Статті

Чим потрібно харчуватися, щоб дожити до 100 років

Бажаєте жити довго, скажімо, років до 100? Адже в наш час це цілком реальне завдання, але, зрозуміло, за певних умов: потрібно вести здоровий спосіб життя і підтримувати збалансовану дієту. А досягти довголіття можуть допомогти деякі продукти. Один з них, напевно, знайдеться і на вашій кухні – це квасоля.

Вчені виявили, що цей продукт здатний не лише покращити здоров’я, а й додати не один рік життя. Так що рослини сімейства бобових точно слід вживати якнайчастіше.

Письменник та підприємець Ден Брюттнер десятиліттями досліджував так звані «блакитні зони» – території, розкидані по всьому світу, де помічено багато довгожителів. І за його словами, у кожній такій зоні квасоля та інші бобові були і залишаються основним компонентом щоденного раціону.

Такі «блакитні зони» вже виявили у Греції, Італії, Японії та Коста-Ріці. На острові Сардинія місцеві жителі їдять нут, що є основним інгредієнтом супу в мінестроні, щонайменше двічі на день. Можливо, саме тому на Сардинії живе найбільше людей, котрі відсвяткували сторічний ювілей.

Усі бобові багаті величезною кількістю поживних елементів, зокрема міддю, кальцієм, залізом, фолієвою кислотою, цинком та магнієм. Крім того, у квасолі та нуті містяться необхідні для організму білки та клітковина. Клітковина у свою чергу містить здорові кишкові мікроби, зменшує запалення та покращує імунну функцію.

Звичайно, для максимальної користі лікарі радять вживати різні види бобових. Наприклад, червона і чорна квасоля містять більше калію, а нут багатий магнієм та антиоксидантом лютеїн. Але якщо поєднувати квасолю з цільнозерновими продуктами, ви можете отримати всі необхідні білки, подібні до тих, що є в м’ясі.

Корисно збільшити кількість бобових у щоденному раціоні і людям, які страждають на діабет другого типу, адже клітковина стабілізує рівень цукру в крові.

Також квасоля може допомогти знизити рівень холестерину та на 22% знизити ризик серцевих захворювань.

Спробувати вживати бобові слід і тим, хто прагне схуднути. Останні дослідження показали, що люди, які їли по 250 г квасолі щодня протягом шести тижнів, втратили більше ваги, ніж ті, хто не їв бобів.

Ви також можете дізнатися:

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі чоловік випав із вікна та застряг на даху під’їзду

Сьогодні вранці, 18 травня, в Одесі чоловік випав із вікна багатоетіажки та впав на дах… Read More

18-05-2025 в 14:15
  • Новини

Війна, день 1180: переговори з росіянами неможливі до жовтня, – думка

Сьогодні, в неділю, 18 травня 2025 року, розпочалася 1180-та доба з початку широкомасштабної збройної агресії… Read More

18-05-2025 в 12:59
  • Новини

Тиха загроза біля берега: що знайшли військові у морі під Одесою (відео)

Військові моряли одного з підрозділів Військово-морських сил Збройних сил України успішно ліквідували чергову міну ворожу,… Read More

18-05-2025 в 11:49
  • Статті

Від СРСР до Росії: як за 100 років змінювалися політичні репресії в Україні?

У кожну третю неділю травня, починаючи з 2007 року в Україні відзначається День пам'яті жертв… Read More

18-05-2025 в 10:31
  • Новини

Частина Одеси залишилася без світла 18 травня – адреси

Сьогодні, в неділю, 18 травня 2025 року, через планові роботи в Одесі до вечора залишаться… Read More

18-05-2025 в 09:48
  • Новини

Остання дорога Героїв: на Одещині віддали данину пам’яті двом захисникам

У Березівській громаді Одеської області провели в останню путь двох полеглих захисників України – Петра… Read More

18-05-2025 в 08:32