а все, що не подрібнюється – ретельно сортується. Без цієї опції, зауважує Олексій Цвік, судно просто не приймуть у жодному порту світу.
Після роботи кожен може відпочити у кают-компанії, де розташовані бар, ігри, проектор, а на стінах висять гарні фотокартини. До того ж на судні у вільному доступі буде інтернет-зв’язок. Тож дізнатися новини та поспілкуватися з рідними та близькими можна буде у будь-який час. Незважаючи на те, що судну вже тридцять років, за словами членів команди, тут все зроблено людьми і для людей, а буквально два роки тому було проведено капітальний ремонт приміщень.
Каюти вчених та старшого офіцерського складу невеликі – найчастіше одномісні, обладнані всім необхідним. Проте чайники та інші нагрівальні прилади тримати у каютах категорично забороняється. Але це не означає, що якщо людині захотілося випити чаю ввечері або кави ще до сніданку, вона не зможе цього зробити. На «Ноосфері» передбачено спеціальний буфет для тих, хто закінчує робочу зміну пізно ввечері. Також на судні є цілодобовий доступ до гарячих та холодних напоїв, чистої води, печіва, шоколаду та снеків.
Але не думайте, що після закінчення експедиції екіпаж та команда повернуться із надлишками ваги. Олексій Цвік каже, що за день на судні він проходить щонайменше 15 тисяч кроків – тут немає ліфтів, а бігати у робочих справах доводиться дуже багато. А ще тут є сауна та дві спортивні зали з тренажерами.
Ноосфера – у перекладі з грецької «сфера розуму», нова, найвища стадія еволюції біосфери. Тішить, що команда та вчені працюватимуть у гідних умовах. Побажаємо ж екіпажу сім футів під кілем та безлічі відкриттів!
Нагадаємо, раніше криголам «Ноосфера» належав Великій Британії і називався James Clark Ross. А у 2021 році його за символічні 5 млн доларів придбала Україна для доставки людей та вантажів на антарктичну станцію «Академік Вернадський», а також для проведення наукових досліджень світового океану.
Науково-дослідницьке судно “Ноосфера” презентували 29 жовтня 2021 року. На церемонії перейменування був присутній президент Володимир Зеленський.
Раніше ми писали про те, що “Ноосфера” знову стоїть в Одеському порту .
Фото авторки
На узвозі Віталія Блажка стартує будівництво нової дренажної системи. У зв'язку з цим з 23… Read More
Ми живемо в час історичних подій. 10 років Революції Гідності, 20 років Помаранчевої революції, роковини… Read More
До керівництва підприємства звернулися співробітники обласної станції переливання крові з проханням здати кров для потреб… Read More
Новорічний настрій уже стукає у двері, а разом із ним — фантастичні подарунки від VARUS!… Read More
В Одеській області два співробітники районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки продавали військовозобов'язаним відстрочки. Read More
У Південному попрощалися одразу з двома загиблими воїнами - солдатом Марковським Ігорем Григоровичем і бойовим… Read More