Равликові ферми Одеської області розширюють географію експорту. Крім звичайного виробництва м'яса підприємці реалізують фаршированих равликів у різних соусах.
У світі щорічно споживають близько 140 тисяч тонн їстівних равликів, і попит на них зростає. Це ідеальний продукт для здорового харчування: вміст білка вищий, ніж в курятині, на 30 відсотків, відсутні жир і холестерин.
На сьогодні ареал вирощування равликів в Одеській області представлений у кількох районах. Про це повідомляє Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА.
На півночі – у с. Арчепитівка Любашівської територіальної громади п’ятий рік поспіль на березі р. Кодима функціонує ферма площею 10 соток, що спеціалізується на вирощуванні та експорті двох видів равликів: Helix Aspersa Müller та Helix Aspersa Maxima.
Тут вирощують 2-3 тонни равликів на рік, продукцію споживають місцеві жителі та експортують до Барселони.
Читайте також: Спробуйте незвичайний шоколад: з тютюном, сіном, васабі та навіть з беконом
У Бессарабії на березі озера села Саф’яни в пониззі Дунаю розташована екоферма “Равлики Бессарабії”, яка спеціалізується на виробництві м’яса найпопулярнішої в Європі середземноморської породи равликів Helix aspersa Muller. Равликів вирощують за європейською технологією, тільки на натуральному прикормі, без жодної хімії.
Від початку війни ферма перетворилася на місце реабілітації, яке все частіше відвідують переселенці, ветерани, учасники бойових дій тощо. Тут можна відпочити на березі озера з дегустацією страв із равликів.
Популярним на Одещині стало й вирощування равликів, яких надалі доставляють до ресторанів. Зокрема, ФОП Волчанов Геннадій Степанович спеціалізується на приготуванні равликів по-дижонськи, в соусі дорблю, по-бургундськи, в трюфельному соусі.
Потужне равликове підприємство “Family Snail Farm”, яке на період війни призупинило роботу, є і в селі Єлизаветівка Роздільнянського району. Тут займалися вирощуванням маточного стада, щороку збільшуючи свої обсяги, а також навчали всіх охочих равлиководства. Після завершення війни власники планують розвивати ще один напрямок – реалізація фаршированих равликів у соусах.
Наразі в Білгород-Дністровському районі в с. Плахтіївка реалізується новий проєкт зі створення равликової ферми. У планах – будівництво переробного підприємства з подальшою реалізацією равликів за кордон.
Зазначимо, за перші 5 місяців 2024 року Україна експортувала 447 тонн молюсків, що на 56% більше за аналогічний період за 2023 рік.
1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More
В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More
Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More
Привоз в останню декаду листопада: легкий дощик, «тяжкий» вітерець. Людей (чи так здалось) менше, аніж… Read More
Що святкують в Україні та світі 22 листопада. Історичні події, пам'ятні дати, народження відомих людей… Read More
Церковне свято сьогодні, 22 листопада. Розповідаємо, пам'ять яких святих вшановують православні віряни в цей день,… Read More
View Comments
А де в Одесі це можна скуштувати?