Магазини, ринки, мега- і міні-пекарні в ці передріздвяні дні переповнені всім, що стосується великого свята, нехай навіть багато хто вважав за краще його відсвяткувати цього (вірніше, минулого, але теж військового) року 25 грудня. І якщо ви думаєте, що вам пропонують лише традиційні калачі, то дуже помиляєтесь.
Що стосується калачів, то їх, як і зазвичай, безліч. Величезні та маленькі, запашні (через поліетиленову упаковку відчувається аромат здоби) та простіше. Із цінової політики з’ясувала таке. Ціна калачів – від 30 до 140 гривень. Мабуть, є й «дорожче», але мені не попалися.
Ще підказка: калачі дешевше можна знайти на Привозі. Деякі продавці навіть пропонують: «Спробуйте, яка краса!».
Люди пробують, заодно вступають у невелику суперечку, яке «Різдво правильніше», в результаті приходять до висновку, що «можна відразу двічі». Деякі не утримуються від покупки смачності, навіть якщо не збиралися її купувати.
У багатьох магазинах і на тих же ринках – вже знайомі нам штолєни (традиційна німецька різдвяна випічка). Цей різдвяний кекс коштує набагато дорожче, ціна стартує від 100 гривень і вище-вище-вище.
Стаття на тему: Рождественская выпечка: Штоллен и Панеттоне – что это и чем они отличаются
– А це що за пандора?! – Майже лякається покупець біля столика з різдвяною випічкою з приватної пекарні.
– Не пандора, а пандоро. Різдвяний пиріг. Італійський. Золотий! Шикарний! – пояснює продавець.
– Назва якась…
– Ось ви чоловік так кажете, ніби я його називала. Купуйте штоллін або калач. Але пандоро смачніше.
– А ось тут у вас написано пандоро, а тут пандора … Яка різниця?
– У смаку різниця! І взагалі, мало що написано, головне, що дуже смачно.
Поки чоловік замислюється, інший покупець виявляє небувалі знання у питанні:
– Між іншим, панеттонi смачніший за пандоро. Але це якщо правильно підготовлений.
На знавця всі подивилися з повагою і почали ставити продавчині безліч питань з красенів-калачів, які представлені поряд із штоленами та пандоро. Все-таки вони дешевші…
І, до речі, цікаво: незабаром я побачила у продажу в одному з супермаркетів і той самий панеттоні. Поки уважно вивчала та фотографувала, літня одеситка відзначила по ходу справи:
– Самій треба пекти! Це ж Різдво…
Читайте також: Дворик одеської Кирги: німецькі ковбаски, вироби та добра атмосфера
Марія Котова
Фото авторки
Поблизу села Комишівка Саф'янівської громади Ізмаїльського району зареєстровано спалах африканської чуми свиней (АЧС). Це вже… Read More
Сьогодні, 22 листопада, в Одесі спостерігається потужний вітер, що призвів до падіння дерев та пошкодження… Read More
Руслан Тимченко пішов серед перших захищати Україну добровольцем. Спочатку потрапив на Миколаївський напрямок, потім –… Read More
Викладачі проводять лекції в бомбосховищах, студенти навчаються з окопів, але конкурси та престиж вишу зростають,… Read More
На узвозі Віталія Блажка невдовзі почнеться будівництво нової дренажної системи. З 23 листопада 2024 року… Read More
Ми живемо в час історичних подій. 10 років Революції Гідності, 20 років Помаранчевої революції, роковини… Read More