З віком у кожної людини збільшується кількість проблем зі здоров’ям. Але не всі знають, що значно покращити самопочуття здатна не тільки традиційна жменя пігулок зранку, а й зміна раціону.
Як перейти на здорове харчування, розповіла дієтолог-нутриціолог Наталя Сива.
Раціон навіть відносно здорової людини з віком потребує певних змін. Адже обмін речовин і фізична активність після 60 років значно сповільнюються, а функції травної системи знижуються. Через це перетравлювати шкідливу або важку їжу й спалювати зайві калорії організму стає дедалі важче. Тому харчування без урахування вікових нюансів і потреб здатне призвести не тільки до появи проблем зі шлунково-кишковим трактом, але й до швидкого зростання ваги. А вона, своєю чергою – чинник ризику розвитку багатьох хронічних захворювань, таких як цукровий діабет другого типу, атеросклероз, гіпертонія, артрит тощо.
В той же час повноцінний збалансований раціон, навпаки, здатний помітно покращити ваше самопочуття й навіть «відкоригувати» найпоширеніші вікові проблеми зі здоров’ям.
Вони турбують більшість людей старшого віку. Головні причини їх розвитку – високий рівень холестерину в крові, підвищений тиск, зайва вага та інші фактори, пов’язані зі способом життя.
Ця поширена вікова патологія характеризується зниженням щільності кісток та підвищеним ризиком переломів. Частіше на неї страждають жінки після настання менопаузи.
При цій патології треба вживати кальцій, вітамін D та магній: перший є основним будівельним матеріалом для кісток, другий і третій сприяють його засвоєнню.
Це хронічне захворювання, яке виникає через порушення чутливості організму до інсуліну. Серед факторів ризику для його виникнення – літній вік та надмірна вага.
Ці хвороби, пов’язані з розладами пам’яті та мислення, є одним із найсерйозніших викликів для літніх людей і можуть завадити вести повноцінне життя.
Захворювання характеризується відкладенням у різних тканинах солей сечової кислоти (уратів) й виникненням запалення. Це відбувається внаслідок надлишкового надходження пуринів та сечової кислоти з їжею, а також недостатнього виділення її нирками. Захворювання частіше виникає у чоловіків віком понад 45 років.
Щоб уникнути вікового збільшення ваги й ожиріння, яке, своєю чергою, сприяє розвитку багатьох хронічних захворювань, важливо стежити за калорійністю їжі. Зменшення в меню кількості простих вуглеводів (цукор, білий хліб, білий рис, солодощі) і збільшення вживання білка та клітковини допоможе контролювати вагу.
Також важливими є регулярні прийоми їжі: в ідеалі треба харчуватися дрібно, п’ять-шість разів на день, невеликими порціями і уникати великих перерв між їдою, які призводять до переїдання.
Необхідними є й помірні, але щоденні фізичні навантаження, такі як прогулянки, оздоровчі пробіжки, йога, плавання, що допоможуть спалити калорії та покращити загальне самопочуття.
У відновленій Буджацькій лікарні запрацював кабінет ультразвукової діагностики. Нарешті мешканцям громади не потрібно їхати до… Read More
Вибір садочка – це відповідальний крок для батьків, адже важливо не тільки якість освіти, а… Read More
У порту Чорноморськ планують передати в управління приватному інвестору перший і контейнерний термінали. Проєкт готують… Read More
У п'ятницю, 21 лютого 2025 року, в Одесі та Одеській області оголошено штормове попередження, температура… Read More
Сьогодні вдень, 20 лютого 2025 року, в Одесі на проспекті Шевченка пролунав вибух – невідомі… Read More
Система виплат для поранених військових в Україні працює нерівномірно. Формально процедура передбачена: боєць отримує поранення,… Read More