Новини Одеси та Одеської області

Що краще – пелети чи дрова?

Що краще – пелети чи дрова?

При високій вартості опалення будинку газом чи електрикою люди переходять на більш дешевий метод забезпечення сім’ї теплом – тверде паливо. Ціни на дрова набагато нижчі, а паливо це екологічне. Але крім дров існують інші види твердих опалювальних матеріалів, наприклад, пелети. Що ж краще, вигідніше та безпечніше – дрова чи пелети? Зараз дізнаємось.

У чому різниця між дровами та пелетами?

Для початку дізнаємося, що таке пелети, тому що таке дрова – знають усі. Пелети – це гранули, виготовлені шляхом стискання деревини під високим тиском і зневодненням. Також пелети бувають із залишків сільськогосподарського виробництва – соломи чи лушпиння соняшника. Такі пелети здешевлені завдяки низькій вартості початкового продукту. Різниця між дровами та пелетами полягає в наступному:

Вигляд

Дрова більші за розмірами, тому поміщаються у великі топки. Але вони ніколи не прокидаються через колосники решітки в зольник. Пелети мають вигляд гранульованих циліндрів у діаметрі 6 або 8 мм. Такий розмір дозволяє їх застосовувати в маленьких топках, а їхня сипуча здатність використовується в котлах з автоматизованою подачею палива. Але в домашніх печах варто зробити зазори між дрібнішими колосниками, щоб паливо не падало в зольник.

Застосування в опалювальних приладах

Пелети вимагають спеціального обладнання для використання в опалювальному агрегаті. Оскільки їх складно розпалити природним методом, то до приладу приєднують пальник, а пелетні котли спочатку оснащені нею. Для дров не потрібно ніяких додаткових дій, вони розгоряються за допомогою паперу, рідин для розпалювання або інших горючих матеріалів.

Вартість

Коштують дрова набагато дешевше пелет, але ціна на пелети виправдана високою теплотворністю та компактністю. Місця пелети займають менше, ніж дрова, а температуру в приміщенні вони наганяють швидше. Все ж таки, якщо ви хочете отримати задоволення від приємного аромату та дезінфікуючої дії від березових полін, то краще купити недорогі березові дрова замість пелет.

Безпека

В цьому випадку і дрова, і пелети на одному рівні, оскільки обидва види палива виготовлені з екологічно чистого матеріалу без сторонніх домішок. Для виробництва пелет не застосовують ніяких елементів, що склеюють, вони щільні внаслідок природного клею лігніну, який виділяється з деревини в процесі гранулювання.

Так що ж краще – дрова чи пелети?

З усіх вищезгаданих аспектів можна дійти вирішення, що кожен із цих видів палива гарний по-своєму. Виходячи зі своїх потреб та можливостей можна вибрати або пелети, або дрова. Якщо ви хочете купити трохи палива і при цьому заощадити, то вам підійдуть дрова. Якщо у вас обмежене місце для зберігання палива – вам підійдуть пелети. Бажаємо вам відмінного та правильного вибору та тепла в будинку!

Висловіть вашу думку. Це важливо.
Підписатися
Сповістити про
guest
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Ще за темою
Всі новини

купить квартиру в Одессе

Вибір редакції