Статьи

Лучше всего, когда они с мизинчик: Рецепт молдавских сармале от хозяйки из Одесской области

Мабуть, всі мешканці Одещини знають, що таке сармалє. Для тих, хто досі цієї назви не чув, розповідаємо. Сармалє – це страва молдавської, румунської і балканської кухні, нагадує голубці і долму. Страву цю визнано нематеріальною культурною спадщиною Одещини.

Нещодавно ми побували на святі на честь початку жнив Примул сноп у селі Надрічне Бородінської громади Болградського району, де мешкають українські молдавани. І там відвідали дуже смачні сармалє.

Отже, про секрети приготування справжніх сармалє спеціально для «Одеського життя» розповіла вправна господиня з села Надрічне Олена Мунтян. Пані Олена славиться своїми сармалє, або, як їх називають місцеві – галушь, на усе село. Саме її односельці запрошують на різні свята їх готувати.

Елена Мунтян собирает листья для сармале

– У Надрічному кажуть, що чим менше сармалє, тим краща господиня, тому я роблю їх з мізинець, – ділиться Олена Мунтян.

Цей рецепт передається з покоління в покоління в родині Мунтян – колись так готувала її свекруха, тепер пані Олена навчила цього рецепту і своїх доньку та невістку. 

Рецепт молдавських сармалє

хозяйки готовят сармале

На один казан сармалє знадобиться:

  • виноградне листя – 50-60 шт.
  • свинина – 500 г
  • рис – 200 г
  • морква – 150 г
  • цибуля – 150 г
  • борошно – 100 г
  • вода – 600 мл
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

Спочатку збираємо виноградне листя – вони мають бути молодими, ніжними. Обдаємо їх окропом. Потім заливаємо окропом рис, залишаємо пропаритися на півгодини.

Моркву, цибулю і м’ясо дрібно нарізаємо. Усе це тушкуємо на сковорідці хвилин десять.

Далі змішуємо підготовлений фарш із запареним рисом, додаємо сіль, перець, спеції за бажанням.

Фарш туго завертаємо у виноградне листя та викладаємо сармалє щільно один до одного у казані.

Зверху накриваємо виноградним листям. Заливаємо водою до середини верхнього рядку.

Далі із борошна та 40-50 мл води замішуємо круте тісто, формуємо з нього кришку та накриваємо нею казан. Так буде смачніше.

Відправляємо казан із сармалє в піч або духовку готуватися при температурі 180 градусів приблизно 40-50 хвилин.

Усім смачного!

Читайте також:

Share
Юлія Валієва

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 35-річним досвідом. Пише про охорону здоров’я, освіту, самоврядування, туризм, місцеве життя на півдні України. Лауреатка конкурсу Одеської облради. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Recent Posts

  • Новости

Мокро и ветрено: синоптики рассказали, какой будет погода в Одессе 27 октября

Завтра, в понедельник, 27 октября 2025 года, Одессу и Одесскую область накроет непогода: синоптики прогнозируют… Read More

26-10-2025 в 23:11
  • Новости

После уникальной операции: одесские врачи открыли новую страницу в детской кардиохирургии

Одесские кардиохирурги поделились подробностями уникальной операции годовалому малышу – сироте из Дома ребенка с врожденным… Read More

26-10-2025 в 21:52
  • Новости

Одесситы поддержали защитников Украины на празднике, организованном капелланской общиной (фоторепортаж)

В Городском саду у Ротонды в этот день царила особая атмосфера – теплая, светлая и… Read More

26-10-2025 в 20:43
  • Статьи

Одесский путь к моторной эпохе: как в Одессе появились первые автомобили

26 октября отмечаем День автомобилиста. Как эпоха автомобилей начиналась в Одессе? Об этом из архивных… Read More

26-10-2025 в 19:34
  • Статьи

Буджакское чудо: как в громаде на Одесчине нашли семьи для всех детей-сирот

У Буджакской громады Одесчины из 47 детей-сирот, живущих в громаде, 46 устроены в семьи. Один… Read More

26-10-2025 в 18:29
  • Новости

Одесские спасатели дважды за сутки вызволили собак из ловушек

Одесские спасатели продолжают свою миссию по спасению братьев наших меньших. Так, накануне они освободили собаку,… Read More

26-10-2025 в 17:17