Як відомо, ранньою весною торішня картопля стає вже «не тією»: м'якою, зморщеною і починає проростати. Але не всі поспішають позбутися такої картоплі й часто обривають паростки, обрізають шкірку товстішу і вживають у їжу. Але чи можна їсти такий овоч і що робити із зеленими бульбами? Думки експертів із цих питань читайте в нашому матеріалі.
Якщо досить довгий час зберігати картоплю в теплому приміщенні, вона поступово починає втрачати вологу, і згодом шкірка овоча стає пухкою і зморшкуватою, а самі бульби можуть почати проростати. Чи можна їсти таку картоплю?
Експерти попереджають: у такій картоплі накопичується токсична речовина – соланін. При цьому є думка, що він небезпечний лише у великих кількостях, а якщо картопля проросла зовсім небагато (наприклад, на ній з’явилися «очкі»), отруїтися буде важко.
Проте, як підтверджують вчені, краще виявити обережність та викинути зморщену картоплю. Так, у невеликих кількостях соланін зазвичай не впливає на людину, але його концентрація може значно збільшитися в гниючій або проростаючій картоплі – а це вже підвищує ризик отруєння. В результаті можуть виникнути шлунково-кишкові розлади – нудота, блювання і діарея, а також серйозніші реакції, включаючи проблеми з серцем і нервовою системою (залежно від кількості соланіну, що потрапив в організм). Якщо розмір паростків більше 1 см, то кількість соланіну в такій картоплі значно збільшується і жодних корисних речовин не залишається, крім крохмалю.
Саме тому їсти пророслу картоплю, а також м’яку і зморщену, не можна.
У той же час бульби, що тільки проростають, рекомендується ретельно перебирати, видаляючи всі паростки. Якщо при цьому картопля виглядає свіжою і не зів’ялою, і на ній всього кілька паростків, то кількість соланіну в таких бульбах мінімальна і їх можна вживати після термічної обробки.
Ви також можете дізнатися: Що буде, якщо є мандарини з кісточками?
Якщо ж викинути весь запас картоплі не можна (наприклад, всі бульби почали проростати), бульби, що проросли, можна їсти, але дотримуючись кількох правил.
Нагадаємо, бульби не повинні бути зморщені, а самі паростки – перевищувати 1 см. Таку картоплю краще відварювати, а не запікати або смажити – це дозволяє мінімізувати їх шкоду.
Важливо: якщо картопля почала зеленіти, її теж вживати не можна. Такий, а також зморщений і сильно пророслий овоч краще посадити.
Читайте також: Дачні поради на березень: що посадити та посіяти в першому місяці весни.
З 1 січня 2026 року в Україні оновлять Національний календар щеплень. З'явиться безкоштовна вакцинація від… Read More
Навіть найякісніша акустична система в автомобілі не розкриє свій потенціал без правильного налаштування. Заводські пресети… Read More
У суботу, 6 грудня 2025 року, по всій Україні продовжать діяти стабілізаційні відключення світла. Обмеження… Read More
У суботу, 6 грудня, в Одесі та області очікується сильний північно-східний вітер. Влада попереджає про… Read More
5 грудня в парку Шевченка розпочав роботу один з найпопулярніших ковзанок Одеси. Він знову став… Read More
Крісло – це не просто предмет меблів. Воно створює атмосферу затишку, стає акцентом інтер'єру та… Read More