Статті

Паска чи куліч, Великдень чи Пасха, крашанка чи писанка: як вірно, а як ні

В українців зараз існує плутанина із назвами традиційних великодніх страв, та й навіть із самою назвою свята Великодня. Розбираємось, як правильно називати українською свято Воскресіння Христового та святкові страви, що готують до цього дня. 

Великдень чи Пасха

В українській мові Воскресіння Христове привильно називати Великоднем

В українській мові свято Воскресіння Христового называется Великоднем. Пасха – це єврейська назва, що походить від іудейського свята Песах. 

В більшості словників української мови навіть не має слова Пасха. А в тих, що є, позначино, що це теж саме, що і Великдень. Тобто вживати його можна, хоча більш правильно все ж казати Великдень.

Паска, пасха, чи куліч

Традиційний круглий здобний хліб, який випікали із пшеничного борошна на Великдень, в Україні зветься паскою. Робити білу глазур та посипати паски солодащами почали нещодавно. А куліч – це російська назва схожої страви.

Традиційна пасхальна випічка зветься паскою. Називати її пасхою неправильно, бо це назва самого свята. Люди часто плутають ці слова, бо вони схожі за вимовою.

В Україні паскою здавна називали круглий здобний хліб, який випікали із пшеничного борошна. Є навіть припущення, що словом паска наші пращури називали пшеницю.

Слова куліч в українській мові не існує. Це російська назва великоднього хліба.

Що до пасок, доволі часто їх називають ще кексами. Особливо це стосується торговельних мереж. Називати так паски почали в Радянському союзі, щоб не було асоціацій із релігією, проти якої виступав комуністичний режим.

Читайте також: Класичний кулич: покроковий рецепт паски та великодньої випічки

Крашанки чи писанки

Крашенки – це великодні яйця із однокольоровим забарвленням. У старину яйця фарбували відваром буряка, кропиви, цибулевого лушпіння. Зараз використовють спеціальні фарби.

Окрім паски традиційною великодньою стравою є ще варені крашені яйця. Ті, шо мають однокольорове забарвлення, зовут крашенками. Інколи їх розмальовують. Такі ще можна назвати писанками. 

А ось називати крашанки і писанками яєчками не варто. Це термін з біології, яким там називають орган, який відноситься чоловічої репродуктивної системи.

До речі, яйця відварюють заздалегідь. Але треба пам’ятати, що якщо зберігати їх без холодильника, то безпечно вживати яйця можна протягом трьох днів. Із холодильником цей термін зростає до 20 діб.

Що перетворити крашанку на писанку, знадобяться віск, фарби та спеціальний «писачок». А можна обійтися і наліпками із крамниці.

Читайте також: Які бувають великодні яйця і що означають кольори та малюнки на них (відео)

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Війна, день 1320: ніч вибухів та нових жертв по всій Україні

В ніч на неділю, 5 жовтня 2025 року, 1320-й день з початку повномасштабної війни в… Read More

05-10-2025 в 12:19
  • Статті

День вчителя: одеські чоловіки розповіли, чому пішли працювати у школи

Вітчизняну систему освіти час від часу критикують за те, що жінок в ній набагато більше… Read More

05-10-2025 в 11:12
  • Новини

Одеса після зливи: де не можна проїхати сьогодні вранці

Станом на ранок тижня, 5 жовтня 2025 року, в Одесі комунальні служби продовжують роботи з… Read More

05-10-2025 в 09:53
  • Новини

Смертельна ДТП на проспекті Шевченка в Одесі: загинув 20-річний хлопець

В Одесі минулої ночі навпроти будівлі обласної держадміністрації сталася смертельна ДТП, в якій трагічно загинув… Read More

05-10-2025 в 08:32
  • Новини

В Одесі готують Концепцію велоінфраструктури – триває опитування

В Одесі готують Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури та для цього проводять опитування серед городян. Read More

05-10-2025 в 07:28
  • Новини

Сьогоднішній день може принести дискомфорт: очікуються магнітні бурі

5 жовтня прогнозуються середні магнітні бурі. Це може вплинути на самопочуття метеозалежних людей — можливі… Read More

05-10-2025 в 05:42