Святом народження нового сонця і року є Святвечір. Більшість українців цьогоріч святкують Святий вечір та Різдво 24-25 грудня. На Святвечорі головними з 12 пісних страв є кутя та узвар.
Ще років 100 тому до родинного свята люди готувалися заздалегідь, припасаючи горіхи, мед, мак, яйця, борошно. З літа заготовляли варення, сушили фрукти, рибу, ягоди, гриби.
Перед Святвечором віруючі дотримуються суворого посту. Раніше старі люди навіть води до рота не брали, а дідусі не палили цигарок. Цього дня не можна сваритися. Вірили: якщо цей день пройде весело, то щасливо мине і весь рік.
Перші писемні згадки про кутю відносяться до княжого періоду. Проте сакрально-ритуальне значення куті зародилося ще за доби неоліту (від Х до початку III тисячоліття до нашої ери), коли формувалася духовна культура праукраїнців.
Обрядодійства, пов’язані з кутею, засвідчує тісний зв’язок із родиною, родом і предками, котрі опікуються врожаєм. Отож кутю українці готують тричі: на Святий вечір (Багата кутя), на Василя (Щедра кутя) й у переддень Водохреща (Голодна кутя).
І чим багатша кутя, тим кращими будуть врожай і добробут у родині впродовж наступного року.
А загалом наш добробут, наша удача залежать від того, як ми шануємо звичаї та своїх предків.
Продукти, з яких готують страву, мають символічне значення: зерно (пшениця, ячмінь) є символом життя, мед — здоров’я і добробуту, мак символізує добробут у родині, а горіхи — багатство, міць та розум.
Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді мінімум на 4 години. Потім крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності.
Мак розтираємо. Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок заливаємо теплою водою на пів години. З’єднуємо в глибокій мисці пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед на смак, і все перемішуємо.
Узвар — це не просто компот з сушених фруктів, це ще й традиційний обрядовий напій українців. Його пили і п’ють як в будні, так і на свята з давніх-давен.
Наварюють цього смачного напою багато, щоб його вистачило і на другий день Різдва.
Готується узвар напрочуд просто: сушеницю з яблук, груш та сливок грамів з 200-300 декілька разів промиваємо у воді. Набираємо чистої води та ставимо помокнути 20 хвилин. Після того воду зливаємо.
У великий баняк наливаємо воду та додаємо сушениці. Ця пропорція інгредієнтів розрахована на 5 літрів води. Воду доводимо до кипіння і варимо ще приблизно 10 хвилин. Накриваємо кришкою та даємо настоятися кілька годин. Чим довше, тим більш насичений буде смак та колір.
Перед подачею пробуємо узвар та за потребою підсолоджуємо медом.
У наш час традицій Святого вечора дотримуються більшість людей і в селах, і в містах. Основні звичаї – зустрічати свято всією родиною, з хорошими думками і побажаннями, з подарунками та частуваннями — завше живуть і шануються українським народом.
Нарешті дочекавшись першої надвечірньої зорі, всі сідали до столу, на якому разом із кутею мають бути 12 пісних страв, тому й Багата кутя. Це кутя, узвар, риба смажена або залита, пиріжки з різною начинкою, пампушки (пателники, млинці), капуста смажена, голубці, вареники, бараболяники (картопляні млинці), кисіль. Після риби подавали борщ із вушками. Далі — пироги з капустою і грибами, варену білу квасолю, горох тощо.
Святу вечерю починали і закінчували кутею. Після вечері залишали кутю і ложки на столі, щоб і предки почастувалися.
Мудрий український народ завжди уважно слідкував за природними явищами і тваринами на Різдво. Так виникло безліч різдвяних примовок, приказок та прислів’їв:
Завтра, в неділю, 5 жовтня 2025 року, в Одесі та Одеській області буде хмарно з… Read More
З 10 жовтня 2025 року компанія-перевізник «Укрзалізниця» запускає щоденне сполучення між Україною та Румунією –… Read More
Існують рекомендації фахівців, які допоможуть зробити огляд більш результативним та інформативним. Read More
Станом на вечір суботи, 4 жовтня 2025 року, в Одесі міські служби продовжують працювати у… Read More
Колишнього директора та вчителя фізкультури Вікторівської початкової школи Старомаяківської громади Березовського району Одеської області Віктора… Read More
Майже ніхто не чув про академіка Михайла Кравчука — геніального українського математика, який стояв біля… Read More