Статьи

Лучше всего, когда они с мизинчик: Рецепт молдавских сармале от хозяйки из Одесской области

Мабуть, всі мешканці Одещини знають, що таке сармалє. Для тих, хто досі цієї назви не чув, розповідаємо. Сармалє – це страва молдавської, румунської і балканської кухні, нагадує голубці і долму. Страву цю визнано нематеріальною культурною спадщиною Одещини.

Нещодавно ми побували на святі на честь початку жнив Примул сноп у селі Надрічне Бородінської громади Болградського району, де мешкають українські молдавани. І там відвідали дуже смачні сармалє.

Отже, про секрети приготування справжніх сармалє спеціально для «Одеського життя» розповіла вправна господиня з села Надрічне Олена Мунтян. Пані Олена славиться своїми сармалє, або, як їх називають місцеві – галушь, на усе село. Саме її односельці запрошують на різні свята їх готувати.

Елена Мунтян собирает листья для сармале

– У Надрічному кажуть, що чим менше сармалє, тим краща господиня, тому я роблю їх з мізинець, – ділиться Олена Мунтян.

Цей рецепт передається з покоління в покоління в родині Мунтян – колись так готувала її свекруха, тепер пані Олена навчила цього рецепту і своїх доньку та невістку. 

Рецепт молдавських сармалє

хозяйки готовят сармале

На один казан сармалє знадобиться:

  • виноградне листя – 50-60 шт.
  • свинина – 500 г
  • рис – 200 г
  • морква – 150 г
  • цибуля – 150 г
  • борошно – 100 г
  • вода – 600 мл
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

Спочатку збираємо виноградне листя – вони мають бути молодими, ніжними. Обдаємо їх окропом. Потім заливаємо окропом рис, залишаємо пропаритися на півгодини.

Моркву, цибулю і м’ясо дрібно нарізаємо. Усе це тушкуємо на сковорідці хвилин десять.

Далі змішуємо підготовлений фарш із запареним рисом, додаємо сіль, перець, спеції за бажанням.

Фарш туго завертаємо у виноградне листя та викладаємо сармалє щільно один до одного у казані.

Зверху накриваємо виноградним листям. Заливаємо водою до середини верхнього рядку.

Далі із борошна та 40-50 мл води замішуємо круте тісто, формуємо з нього кришку та накриваємо нею казан. Так буде смачніше.

Відправляємо казан із сармалє в піч або духовку готуватися при температурі 180 градусів приблизно 40-50 хвилин.

Усім смачного!

Читайте також:

Share
Юлія Валієва

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 35-річним досвідом. Пише про охорону здоров’я, освіту, самоврядування, туризм, місцеве життя на півдні України. Лауреатка конкурсу Одеської облради. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Recent Posts

  • Новости

Какая погода будет в Одессе в пятницу, 12 сентября: прогноз синоптиков 

В пятницу, 12 сентября 2025 года, в Одессе и области синоптики обнародовали обновленный прогноз погоды.… Read More

11-09-2025 в 20:34
  • Новости

«Укрзалізниця» назначила дополнительные поезда в Одессу и Львов

В сентябре этого года украинская компания-перевозчик «Укрзалізниця» вводит дополнительные поезда из Киева во Львов и… Read More

11-09-2025 в 19:32
  • Статьи

От Бунина до Строкатой: почему Одесса изменила название центральной улицы (видео)

Еще совсем недавно одна из центральных улиц Одессы носила имя Нобелевского лауреата Ивана Бунина –… Read More

11-09-2025 в 18:31
  • Статьи

Новый адрес и уникальные методики: что ждет инклюзивный центр в Одессе после разрушения?

Но июньская ночь запомнилась ужасной противоестественностью: удар шахеда разрушил инклюзивно-ресурсный центр №1 – уникальное пространство,… Read More

11-09-2025 в 17:14
  • Новости

Толока на Куяльнике: одесситов приглашают спасти лиман

Куяльницкий Национальный природный парк приглашает всех неравнодушных жителей Одессы и области на очередную толоку –… Read More

11-09-2025 в 16:35
  • Новости

Оперный гала с Людмилой Монастырской и Мотовикенд: топ-5 событий Одессы 12 — 14 сентября

В сентябрьские дни Одесса раскрывается во всем своем многообразии — от величественной классики до взрывной… Read More

11-09-2025 в 15:31