Статті

Вертута з гарбузом: рецепт старовинної смачної страви з Балтщини

Любов Козаченко народилась у місті Балта. Балтський край вирізняється своїм національним колоритом. Тут здавна разом живуть українці і євреї, молдавани і поляки, роми і росіяни, румуни і білоруси, татари і вірмени. І люди всіх цих національностей протягом багатьох років збагачували культуру краю: тут завжди були щедрими ярмарки, базари, працювали майстерні та фабрики з виготовлення взуття, одягу, білизни та перепліталися між собою традиційні страви.

Балтська кухня — надзвичайно приваблива і смачна. Тут також жартують, що балтянка може з нічого створити три речі: скандал, салат і капелюшок. Скандалу не чула, а ось страви та випічку Любові Михайлівни пощастило спробувати.

Любов Козаченко

– Моя мама і бабусі на кухні були чарівницями. Раніше не було таких різносолів, як нині. Та вони примудрялися готувати та випікати, здавалося б, з нічого. І все було таким смачним, що пальчики оближеш, — розповідає пані Любов.

Читайте також: Мандрівка до Балти: місто старовинних храмів, таємничих підземель і героїчного минулого

Дітей у сім’ї росло четверо – троє сестричок і брат. Часто всі сідали за ліплення вареників або спостерігали за тим, як мама мудрує над вертутами. Особливо дітям подобалися вертути з гарбузом.

Сьогодні пані Любов ділиться з читачами «Одеського життя» рецептом цієї старовинної випічки.

Рецепт вертути з гарбузом

— Гарбуз можна зняти з городу або ж купити на базарі, — каже господиня.

Треба взяти:

  • кілограм борошна,
  • півлітри кислого молока або кефіру,
  • 2 яйця,
  • 250 г маргарину,
  • склянку цукру,
  • трохи солі,
  • чайну ложку соди погасити оцтом або кислим молоком.

Замісити тісто та розділити його на 4-5 частин. Розкачати, на кожну викласти почищений і потертий на крупній тертці гарбуз та посипати його цукром. Завернути в рулети. Поставити на деко, змастити жовтком. Випікати при температурі 180 градусів 35-40 хвилин до рум’яності.

Можна готувати тісто на воді, тоді замість маргарину додавати треба 5 ложок олії.

Також рулети можна скрутити у формі мушлі. Але так я формую вертути з сиром чи капустою. Смачного!

Наступного разу поділюся з вами рецептом знаменитого балтського струделя.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видала чотири книги: «Рядки, перелиті в життя», «Горлиця отчого краю», «…І разом з ними йшла весна», поетичну збірку «І живу, і веснію любов’ю». З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України веду активну боротьбу з російським агресором на інформаційному фронті, допомагаю у волонтерській сфері. Вірю в Бога і в те, що Він чує наші молитви до Нього. Люблю свою справу. Інколи насолоджуюсь самотністю і використовую цей стан для творчості чи самовдосконалення. Вважаю, що в кожному віці жінки є своя краса.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Особливості вибору та придбання тактичних підсумків

Для того, щоб бійцю було зручно зберігати найрізноманітніші необхідні речі, від засобів зв'язку до боєкомплекту… Read More

2024-10-25
  • Новини

Прогноз синоптиків на п’ятницю, 25 жовтня: потеплішає

Завтра, у п'ятницю, 25 жовтня 2024 року, в Одесі та Одеській області очікується відносно тепла… Read More

2024-10-24
  • Статті

Як отримати більше аліментів на дитину: покрокова інструкція

Витрати на дитину постійно зростають, а аліментів не вистачає? Закон на вашому боці - ви… Read More

2024-10-24
  • Новини

Якими будуть в Одесі пам’ятники загиблим воїнам – затверджено нові єдині ескізи

В Одесі хочуть зробити в єдиному стилі пам'ятники захисникам України, які загинули на війні. Read More

2024-10-24
  • Новини

В Одесі та інших містах готуються мітинги-провокації, – розвідка

Головне управління розвідки (ГУР) попереджає про підготовку мітингів-провокацій у містах України. Read More

2024-10-24
  • Новини партнерів

Послуги просування сайту: мистецтво захоплювати аудиторію

Ви коли-небудь замислювалися, як ваш сайт проникає у серця та душі інтернет-користувачів, а не лише… Read More

2024-10-24