Статті

Паста чи макарони: що обрати для здоров’я? Поради лікаря та технолога

«Не називайте пасту макаронами». Саме так з обуренням каже італійська господиня домівки в Генуї, де мешкає зараз моя знайома – літня одеситка, яка звикла, що вироби з борошна та води – це макарони. І дійсно, останніми роками асортимент макаронних виробів в супермаркетах значно розширився. Як визначитись, які вибрати? Дуже різні підходи і у медичних фахівців до того, чи є паста або макаронні вироби частиною здорового харчування. Спробуємо розібратись у цьому макаронному достатку за допомогою досвідченого лікаря-гастроентеролога та технолога.

Які макарони вибрати в одеському супермаркеті?

Ріжки, спагеті, равлики, бантики, спіральки, подушечки. Сьогодні йде постійне змагання виробників за увагу споживача. І дійсно: орієнтуватись не просто.

– Найкращими є макаронні вироби з Італії, бо там паста – це національний продукт, і її виробництво лише з твердих сортів пшениці закріплене на законодавчому рівні, – каже директор ННІ зернового, переробного і хлібопекарського бізнесу імені Богомаза Одеського національного технологічного університету Сергій Соц. 

Сергій Соц

– Щоб отримати макаронне борошно, потрібні спеціальні млини. Їх багато в Італії та Туреччині. Щодо України, то в нас їх всього два-три. Виробникам доводиться переналагоджувати млин, який виробляє хлібопекарське борошно, на макаронне. Це дорого, і тому вітчизняні виробники найчастіше йдуть іншим шляхом – купують сировину в Італії чи Туреччині. Або виробляють макаронні вироби з хлібопекарського борошна. Якість, звісно, знижується, і ціна теж. І коли ми варимо такі макаронні вироби, вода мутніє, макарони розварюються, швидко перетворюючись на макаронну кашу.

– Як споживачеві зорієнтуватись на ринку макаронних виробів, щоб чітко розуміти, що він бере?

– Якщо країна походження Італія, якість гарантована. Крім того, якісні макаронні вироби виготовляють з борошна вищого ґатунку та води. Якщо є щось ще, наприклад, деякі виробники для гарного кольору додають яєчний порошок, – привід замислитись, що це продукція не найвищої якості. Та й алергікам вона може наробити проблем. Ще варто звернути увагу на те, чи вказали вітчизняні виробники, що це продукція з муки пшениці твердих сортів. Оскільки ринок насичений, кожен покупець визначає найкращу для себе продукцію за особистим досвідом.

Кому можна, а кому не можна їсти макарони: що радять лікарі?

Сьогодні ми маємо дуже різні підходи до того, чи є паста або макаронні вироби частиною здорового харчування. Різні фахівці дотримуються різних точок зору.

– По-перше, треба зазначити, що італійці вживають пасту як основну страву з різними соусами, які покращують перетравлення їжі, а в нас макарони – це гарнір до мʼяса чи риби, – підкреслює досвідчений лікар-гастроентеролог Одеської обласної клінічної лікарні Зоя Гедерим. – І його повинно бути багато, інколи дуже багато – такі традиції. Саме переїдання і призводить до набору ваги. Якщо ж людина їсть невелику порцію, зварену зі ста грамів макаронних виробів, нічого поганого не станеться. В помірних кількостях, у балансі з овочами, фруктами, білком і здоровими жирами, макарони забезпечать вас необхідними вуглеводами.

Зоя Гедерим

Макаронні вироби зі звичайного борошна – це легкозасвоювані вуглеводи. Вони мають високий глікемічний індекс – 70. Тому їх постійне вживання може спричинити інсулінорезистентність. Але коли ви втомилися, вони стають хорошою ідеєю не лише тому, що їх швидко приготувати, а й тому, що нададуть вам швидкий заряд енергії. Якщо ж ви їстимете пасту з цільнозернового борошна (з глікемічним індексом – 35), ви отримуватимете повільно засвоювані вуглеводи, котрі забезпечать вас енергією впродовж дня.

– По-друге, ми повинні розуміти: макарони не зашкодять, якщо ми говоримо про здорову людину. Про людину, яка не хворіє на цукровий діабет, не має зайвої ваги та проблем з холестерином, не страждає на несприйняття глютену. Таким споживачам треба вживати макаронні вироби виважено, розраховуючи калорійність чи обираючи продукцію з рисового або гречаного борошна. Взагалі я вважаю, що заборона чи виключення з раціону будь-яких продуктів ніколи не йде на користь.
По-третє, раджу соуси до макаронних виробів чи пасти готувати вдома. Бо куплені у магазині мають у своєму складі багато солі, що спричиняє затримку води в організмі, може призвести до підвищення тиску та набряків. До кетчупів додають багато цукру, і вони сприяють підвищенню його рівня у крові. Це теж погано.

Як зробити макарони більш корисними

– Чи існують певні хитрощі, щоб зробити макаронні вироби більш корисними?

– Так. Наприклад, багато людей не замислювались, чому пасту радять варити «аль денте», щоб вона не до кінця розварилася. Річ у тім, що в такій пасті глікемічний індекс нижчий, ніж у розвареній чи навіть у вівсянці. Такі макарони повільніше підніматимуть рівень цукру в крові та краще засвоюватимуться. Ще існує правило «здорової тарілки». Воно полягає в тому, що макаронні вироби повинні займати чверть, ще чверть – жири, а ще половину на тарілці повинні складати зелень, овочі та фрукти.

Рецепт «ОЖ»: як приготувати смачні й корисні соуси до макаронів

Наведемо рецепти соусів до макаронів, які не зашкодять вашій фігурі.

Пісний грибний соус

Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 3 зубки часнику, 1 невелика цибулина, 200 г печериць, 150 мл томатного соусу, свіжий кріп або петрушка до смаку.

Як готувати: обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби. Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.

Вершково-кабачковий соус

Інгредієнти: 5 ст. ложок оливкової олії, 3 невеликі кабачки або цукіні, 2 цибулини, 1 зубок часнику, 2 болгарські перці, 150 мл вершків, 100 г твердого сиру, сіль, мелений перець до смаку.

Як готувати:

  1. Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку.
  2. У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершкову заправку тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти.
  3. Змішати соус з відвареними макаронами, посипати тертим сиром.

Читайте також:

Share
Світлана Комісаренко

Світлана Комісаренко – авторка видання "Одеське життя". Журналістка з понад 30-річним досвідом. Пише про медицину, освіту й соціальні питання. Має освіту у сфері фізики та психології, членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), лауреатка відзнаки «Золоте перо одеської журналістики».

Recent Posts

  • Новини

Спека та грози: якою буде погода в Одесі та області 10 липня

Завтра, у четвер, 10 липня 2025 року, в Одесі та Одеській області утримається по-літньому спекотна… Read More

09-07-2025 в 21:25
  • Новини

Одеситів запрошують на безкоштовну діагностику алергії: де й коли відбудеться акція

Завтра, 10 липня 2025 року, в Одесі пройде День профілактики алергії, присвячений Всесвітньому дню боротьби… Read More

09-07-2025 в 19:59
  • Новини

Мешканець Одеської області розповів про ЗСУ в «Чат Рулетці» – суд виніс вирок

Житель Одеської області «зливав» місця дислокації українських захисників в ефірах «Чат Рулетки». Його провину довели… Read More

09-07-2025 в 19:02
  • Новини

В Одесі відкрили меморіальну дошку Генріху Осташевському – народному артисту та Праведнику народів світу

Сьогодні, 9 липня 2025 року, в Одесі відбулася урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки народному артисту… Read More

09-07-2025 в 16:59
  • Статті

Чому поштарка мріє стати трактористкою: історія справжньої жінки з Одещини яка їде до мети

Надія Волошановська за професійною освітою майстер-закрійниця. Вже майже 20 років жінка трудиться в сфері поштового… Read More

09-07-2025 в 16:32
  • Новини

Активісти вимагають скасувати проросійський Статут Одеси: Міськрада ігнорує петицію

Громадський активіст Сергій Бондаренко заявляє, що Одеська міська рада вже одинадцятий робочий день блокує оприлюднення… Read More

09-07-2025 в 15:32