У Рені гарбузи на деревах ростуть! Журналістка «Одеського життя» Антоніна Бондарєва отримує величезний урожай цієї корисної рослини на маленькому клаптику землі. Як їй це вдається, які господарські хитрощі застосовує колега, а також оригінальні рецепти страв з гарбуза, читайте в нашому матеріалі.
Гарбуз – це справжня вітамінна «бомба», джерело вітамінів групи B, РР, Е, С, а також антиоксидантів, мікроелементів, заліза, магнію, калію, фосфору, цинку та клітковини. Каротину в гарбузі більше, ніж у моркві. Споживання гарбуза та його насіння – це природний засіб очищення організму, його застосовують у лікувальних дієтах, для покращення обміну речовин. Але як виростити гарбуз, якщо у вас немає великого городу?
Вже десять років поспіль журналістка «Одеського життя» Антоніна Бондарева влаштовує на своєму маленькому подвір’ї справжню «гарбузову лабораторію».
Як відомо, гарбуз – той ще мандрівник. Але виростити ці вітамінні бомби можна навіть на клаптику землі розміром метр на метр.
– Гарбузи, скажу я вам, – то природжені альпіністи! – сміється Антоніна. – Просто допоможіть їм «переїхати» на другий поверх. Треба лише показати рослинам дорогу по підпорках на якесь дерево чи дах сараю. Це може бути навіть натягнутий дріт.
От там вони і будуть ніжитися на сонечку та нагулювати свої боки, як на курорті!
Городник має всього два завдання: облаштувати гарбузам «канатну дорогу» і забезпечити «страховку». А далі – тримайтеся!
– Цього року ми відвели під гарбузи п’ять квадратних метрів землі, а вони видали понад 200 кілограмів помаранчевого щастя! – продовжує Антоніна. – Пара гарбузових бешкетників взагалі побила всі рекорди – народила шестеро діточок, кожен вагою від 18 до 27 кіло! Ці пустуни примудрилися і на дерево видертися, і на дах бані заповзти, і вздовж паркану до сусідського сараю. От там, до речі, останній богатир і вродився. На радість нашим сусідам.
Знаєте, я про ці гарбузи розповідаю, як про живих людей, бо кожен з них – то окрема особистість зі своїм характером. Вирощувати їх – це як діточок ростити. Ох і приємно ж дивитися, як оранжеві квіточки перетворюються у справжніх богатирів!
Читайте також: На Одещині герой-чорнобилець взявся замість яблук вирощувати гранати
От вам і вся гарбузова наука! Тепер ви знаєте, як забезпечити себе и всю родину запасами вітамінів на всю зиму.
Мускат де Прованс – це ребристий гарбуз, від якого в захваті кожен художник, що працює в жанрі натюрморту.
Сорт Цукерка – жовтогарячі плоди, вони менші у розмірах, але їх зазвичай багато.
Арабатська (у формі лампочки) – зберігається довше за інші.
Раніше “Одеське Життя” публікувало оригінальні рецепти страв з гарбуза, які готують на Одещині. Тисніть на посилання, готуйте та насолоджуйтесь південними відтінками їхнього смаку:
Автор – Борис ЧЕРНЕЦЬКИЙ
Важкий, спірний, непотрібний - так характеризують педагоги новий підручник з української мови для 5-го класу.… Read More
У Чорноморську вже затвердили програму подій до святкування Різдва та Нового року. Що цікавого підготували… Read More
У День Гідності та Свободи України в місті Рені відбулося урочисте відкриття трьох меморіальних портретів… Read More
Слідчі антикорупційних органів викрили масштабну корупційну комбінацію, через яку держава втратила цінне майно та гроші… Read More
За сім мільйонів гривень хочуть змінити межі та створити генеральні плани для населених пунктів Авангард,… Read More
У річницю Голодомору варто згадати не лише про жертви, а й про тих, хто наважився… Read More