Статті

Чому комахи можуть стати їжею майбутнього

Вчені попереджають: вже до 2050 року населення Землі може досягти 9 мільярдів людей, і людству вже зараз слід замислитися та розглянути альтернативні джерела харчування, одним із яких цілком можуть стати комахи.

Дослідження британських вчених показують, що нині ми використовуємо 70 відсотків сільськогосподарських земель для вирощування худоби, від надмірного вилову риби страждають моря та океани, а глобальне потепління починає загрожувати традиційному рослинництву. А ентомофагія (поїдання комах) може стати для людства одним із рішень для скорочення будь-якої нестачі продовольства у майбутньому.

Читайте також: Знімаємо стрес: що потрібно їсти, а від чого краще відмовитися

Зараз комахи становлять частину традиційного раціону близько 2 мільярдів людей у всьому світі. Одними з найпопулярніших комах є цвіркуни. Зараз люди у всьому світі використовують у їжу два типи цвіркунів: домашній цвіркун і смугастий, або прикрашений цвіркун.

Вчені виявили, що їстівні частини цвіркунів становлять 80 відсотків, тоді як у курей, свиней та рогатої худоби це 55, 55 та 40 відсотків відповідно. А ще в цвіркунах, виявляється, більше заліза, ніж у шпинаті, більше клітковини, ніж у коричневому рисі, більше кальцію, ніж у молоці, більше калію, ніж у бананах, і більше вітаміну B12, ніж у червоному м’ясі.

Крім того, статистика свідчить про те, що розведення цвіркунів вимагає приблизно втричі менше води, ніж розведення м’ясної худоби. А площа землі, необхідної на кілограм білка цих комах, на 50-90% менше площі, необхідної для вирощування худоби.

У той же час, поки що існує проблема з мисленням багатьох людей у західному світі: багато хто вважає комах огидними і впевнені, що їм не місце в наших тарілках. І таке сприйняття може викликати проблеми у підприємств, які успішно впроваджують страви на основі комах у різних частинах світу.

А ви б погодилися скуштувати страви з цвіркунів або ж і зовсім перейти на «комашиний» раціон?

Ви також можете дізнатися: Чи можна їсти крупу з жучками?

Джерело: IFLScience

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Куди піти на Різдво в Одесі: святковий ярмарок у Кірсі

Різдвяний ярмарок у Кірсі на Новосельського запрошує одеситів і гостей міста на зимові смаколики, святкові… Read More

20-12-2025 в 08:28
  • Новини

Новий розклад приміських поїздів на Одещині: з 23 грудня запроваджують нові рейси

З 23 грудня 2025 року на Одещині почне діяти оновлений розклад приміських поїздів. Зокрема, щоденно… Read More

20-12-2025 в 07:32
  • Positive News

Одеський гумор: на Півдні здаються тільки квартири. І то — не всі

Добрий ранок, рідненькі! Це був непростий тиждень для Одеси. Проте ми вистояли, бо як кажуть… Read More

20-12-2025 в 06:12
  • Новини

Спокійна субота й тривожний прогноз: коли почнеться сильна магнітна буря

За інформацією Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, цими вихідними… Read More

20-12-2025 в 05:51
  • Новини

Що відбувається на кордоні з Молдовою

Через російські удари по мосту на трасі Одеса—Рені десятки українців застрягли поблизу кордону з Молдовою.… Read More

19-12-2025 в 22:17
  • Реклама / Новини партнерів

Asiaparts: китайські автозапчастини для вашого автомобіля – доступно, якісно, ​​надійно

Asiaparts — один із провідних інтернет-магазинів китайських автозапчастин, що спеціалізується на постачаннях для широкого спектру… Read More

19-12-2025 в 21:49