Статті

Готуємо вертути з гарбузом із журналісткою «Одеського життя»!

Триває гарбузовий сезон. Гарбуз – скарбниця вітамінів, антиоксидантів і клітковини. З ним готують багато смачних і корисних страв. Я печу з гарбузом вертути, пироги, паляниці, варю каші – з галушками, рисом, запікаю з горіхами, сиром, родзинками, базиліком, кінзою. Варю пікантні супи-пюре, муси, соки…

Тож гарбузовий сезон – нагода поповнити організм корисними речовинами, отримати гастрономічне задоволення та відчути єднання навколо стародавніх простих традиційних страв.

Готуймо разом!

Вертути з гарбузом

Інгредієнти:

Інгредієнти для вертути з гарбузом
  • Маргарин (або олія) – 250 г
  • Кефір чи кисле молоко – 1,5-2 склянки
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 2-3 ст.л.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Оцет для погашення соди
  • Ванільний цукор – 1 п.
  • Дрібка солі
  • Гарбуз – 1 кг вже натертого
  • Борошно – стільки, скільки візьме тісто. Тісто має бути м’яким.

Приготування

Випікаємо вертути на деко, застеленому пергаментом. Попередньо змащуємо їх збитим жовтком. Випікаємо при температурі 200 градусів

В розтоплений маргарин вливаємо кефір, додаємо соду, погасивши оцтом, і все перемішуємо. Від соди кефір трохи буде набухати. Додаємо цукор, ванільний цукор, яйця, сіль – все змішуємо ложкою.

Потім всипаємо у цей розчин борошно, розмішуємо, поки можна, ложкою. Додаємо ще борошно і місимо руками. Тісто має бути ніжним, м’яким. Тоді і вертути будуть самі в рот проситися.

Гарбузовий фарш обов’язково потрібно трохи віджати, щоб зменшити віддачу соку, коли будете пекти вертути. Сік можна випити – дуже смачний.

Ділимо на 4-5 кульок (залежить від того, якими ви хочете їх зробити). Розкачуємо, підсипаючи трохи борошном. Викладаємо на листок тіста натертий гарбуз, посипаємо цукром за смаком (ложку-дві, бо гарбузи солодкі). Завертаємо в трубочку, зчіплюючи на кінцях, щоб не випадала начинка. Якщо хочете надати трохи краси вертуті, то перед тим, як завернути її до кінця, надріжте листок ялинкою і заверніть вертуту.

Викладаємо на деко, застелене пергаментом. Змащуємо збитим жовтком. Випікаємо при температурі 200 градусів. Смачного!

Вертути з гарбузом готові – смачного!

Ще смачні рецепти з Одещини: 

Фото авторки

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Грошова допомога ветеранам війни та їхнім сім’ям в Одесі: хто отримає кошти 

В Одесі кожного місяця буде надаватися адресна допомога ветеранам війни та їхнім сім’ям. Все це… Read More

20-11-2025 в 12:33
  • Новини

Ізмаїл залишився без світла через аварію на енергомережах

Рано вранці 20 листопада в Ізмаїлі сталося відключення електрики — обладнання не витримало навантаження. Фахівці… Read More

20-11-2025 в 11:38
  • Новини

На Одещині п’яний водій перевернув авто і збив жінку з коляскою

У Балті нетверезий водій намагався втекти від поліції, втратив керування і перекинув авто прямо на… Read More

20-11-2025 в 10:38
  • Новини

Війна, день 1366-й: нові жертви в Тернополі та складна ситуація на запорізькому напрямку

Розпочався 1 366-й день широкомасштабної збройної агресії РФ проти України. Вночі Україна пережила чергову атаку… Read More

20-11-2025 в 09:51
  • Новини

Планові відключення в Одесі: хто залишився без світла 20 листопада

Через планові ремонтні роботи енергетиків у четвер, 20 листопада, в Одесі тимчасово знеструмлять десятки вулиць.… Read More

20-11-2025 в 09:34
  • Новини

Пляжі в Одесі більше не здаватимуть в оренду, а діючі договори анулюють суди

Міська влада Одеси скасувала застарілі правила експлуатації пляжів від 2007 року. Тепер пляжі не можна… Read More

20-11-2025 в 08:36