Статьи

Лучше всего, когда они с мизинчик: Рецепт молдавских сармале от хозяйки из Одесской области

Мабуть, всі мешканці Одещини знають, що таке сармалє. Для тих, хто досі цієї назви не чув, розповідаємо. Сармалє – це страва молдавської, румунської і балканської кухні, нагадує голубці і долму. Страву цю визнано нематеріальною культурною спадщиною Одещини.

Нещодавно ми побували на святі на честь початку жнив Примул сноп у селі Надрічне Бородінської громади Болградського району, де мешкають українські молдавани. І там відвідали дуже смачні сармалє.

Отже, про секрети приготування справжніх сармалє спеціально для «Одеського життя» розповіла вправна господиня з села Надрічне Олена Мунтян. Пані Олена славиться своїми сармалє, або, як їх називають місцеві – галушь, на усе село. Саме її односельці запрошують на різні свята їх готувати.

Елена Мунтян собирает листья для сармале

– У Надрічному кажуть, що чим менше сармалє, тим краща господиня, тому я роблю їх з мізинець, – ділиться Олена Мунтян.

Цей рецепт передається з покоління в покоління в родині Мунтян – колись так готувала її свекруха, тепер пані Олена навчила цього рецепту і своїх доньку та невістку. 

Рецепт молдавських сармалє

хозяйки готовят сармале

На один казан сармалє знадобиться:

  • виноградне листя – 50-60 шт.
  • свинина – 500 г
  • рис – 200 г
  • морква – 150 г
  • цибуля – 150 г
  • борошно – 100 г
  • вода – 600 мл
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

Спочатку збираємо виноградне листя – вони мають бути молодими, ніжними. Обдаємо їх окропом. Потім заливаємо окропом рис, залишаємо пропаритися на півгодини.

Моркву, цибулю і м’ясо дрібно нарізаємо. Усе це тушкуємо на сковорідці хвилин десять.

Далі змішуємо підготовлений фарш із запареним рисом, додаємо сіль, перець, спеції за бажанням.

Фарш туго завертаємо у виноградне листя та викладаємо сармалє щільно один до одного у казані.

Зверху накриваємо виноградним листям. Заливаємо водою до середини верхнього рядку.

Далі із борошна та 40-50 мл води замішуємо круте тісто, формуємо з нього кришку та накриваємо нею казан. Так буде смачніше.

Відправляємо казан із сармалє в піч або духовку готуватися при температурі 180 градусів приблизно 40-50 хвилин.

Усім смачного!

Читайте також:

Share
Юлія Валієва

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 35-річним досвідом. Пише про охорону здоров’я, освіту, самоврядування, туризм, місцеве життя на півдні України. Лауреатка конкурсу Одеської облради. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Recent Posts

  • Новости

Война и дипломатия: что происходит на фронте и за столом переговоров

В Украине идет уже 1391-й день полномасштабной войны, а параллельно в Берлине продолжаются важные переговоры… Read More

15-12-2025 в 09:38
  • Новости

«Укрзалізниця» меняет расписание: как ходят электрички в направлении Одессы 15 декабря

"Укрзалізниця" предупредила об изменениях в движении пригородных поездов в направлении Одессы на 15 и 16… Read More

15-12-2025 в 08:31
  • Новости

Приход Одесской области сменил церковь и настоятеля: причина

Верующие села Мироны в Одесской области единогласно решили выйти из подчинения Московского патриархата и присоединиться… Read More

15-12-2025 в 08:01
  • Новости

Плюс одна проблема: водохранилище «Китай» заиленное

Специалисты зафиксировали сильное заиление водохранилища «Китай» в Одесской области. Водоем обеспечивает питьевой водой 8 сел. Read More

15-12-2025 в 07:26
  • Новости

РФ ударила по турецкому зерновозу в Черном море возле Одессы

Зерновоз с гуманитарным грузом в Египет подвергся атаке РФ вблизи Одессы. На борту находились граждане… Read More

15-12-2025 в 06:41
  • Новости

Одесский юмор: с кофе и улыбкой день становится легче

Доброе утро, друзья! И снова понедельник. Но давайте при всем улыбнемся — кофе есть, а… Read More

15-12-2025 в 06:12