Статті

Вертута з гарбузом: рецепт старовинної смачної страви з Балтщини

Любов Козаченко народилась у місті Балта. Балтський край вирізняється своїм національним колоритом. Тут здавна разом живуть українці і євреї, молдавани і поляки, роми і росіяни, румуни і білоруси, татари і вірмени. І люди всіх цих національностей протягом багатьох років збагачували культуру краю: тут завжди були щедрими ярмарки, базари, працювали майстерні та фабрики з виготовлення взуття, одягу, білизни та перепліталися між собою традиційні страви.

Балтська кухня — надзвичайно приваблива і смачна. Тут також жартують, що балтянка може з нічого створити три речі: скандал, салат і капелюшок. Скандалу не чула, а ось страви та випічку Любові Михайлівни пощастило спробувати.

Любов Козаченко

– Моя мама і бабусі на кухні були чарівницями. Раніше не було таких різносолів, як нині. Та вони примудрялися готувати та випікати, здавалося б, з нічого. І все було таким смачним, що пальчики оближеш, — розповідає пані Любов.

Читайте також: Мандрівка до Балти: місто старовинних храмів, таємничих підземель і героїчного минулого

Дітей у сім’ї росло четверо – троє сестричок і брат. Часто всі сідали за ліплення вареників або спостерігали за тим, як мама мудрує над вертутами. Особливо дітям подобалися вертути з гарбузом.

Сьогодні пані Любов ділиться з читачами «Одеського життя» рецептом цієї старовинної випічки.

Рецепт вертути з гарбузом

— Гарбуз можна зняти з городу або ж купити на базарі, — каже господиня.

Треба взяти:

  • кілограм борошна,
  • півлітри кислого молока або кефіру,
  • 2 яйця,
  • 250 г маргарину,
  • склянку цукру,
  • трохи солі,
  • чайну ложку соди погасити оцтом або кислим молоком.

Замісити тісто та розділити його на 4-5 частин. Розкачати, на кожну викласти почищений і потертий на крупній тертці гарбуз та посипати його цукром. Завернути в рулети. Поставити на деко, змастити жовтком. Випікати при температурі 180 градусів 35-40 хвилин до рум’яності.

Можна готувати тісто на воді, тоді замість маргарину додавати треба 5 ложок олії.

Також рулети можна скрутити у формі мушлі. Але так я формую вертути з сиром чи капустою. Смачного!

Наступного разу поділюся з вами рецептом знаменитого балтського струделя.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Де замовити смачну піцу в Одесі: огляд кращих доставок міста

Піца давно стала не просто улюбленою стравою мільйонів, а справжнім символом затишку, відпочинку та смачного… Read More

04-07-2025 в 23:52
  • Новини партнерів

Як підвищити ціну на свої послуги лешмейкера і не втратити клієнтів?

Правильне підвищення цін залучає платоспроможних клієнтів та підвищує прибутковість бізнесу. Головне — діяти стратегічно. Read More

04-07-2025 в 23:01
  • Новини

Малих підприємців Одещини запрошують до спеціалізованого каталогу

В Одеській області стартував збір заявок для участі в Каталозі крафтового бізнесу. До участі запрошують… Read More

04-07-2025 в 22:22
  • Новини

В Одесі через аварію зупинився електротранспорт і зникло світло

У Приморському та Пересипському районах Одеси 4 липня тимчасово припинили роботу більшість маршрутів електротранспорту. Причиною… Read More

04-07-2025 в 21:09
  • Новини

Майже спека: прогноз погоди в Одесі на суботу, 5 липня

У суботу, 5 липня 2025 року, в Одесі та Одеській області очікується досить тепла погода… Read More

04-07-2025 в 20:35
  • Новини

В Одесі заборонили безконтрольне встановлення гаражних конструкцій

В Одеській міськраді ухвалили рішення, яке обмежує повноваження райадміністрацій щодо погодження нових залізних гаражів. Тепер… Read More

04-07-2025 в 19:34