Новини

Одеські голубці стали частиною культурної спадщини України

Одеські голубці набули особливого статусу: зараз вони є невід'ємною частиною нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомляє Телеграм-канал «Одеське життя»з посиланням на Одеський обласний Центр української культури.

«До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано елемент «Готування української традиційної страви «Голубці». Культура приготування та споживання голубців»

– повідомляється на сторінці Центру у Facebook.

Голубці – одна з основних страв місцевої кухні Одещини

Голубці готують на всій території області – починаючи з півночі до крайнього півдня. Знання, вміння та практики приготування та вживання голубців широко поширені серед як українців, так і національних громад – болгар, молдован, гагаузів та інших народів, що мешкають в області.

Стаття по темі: Рецепт голубців «по-загнітківськи», які нещодавно внесли до культурної спадщини України

Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише «конвертик» із капусти: це разюче розмаїття інгредієнтів та способів подачі та приготування, зазначають у Центрі української культури.

Так, на півночі Одещини – на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувалися та сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні та «крутили» голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей) .

Варто зазначити, що подача голубців у Кодимському районі на святах тісно переплетена з традицією клезмерської музики. Так, коли на весіллі «старості» подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлік. А в селі Глибока свої традиції приготування: господині до начинки додають три види м’яса, а гасять голубці обов’язково у томатному соку домашнього приготування.

Вже на півдні Одещини (Бессарабія), в селі Орлівка, голубці називаються «сармале» (від турецького «sarmale», тобто «обмотувати»). Готують їх переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють у окропі із сіллю, щоб вони стали м’якими та придатними до закручування. Начинку готують із рису, свинячого фаршу, куди додають цибулю, моркву, зелень і гасять у казані на слабкому вогні.

А у болгарському селі Городне голубці називаються «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису або булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Вже сотні років традиційно це друга страва, яка подається у будні, під час посту, а також є обов’язковою складовою святкового столу та ритуальних обідів. Майже кожна господиня має свій рецепт приготування, який переходив у спадок з віку в століття від старшого покоління до молодшого.

Читайте також:

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Одеські пам’ятники Пушкіну і Воронцову включили до нового списку «на демонтаж»

Активісти громадської організації «Деколонізація.Україна» знову оновили ТОП-100 пам'яток на території України, які потрібно демонтувати у… Read More

19-10-2025 в 08:32
  • Новини

Після тяжкого поранення помер військовий медик Олександр Полякін із Одеської області

Після важкого поранення пішов у вічність військовий медик, хірург і доброволець Олександр Полякін з Одеської… Read More

19-10-2025 в 07:31
  • Новини

Собака в ямі, кіт на дереві: як одеські рятувальники допомогли чотирилапим у біді

Як відомо, одеські рятувальники часто приходять на допомогу не лише людям, а й братам нашим… Read More

19-10-2025 в 06:51
  • Positive News

Одеський гумор: нав’язлива порада та столик із собою

Доброго ранку, любі друзі! Неділя — ідеальний день для відпочинку й сміху. Зустрічайте нашу нову… Read More

19-10-2025 в 06:11
  • Новини

Наближається магнітна буря: як підготуватися і що важливо знати

Вчені попереджають: 18 жовтня нас чекає магнітна буря середньої сили. Це може позначитися на самопочутті… Read More

19-10-2025 в 05:43
  • Новини

Боксер Ломаченко з Одеської області втратив на продажу будинку в Каліфорнії

Колишній чемпіон світу у трьох вагових категоріях, уродженець Білгорода-Дністровського Одеської області Василь Ломаченко продав свій… Read More

18-10-2025 в 23:29