Новости Одессы и Одесской области

Варикозне розширення вен: особливості захворювання та його лікування

Варикозне розширення вен: особливості захворювання та його лікування

Варикоз – поширене захворювання. З ним стикаються люди різного віку. Захворювання характеризується розширенням поверхневих вен нижніх кінцівок через порушення кровотоку.

Лікування варикозного розширення вен проводиться, наприклад, у клініці Мед-Атлант.

Причини захворювання

Фахівці виділяють низку основних факторів, які призводять до варикозу. Головний із них – це спосіб життя людини.

Варикоз часто виникає у людей з ожирінням. Через надмірне споживання жирної та смаженої їжі та відсутності в раціоні клітковини, венозні стінки стають тонкими.

Тривалі статичні навантаження також провокують захворювання. Тому варикоз часто називають хворобою «робітничих професій» – продавців, консультантів, охоронців тощо.

Мало хто знає, але спорт також може призводити до розвитку варикозу. Дуже важливо, щоб фізичні навантаження були помірними. Найкраще займатися під контролем тренера.

Ще один фактор – спадкова схильність. Якщо в одного з батьків був варикоз, він з високою ймовірністю передасться дитині. Але захворювання можна попередити, якщо дотримуватися правильного способу життя.

Дисгормональні стани беруть участь у патогенезі варикозної хвороби. Естрогени та прогестерон знижують тонус венозної стінки.

Захворювання виникає у жінок під час вагітності. Основний провокаційний фактор – збільшення обсягу циркулярної крові. Перші ознаки хвороби з’являються вже у першому триместрі.

Клінічна картина

Варикоз можна виявити візуально. На ногах утворюються вузлуваті розширення вен, які набувають синій та фіолетовий відтінок. Виникають і такі симптоми, як важкість та втома в ногах, набряклість, судоми у нічний час, пульсуючий біль. Неприємна симптоматика значно знижує якість життя.

Якщо ігнорувати варикоз, можуть виникнути ускладнення. Це, наприклад, флебіт – запалення судин, або тромбофлебіт – це флебіт, ускладнений тромбами.

На запущених стадіях шкіра через венозні стяжки втрачає свою еластичність, набуває коричневого відтінку. Вона легко травмується, внаслідок чого на ній утворюються незагойні трофічні виразки.

Діагностика захворювання

Складнощів у діагностиці захворювання не виникає. Воно має виражену клінічну картину. Є як зовнішні, так і внутрішні симптоми.

Для визначення стадії хвороби лікар призначає такі основні діагностичні методи:

  • Ультразвукова доплерографія.
  • Дуплексне ангіосканування.
  • Флебографія.

З отриманих результатів призначається найефективніша схема лікування.

Лікування

На перших етапах захворювання показано консервативну терапію. Однак радикально варикоз лікується лише хірургічним шляхом. На сайті Med-Atlant.if.ua/Hirurgiya можна проконсультуватися з приводу операції та записатися на прийом до судинного хірурга.

Флебектомія — це операція з видалення варикозних вен. Спочатку виділяються патологічні ділянки, потім вони видаляються через невеликі проколи на шкірі. Операція малотравматична, тож період реабілітації короткий.

Выскажите ваше мнение. Это важно.
Подписаться
Уведомить о
guest
0 комментариев
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Еще по теме
Все новости

купить квартиру в Одессе

Выбор редакции