Статті

Чим потрібно харчуватися, щоб дожити до 100 років

Бажаєте жити довго, скажімо, років до 100? Адже в наш час це цілком реальне завдання, але, зрозуміло, за певних умов: потрібно вести здоровий спосіб життя і підтримувати збалансовану дієту. А досягти довголіття можуть допомогти деякі продукти. Один з них, напевно, знайдеться і на вашій кухні – це квасоля.

Вчені виявили, що цей продукт здатний не лише покращити здоров’я, а й додати не один рік життя. Так що рослини сімейства бобових точно слід вживати якнайчастіше.

Письменник та підприємець Ден Брюттнер десятиліттями досліджував так звані «блакитні зони» – території, розкидані по всьому світу, де помічено багато довгожителів. І за його словами, у кожній такій зоні квасоля та інші бобові були і залишаються основним компонентом щоденного раціону.

Такі «блакитні зони» вже виявили у Греції, Італії, Японії та Коста-Ріці. На острові Сардинія місцеві жителі їдять нут, що є основним інгредієнтом супу в мінестроні, щонайменше двічі на день. Можливо, саме тому на Сардинії живе найбільше людей, котрі відсвяткували сторічний ювілей.

Усі бобові багаті величезною кількістю поживних елементів, зокрема міддю, кальцієм, залізом, фолієвою кислотою, цинком та магнієм. Крім того, у квасолі та нуті містяться необхідні для організму білки та клітковина. Клітковина у свою чергу містить здорові кишкові мікроби, зменшує запалення та покращує імунну функцію.

Звичайно, для максимальної користі лікарі радять вживати різні види бобових. Наприклад, червона і чорна квасоля містять більше калію, а нут багатий магнієм та антиоксидантом лютеїн. Але якщо поєднувати квасолю з цільнозерновими продуктами, ви можете отримати всі необхідні білки, подібні до тих, що є в м’ясі.

Корисно збільшити кількість бобових у щоденному раціоні і людям, які страждають на діабет другого типу, адже клітковина стабілізує рівень цукру в крові.

Також квасоля може допомогти знизити рівень холестерину та на 22% знизити ризик серцевих захворювань.

Спробувати вживати бобові слід і тим, хто прагне схуднути. Останні дослідження показали, що люди, які їли по 250 г квасолі щодня протягом шести тижнів, втратили більше ваги, ніж ті, хто не їв бобів.

Ви також можете дізнатися:

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Як вимірювати ефективність закуплених посилань: метрики та KPI

Відомо, що якісний лінк може стати «золотим ключем» до успіху вебресурсу, тоді як невдалий –… Read More

15-10-2025 в 23:01
  • Статті

Одесит побував у Африці та видав книгу про подорож з історіями та фото

В галереї «Artоdesa» Літнього театру Міського саду одеський письменник, журналіст, мандрівник Аркадій Рибак презентував свою… Read More

15-10-2025 в 22:19
  • Новини

Одеситам безкоштовно перевірять легені та зроблять флюорографію: коли і де

16 жовтня в медзакладах Одесі пропонують безкоштовно пройти флюорографічне чи рентгенологічне обстеження легень у рамках… Read More

15-10-2025 в 20:59
  • Новини

Яка погода чекає на Одесу та область 16 жовтня 2025 року: детальний прогноз

За інформацією Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у четвер, 16 жовтня 2025 року, в… Read More

15-10-2025 в 19:34
  • Новини

На Одещині ввели екстрені відключення світла

Станом на вечір середи, 15 жовтня 2025 року, згідно з розпорядженням компанії «Укренерго», у низці… Read More

15-10-2025 в 18:28
  • Статті

Балті виповнилося 499 років: день народження святкували вісім днів

Вперше свій День народження Балта відсвяткувала 10 жовтня 2020 року. Тоді виповнилася 494-та річниця від… Read More

15-10-2025 в 17:32