Статті

Вертута з гарбузом: рецепт старовинної смачної страви з Балтщини

Любов Козаченко народилась у місті Балта. Балтський край вирізняється своїм національним колоритом. Тут здавна разом живуть українці і євреї, молдавани і поляки, роми і росіяни, румуни і білоруси, татари і вірмени. І люди всіх цих національностей протягом багатьох років збагачували культуру краю: тут завжди були щедрими ярмарки, базари, працювали майстерні та фабрики з виготовлення взуття, одягу, білизни та перепліталися між собою традиційні страви.

Балтська кухня — надзвичайно приваблива і смачна. Тут також жартують, що балтянка може з нічого створити три речі: скандал, салат і капелюшок. Скандалу не чула, а ось страви та випічку Любові Михайлівни пощастило спробувати.

Любов Козаченко

– Моя мама і бабусі на кухні були чарівницями. Раніше не було таких різносолів, як нині. Та вони примудрялися готувати та випікати, здавалося б, з нічого. І все було таким смачним, що пальчики оближеш, — розповідає пані Любов.

Читайте також: Мандрівка до Балти: місто старовинних храмів, таємничих підземель і героїчного минулого

Дітей у сім’ї росло четверо – троє сестричок і брат. Часто всі сідали за ліплення вареників або спостерігали за тим, як мама мудрує над вертутами. Особливо дітям подобалися вертути з гарбузом.

Сьогодні пані Любов ділиться з читачами «Одеського життя» рецептом цієї старовинної випічки.

Рецепт вертути з гарбузом

— Гарбуз можна зняти з городу або ж купити на базарі, — каже господиня.

Треба взяти:

  • кілограм борошна,
  • півлітри кислого молока або кефіру,
  • 2 яйця,
  • 250 г маргарину,
  • склянку цукру,
  • трохи солі,
  • чайну ложку соди погасити оцтом або кислим молоком.

Замісити тісто та розділити його на 4-5 частин. Розкачати, на кожну викласти почищений і потертий на крупній тертці гарбуз та посипати його цукром. Завернути в рулети. Поставити на деко, змастити жовтком. Випікати при температурі 180 градусів 35-40 хвилин до рум’яності.

Можна готувати тісто на воді, тоді замість маргарину додавати треба 5 ложок олії.

Також рулети можна скрутити у формі мушлі. Але так я формую вертути з сиром чи капустою. Смачного!

Наступного разу поділюся з вами рецептом знаменитого балтського струделя.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Ніч масштабної атаки: понад сотня дронів і удари по Дніпру

В ніч на 18 листопада Росія знову провела масовану атаку по Україні: запустила балістичні ракети… Read More

18-11-2025 в 09:34
  • Новини

Нічна атака на давньогрецьку експозицію в центрі Одеси: хто знову розбив саркофаг?

На Приморському бульварі в Одесі знову пошкодили захисний саркофаг над античною експозицією. Міська влада вже… Read More

18-11-2025 в 08:34
  • Новини

Шлагбаум, пішохідна зона та нові парковки: як в Одесі вирішують транспортну проблему

В Одесі створюють нові парковки для людей з інвалідністю та пропонують безпечне рішення для 16-ї… Read More

18-11-2025 в 07:46
  • Новини

Черемушки, Пересип, Ленселище: в Одесі визначили маршрути безкоштовних автобусів

В Одесі попередньо визначили маршрути безкоштовних автобусів. Це рішення є тимчасовим заходом, що дозволить використовувати… Read More

18-11-2025 в 07:11
  • Новини

На фронті загинув захисник з Арцизької громади

Арцизька громада зазнала непоправної втрати — у боях за незалежність України загинув мешканець села Главані,… Read More

18-11-2025 в 06:41
  • Positive News

Одеський гумор: рейдерське захоплення та стародавні коти

Доброго ранку, друзі! Вітаємо з вівторком! Тиждень набирає обертів, і щоб він був легким та… Read More

18-11-2025 в 06:11