У Рені гарбузи на деревах ростуть! Журналістка «Одеського життя» Антоніна Бондарєва отримує величезний урожай цієї корисної рослини на маленькому клаптику землі. Як їй це вдається, які господарські хитрощі застосовує колега, а також оригінальні рецепти страв з гарбуза, читайте в нашому матеріалі.
Гарбуз – це справжня вітамінна «бомба», джерело вітамінів групи B, РР, Е, С, а також антиоксидантів, мікроелементів, заліза, магнію, калію, фосфору, цинку та клітковини. Каротину в гарбузі більше, ніж у моркві. Споживання гарбуза та його насіння – це природний засіб очищення організму, його застосовують у лікувальних дієтах, для покращення обміну речовин. Але як виростити гарбуз, якщо у вас немає великого городу?
Вже десять років поспіль журналістка «Одеського життя» Антоніна Бондарева влаштовує на своєму маленькому подвір’ї справжню «гарбузову лабораторію».
Як відомо, гарбуз – той ще мандрівник. Але виростити ці вітамінні бомби можна навіть на клаптику землі розміром метр на метр.
– Гарбузи, скажу я вам, – то природжені альпіністи! – сміється Антоніна. – Просто допоможіть їм «переїхати» на другий поверх. Треба лише показати рослинам дорогу по підпорках на якесь дерево чи дах сараю. Це може бути навіть натягнутий дріт.
От там вони і будуть ніжитися на сонечку та нагулювати свої боки, як на курорті!
Городник має всього два завдання: облаштувати гарбузам «канатну дорогу» і забезпечити «страховку». А далі – тримайтеся!
– Цього року ми відвели під гарбузи п’ять квадратних метрів землі, а вони видали понад 200 кілограмів помаранчевого щастя! – продовжує Антоніна. – Пара гарбузових бешкетників взагалі побила всі рекорди – народила шестеро діточок, кожен вагою від 18 до 27 кіло! Ці пустуни примудрилися і на дерево видертися, і на дах бані заповзти, і вздовж паркану до сусідського сараю. От там, до речі, останній богатир і вродився. На радість нашим сусідам.
Знаєте, я про ці гарбузи розповідаю, як про живих людей, бо кожен з них – то окрема особистість зі своїм характером. Вирощувати їх – це як діточок ростити. Ох і приємно ж дивитися, як оранжеві квіточки перетворюються у справжніх богатирів!
Читайте також: На Одещині герой-чорнобилець взявся замість яблук вирощувати гранати
От вам і вся гарбузова наука! Тепер ви знаєте, як забезпечити себе и всю родину запасами вітамінів на всю зиму.
Мускат де Прованс – це ребристий гарбуз, від якого в захваті кожен художник, що працює в жанрі натюрморту.
Сорт Цукерка – жовтогарячі плоди, вони менші у розмірах, але їх зазвичай багато.
Арабатська (у формі лампочки) – зберігається довше за інші.
Раніше “Одеське Життя” публікувало оригінальні рецепти страв з гарбуза, які готують на Одещині. Тисніть на посилання, готуйте та насолоджуйтесь південними відтінками їхнього смаку:
Автор – Борис ЧЕРНЕЦЬКИЙ
Богдан Шепеля з Кодими ось уже п’ятнадцять років займається бджільництвом. Він давно засвоїв всі премудрості… Read More
Все більше українців обирають спеціалізовані онлайн-магазини замість маркетплейсів. Вони пропонують перевірену якість, надійність і живе… Read More
Ізмаїльський район зазнав нової втрати - на фронті загинув Микола Ненов, мешканець села Острівне Суворовської… Read More
В Одеській області за останній тиждень зафіксовано різке зростання захворюваності на COVID-19: зареєстровано 165 випадків… Read More
Одеса святкує Незалежність — драйвом, мистецтвом, музикою і сміхом. Приєднуйся! Read More
Сучасна ванна - це не тільки місце для гігієнічних процедур, а повноцінна зона комфорту, де… Read More