Статті

Чому комахи можуть стати їжею майбутнього

Вчені попереджають: вже до 2050 року населення Землі може досягти 9 мільярдів людей, і людству вже зараз слід замислитися та розглянути альтернативні джерела харчування, одним із яких цілком можуть стати комахи.

Дослідження британських вчених показують, що нині ми використовуємо 70 відсотків сільськогосподарських земель для вирощування худоби, від надмірного вилову риби страждають моря та океани, а глобальне потепління починає загрожувати традиційному рослинництву. А ентомофагія (поїдання комах) може стати для людства одним із рішень для скорочення будь-якої нестачі продовольства у майбутньому.

Читайте також: Знімаємо стрес: що потрібно їсти, а від чого краще відмовитися

Зараз комахи становлять частину традиційного раціону близько 2 мільярдів людей у всьому світі. Одними з найпопулярніших комах є цвіркуни. Зараз люди у всьому світі використовують у їжу два типи цвіркунів: домашній цвіркун і смугастий, або прикрашений цвіркун.

Вчені виявили, що їстівні частини цвіркунів становлять 80 відсотків, тоді як у курей, свиней та рогатої худоби це 55, 55 та 40 відсотків відповідно. А ще в цвіркунах, виявляється, більше заліза, ніж у шпинаті, більше клітковини, ніж у коричневому рисі, більше кальцію, ніж у молоці, більше калію, ніж у бананах, і більше вітаміну B12, ніж у червоному м’ясі.

Крім того, статистика свідчить про те, що розведення цвіркунів вимагає приблизно втричі менше води, ніж розведення м’ясної худоби. А площа землі, необхідної на кілограм білка цих комах, на 50-90% менше площі, необхідної для вирощування худоби.

У той же час, поки що існує проблема з мисленням багатьох людей у західному світі: багато хто вважає комах огидними і впевнені, що їм не місце в наших тарілках. І таке сприйняття може викликати проблеми у підприємств, які успішно впроваджують страви на основі комах у різних частинах світу.

А ви б погодилися скуштувати страви з цвіркунів або ж і зовсім перейти на «комашиний» раціон?

Ви також можете дізнатися: Чи можна їсти крупу з жучками?

Джерело: IFLScience

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі пролунали вибухи – на місто насувалася група ударних дронів (ОНОВЛЕНО)

Неділя, 17 серпня 2025 року, обіцяє бути в Одесі неспокійним: після невеликої перерви російські терористи… Read More

18-08-2025 в 00:10
  • Статті

Серпень по-одеськи: спека і перший шепіт осені (фоторепортаж)

Серпень в Одесі – це спека, що палає, мов полуденне сонце, і літо, яке тане,… Read More

17-08-2025 в 21:37
  • Новини

Спека чи грози? Яка погода чекає на Одесу 18 серпня

За даними синоптиків, завтра, в понеділок, 18 серпня 2025 року, в Одесі та Одеській області… Read More

17-08-2025 в 19:37
  • Статті

Олександр Ланжерон: як французький граф дав Одесі обличчя, що не старіє (відео)

В Одесі є Ланжеронівська вулиця, Ланжеронівський узвіз, нарешті перший міський пляж — Ланжерон. Історію Одеси… Read More

17-08-2025 в 18:33
  • Новини

На Одещині запроваджено заборону на вилов раків – як довго вона триватиме

На території Одеської області до кінця вересня 2025 року діє заборона на вилов річкових раків… Read More

17-08-2025 в 17:55
  • Статті

Одеський археологічний музей залишився без мумій та колекції золота: що там зараз є цікавого

Під час війни експозиція археологічного музею була демонтована, цінності евакуйовані. Про те, як зберегти колекцію,… Read More

17-08-2025 в 16:31