Новости Одессы и Одесской области

В Україні позбавлятимуться від трудових книжок, натомість створять їхні електронні аналоги

В Україні позбавлятимуться від трудових книжок, натомість створять їхні електронні аналоги

При працевлаштуванні громадяни не будуть зобов’язані подавати роботодавцю свою трудову книжку.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

— Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок, — зазначив міністр.

Дмитро Дубілет представив кілька ключових тез пропонованої реформи:

1. При працевлаштуванні громадяни не будуть зобов’язані подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати.

— Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані, — пояснив Дубілет.

2. Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо йому важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів.

— Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП (ред. — електронним цифровим підписом). Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID. Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи, — зазначив міністр Кабміну.

3. Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр — самостійно або через роботодавця. Тоді вам зберігати трудову книжку, як носій інформації, зовсім не буде потреби.

4. Якщо хтось все ж захоче «колекціонувати» інформацію про своє стажі в трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов’язані робити.

Фото: i-visti.com

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции