Чорний шоколад, який виготовляють із насіння какао, є одним із найкращих джерел антиоксидантів. Крім того, якісний шоколад містить велику кількість розчинної клітковини та мінералів. Тож невеликий шматочок чорного шоколаду хоча б і щодня точно не завадить. А чим корисний цей продукт? «Одеське життя» дізналося 5 основних причин.
Флавоноїди, що входять до складу темного шоколаду, стимулюють ендотелій, що вистилає артерії, виробляти оксид азоту, однією з функцій якого є подача сигналів на розслаблення артерій, що знижує опір потоку крові, тобто знижує артеріальний тиск.
Крім цього, какао та чорний шоколад можуть покращити кровообіг.
Дослідження, в яких взяли участь 470 чоловіків похилого віку, показали, що какао знижує ризик смерті від серцевих захворювань на 50% протягом 15 років.
Ще одне дослідження продемонструвало, що вживання гіркого шоколаду більше 5 разів на тиждень знижує ризик серцевих захворювань на 57%.
За словами вчених, чорний шоколад наповнений мінералами та поживними речовинами, що позитивно впливають на якість шкіри. Серед них – мідь, залізо та магній.
Крім того, чорний шоколад містить марганець, що підтримує вироблення колагену – білка, який допомагає шкірі виглядати молодою та здоровою.
Вчені також виявили, що високий рівень антиоксидантів у темному шоколаді може захистити шкіру від потужних ультрафіолетових променів.
Споживання темного шоколаду приносить користь не тільки шкірі, але і мозку. Дослідження показали, що шоколад стимулює нервову активність у ділянках мозку, пов’язаних із задоволенням та винагородою. Це допомагає знизити стрес та покращити настрій.
Так, вживання 48 г органічного шоколаду з 70% какао підвищує нейропластичність мозку, що може вплинути на пам’ять і настрій.
Поліпшення здоров’я мозку також пов’язане з високим рівнем флавоноїдів у темному шоколаді, які накопичуються у зонах мозку, відповідальних за навчання та пам’ять.
Так-так, не варто дивуватися: вчені з’ясували, що чорний шоколад може відіграти певну роль у контролю апетиту, що у свою чергу може допомогти у зниженні ваги. Але тут важливо не перебрати з кількістю. Допустима дієтологами міра – пара шматочків шоколаду на день.
До того ж, під час травлення шоколад поводиться як пребіотик – тип клітковини, що стимулює зростання корисних бактерій у кишечнику.
Так що ласуйте шоколадом із задоволенням і користю. Але міру все ж таки знайте!
А ви знали, що 11 липня відзначається Всесвітній день шоколаду?
Також ми розповідали про те, які неймовірні сорти шоколаду вигадали сучасні шоколатьє для поціновувачів нестандартних смакових відчуттів.
Ви також можете дізнатися:
Компанія Vestas готує до відправлення перші компоненти для другої черги Тилігульської вітроелектростанції - найбільшого вітропарку… Read More
Голова регіональної асоціації євреїв – колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів 89-річний Роман Шварцман, який… Read More
Міська рада Березівки Одеської області ініціювала проєкт будівництва сучасних очисних споруд, щоб припинити забруднення річки… Read More
Привіт, незламні одесити! Давайте не падати духом і сьогодні, тим більше, що до вихідних уже… Read More
У четвер, 22 травня 2025 року, очікується спокійна геомагнітна обстановка. Імовірність магнітної бурі становить лише… Read More
Завтра, у четвер, 22 травня 2025 року, у медзакладах Одеси пройде профілактична акція «Зроби тест… Read More