Статьи

Лучше всего, когда они с мизинчик: Рецепт молдавских сармале от хозяйки из Одесской области

Мабуть, всі мешканці Одещини знають, що таке сармалє. Для тих, хто досі цієї назви не чув, розповідаємо. Сармалє – це страва молдавської, румунської і балканської кухні, нагадує голубці і долму. Страву цю визнано нематеріальною культурною спадщиною Одещини.

Нещодавно ми побували на святі на честь початку жнив Примул сноп у селі Надрічне Бородінської громади Болградського району, де мешкають українські молдавани. І там відвідали дуже смачні сармалє.

Отже, про секрети приготування справжніх сармалє спеціально для «Одеського життя» розповіла вправна господиня з села Надрічне Олена Мунтян. Пані Олена славиться своїми сармалє, або, як їх називають місцеві – галушь, на усе село. Саме її односельці запрошують на різні свята їх готувати.

Елена Мунтян собирает листья для сармале

– У Надрічному кажуть, що чим менше сармалє, тим краща господиня, тому я роблю їх з мізинець, – ділиться Олена Мунтян.

Цей рецепт передається з покоління в покоління в родині Мунтян – колись так готувала її свекруха, тепер пані Олена навчила цього рецепту і своїх доньку та невістку. 

Рецепт молдавських сармалє

хозяйки готовят сармале

На один казан сармалє знадобиться:

  • виноградне листя – 50-60 шт.
  • свинина – 500 г
  • рис – 200 г
  • морква – 150 г
  • цибуля – 150 г
  • борошно – 100 г
  • вода – 600 мл
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

Спочатку збираємо виноградне листя – вони мають бути молодими, ніжними. Обдаємо їх окропом. Потім заливаємо окропом рис, залишаємо пропаритися на півгодини.

Моркву, цибулю і м’ясо дрібно нарізаємо. Усе це тушкуємо на сковорідці хвилин десять.

Далі змішуємо підготовлений фарш із запареним рисом, додаємо сіль, перець, спеції за бажанням.

Фарш туго завертаємо у виноградне листя та викладаємо сармалє щільно один до одного у казані.

Зверху накриваємо виноградним листям. Заливаємо водою до середини верхнього рядку.

Далі із борошна та 40-50 мл води замішуємо круте тісто, формуємо з нього кришку та накриваємо нею казан. Так буде смачніше.

Відправляємо казан із сармалє в піч або духовку готуватися при температурі 180 градусів приблизно 40-50 хвилин.

Усім смачного!

Читайте також:

Share
Юлія Валієва

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 35-річним досвідом. Пише про охорону здоров’я, освіту, самоврядування, туризм, місцеве життя на півдні України. Лауреатка конкурсу Одеської облради. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Recent Posts

  • Новости

В Одесской области родители назвали ребенка Люцифером

С начала 2025 года в Одесской области зарегистрирован целый ряд крайне необычных имен. Абсолютным «фаворитом»… Read More

26-07-2025 в 23:06
  • Новости

В Одессе начал разрушаться дом на Молдаванке, пострадавший от удара дрона

В доме на улице Кутузакия на одесской Молдаванке, пострадавшем от удара российского дрона в ночь… Read More

26-07-2025 в 21:46
  • Новости

Палящее солнце и грозы: какая погода ждет Одессу и область 27 июля

Как сообщают синоптики Гидрометцентра Черного и Азовского морей, завтра, в воскресенье, 27 июля 2025 года,… Read More

26-07-2025 в 20:37
  • Статьи

Дед Еньо, молитва и цветы: как украинские болгары хранят легенды и обряды в Одесской области (видео)

Журналисты «Одесской жизни» проколесили пол Одесчины в поисках уникального болгарского праздника Еньовдень, почти исчезнувшего из… Read More

26-07-2025 в 18:54
  • Авторский блог

Россияне хотели стереть Одессу с лица Земли…

В Одессе едва не произошла трагедия — российские агенты планировали ракетный удар по складу с… Read More

26-07-2025 в 17:31
  • Новости

Смертельный вираж: в поле на Одесчине перевернулся ВАЗ

Вечером пятницы, 25 июля 2025 года, в Березовском районе Одесской области случилось ДТП, в котором… Read More

26-07-2025 в 16:52