Бессарабська мерудія – так називається головна приправа півдня Одеської області із суміші трав. У газеті «Одеське Життя» № 22 від 31 травня у рубриці «Вікторина» було поставлене питання саме про цю спецію. Розповідаємо що це за спеція і чому вона така популярна у південних регіонах Одещини.
Чи знаєте ви, чим пахне у будинках мешканців української Бессарабії, особливо жителів болгарських сіл Чийший та Кубей? Запашним ароматом королеви всіх місцевих приправ – мерудією.
Не впевнена, що є людина, яка не знає, про що йдеться. Адже ця спеція, точніше суміш спецій, — невід’ємна частина побуту всіх жителів півдня Одеської області. А ще їх гостей з інших регіонів, які, своєю чергою, вже встигли поширити прянощі далеко за межі нашої області.
Попри популярність спеції, вона залишається досить рідкісною, оскільки в магазині її купити не вдасться. Готується мерудія з багатьох інгредієнтів. І цей процес зовсім нелегкий та не швидкий.
Щоб отримати відповідь на це та інші питання, ми зустрілися з Олександрою Бочевар із села Кубою Болградського району. Жінка вже 30 років засаджує свій город основним інгредієнтом у складі мерудії – самардалом. Саме так називається трава, що дозріває до кінця липня. Олександра її збирає та висушує. А далі настає найскладніший процес. Висушену траву закладають у ступу і довго її товчуть, до перетворення на борошно. Самардал, до речі, збирають останнім з усіх необхідних інгредієнтів. До цього моменту вже мають бути готові решта трав.
— Коли дозрівають пір’я цибулі та часнику, я їх збираю, висушую і толку в ступі. Слідом за ними дозрівають кріп, м’ята та петрушка, які готуються так само, — розповідає Олександра.
Фінальний етап – це змішування перетворених на борошно самардалу, пір’я цибулі та часнику, кропу, м’яти та петрушки з сіллю. Хтось додає ще листя болгарського перцю, а хтось – і висушену м’якоть перцевої перегородки. Словом, у кожного майстра свої секрети.
Та й про пропорції жодна господиня вам не розповість. Не вдалося вивідати їх і мені, тому що для багатьох це не лише традиція, а й добрий заробіток.
Олександра продає мерудію на ринку у Болграді. За літо вона виготовляє і, відповідно, продає приблизно мішок приправи.
Батьківщиною мерудії в українській Бессарабії вважається село Чийший, але мерудія кубейських господарок теж має великий попит. І абсолютно заслужено: пробувала, знаю.
Приправа гармонійно поєднується як з м’ясними, так і з овочевими стравами, а також з бринзою та просто шматочком запашного хліба. Вона не лише надає пікантності стравам, а й є корисною для здоров’я. Тож якщо раптом ви її ще не куштували, то скоро зможете прикупити приправу вже нового врожаю! Знайти її напевно можна і на одеському Привозі, але краще поїхати на півдні, насолодитися степовими пейзажами і запас запасись корисною приправою.
Читайте також:
Через пропускний пункт в Одеській області чоловік намагався провезти старовинні книги. Тепер їх перевіряють експерти,… Read More
На сайті президента України опубліковано петицію, автор якої наполягає на необхідності капітального ремонту та очищення… Read More
Після смертельної зливи, що накрила Одесу 30 вересня, відомий екстремал і волонтер, нині бойовий медик… Read More
Доброго ранку, друзі! Новий тиждень — нові пригоди! Розпочинаємо його з добірки кумедних мемів і… Read More
6 жовтня на Землі очікується слабка магнітна буря, яка може позначитися на самопочутті метеозалежних людей. Read More
Ще декілька років тому типовий тімбілдінг асоціювався переважно з вечірками, банкетами, а, відповідно, ще й… Read More