Статті

Чим потрібно харчуватися, щоб дожити до 100 років

Бажаєте жити довго, скажімо, років до 100? Адже в наш час це цілком реальне завдання, але, зрозуміло, за певних умов: потрібно вести здоровий спосіб життя і підтримувати збалансовану дієту. А досягти довголіття можуть допомогти деякі продукти. Один з них, напевно, знайдеться і на вашій кухні – це квасоля.

Вчені виявили, що цей продукт здатний не лише покращити здоров’я, а й додати не один рік життя. Так що рослини сімейства бобових точно слід вживати якнайчастіше.

Письменник та підприємець Ден Брюттнер десятиліттями досліджував так звані «блакитні зони» – території, розкидані по всьому світу, де помічено багато довгожителів. І за його словами, у кожній такій зоні квасоля та інші бобові були і залишаються основним компонентом щоденного раціону.

Такі «блакитні зони» вже виявили у Греції, Італії, Японії та Коста-Ріці. На острові Сардинія місцеві жителі їдять нут, що є основним інгредієнтом супу в мінестроні, щонайменше двічі на день. Можливо, саме тому на Сардинії живе найбільше людей, котрі відсвяткували сторічний ювілей.

Усі бобові багаті величезною кількістю поживних елементів, зокрема міддю, кальцієм, залізом, фолієвою кислотою, цинком та магнієм. Крім того, у квасолі та нуті містяться необхідні для організму білки та клітковина. Клітковина у свою чергу містить здорові кишкові мікроби, зменшує запалення та покращує імунну функцію.

Звичайно, для максимальної користі лікарі радять вживати різні види бобових. Наприклад, червона і чорна квасоля містять більше калію, а нут багатий магнієм та антиоксидантом лютеїн. Але якщо поєднувати квасолю з цільнозерновими продуктами, ви можете отримати всі необхідні білки, подібні до тих, що є в м’ясі.

Корисно збільшити кількість бобових у щоденному раціоні і людям, які страждають на діабет другого типу, адже клітковина стабілізує рівень цукру в крові.

Також квасоля може допомогти знизити рівень холестерину та на 22% знизити ризик серцевих захворювань.

Спробувати вживати бобові слід і тим, хто прагне схуднути. Останні дослідження показали, що люди, які їли по 250 г квасолі щодня протягом шести тижнів, втратили більше ваги, ніж ті, хто не їв бобів.

Ви також можете дізнатися:

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

В Україні запровадять безоплатний щорічний медичний огляд: хто та як зможе його пройти

Прем'єр-міністерка України Юлія Свириденко анонсувала запуск державної програми щорічного профілактичного медичного огляду (чекапу) для громадян… Read More

19-08-2025 в 06:41
  • Positive News

Одеський гумор: як Трамп двосторонні перемовини проводив

Доброго ранку, друзі! Вітаємо з вівторком! Тиждень набирає обертів, і щоб він був легким та… Read More

19-08-2025 в 06:11
  • Новини

Магнітні бурі 19 серпня — не найкращий день для метеозалежних

Сьогодні, 19 серпня 2025 року, прогнозується магнітна буря червоного рівня, з активним піком у першій… Read More

19-08-2025 в 05:41
  • Новини партнерів

Вибираємо текстиль для оббивки крісел

Вибір відповідного матеріалу вимагає знання його характеристик, важливо купити тканини, щоб він відповідав як естетичним… Read More

19-08-2025 в 00:19
  • Статті

Зеленський провів з Трампом переговори про мир в Україні: про що вдалося домовитися

Після більше ніж трьох років кривавої війни у Вашингтоні нарешті з'явилася надія на мир. Трамп… Read More

18-08-2025 в 23:51
  • Новини партнерів

Онлайн школа — нові можливості для дітей і батьків

В Україні дистанційне навчання вже давно перестало бути тимчасовою альтернативою. Все більше родин обирають саме… Read More

18-08-2025 в 22:49